دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۵۲) آیا طرز نشستن خاصی برای تلاوت قرآن هست؟

(۸۵۲) سوال: آیا برای تلاوت قرآن، طرز نشستن خاصی وجود دارد؟

جواب:

طرز نشستن خاصی برای آن وجود ندارد. رسول‌اللهﷺ در حالی که سرش را به دامن عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا تکیه داده بود قرآن می‌خواند و عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا در عادت ماهانه بود. قرآن را می‌شود در هر حالتی خواند. چه نشسته باشد و چه خوابیده و چه ایستاده. اما در هنگام رکوع و سجود از قرآن خواندن نهی شده است. زیرا رسول‌اللهﷺ فرموده‌اند: «بدانید که من از خواندن قرآن در رکوع و سجده نهی شده‌ام. در رکوع، پروردگار را تعظیم نمایید و در سجود، زیاد دعا کنید».[۱]

***


[۱] صحیح مسلم، کتاب الصلاة، باب النهی عن قراءة القرآن فی الرکوع والسجود، حدیث شماره (۴۷۹). از عبدالله بن عباس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «أَلَا وَإِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَقْرَأَ الْقُرْآنَ رَاكِعًا أَوْ سَاجِدًا. فَأَمَّا الرُّكُوعُ فَعَظِّمُوا فِيهِ الرَّبَّ عز وجل. وَأَمَّا السُّجُودُ فَاجْتَهِدُوا في الدعاء».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل هناك جلسة خاصة عند تلاوة القرآن؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: لا أعلم في هذا جلسة معينة، بل كان النبي صلى الله عليه وسلم يقرأ القرآن في حجر عائشة رضي الله عنه متكناً وهي حائض، فالقرآن يُقْرَأُ على كل حال، سواء كان الإنسان قاعدًا أو مضطجعاً أو واقفًا، إلا أنه يُنْهَى عن قراءة القرآن في حال الركوع أو السجود في الصلاة، لأن النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- قال: «ألا وإني نُهِيتُ أن أقرأ القرآن راكعا أو ساجدا، فأما الركوع فَعَظَمُوا فيه الرب، وأما السجود فأكثروا فيه من الدعاء».

مطالب مرتبط:

(۸۳۸) آداب قرائت آیات عذاب و آیات رحمت

سنت است که در نماز و خصوصا نمازهای نافله و سنت، انسان هنگام قرائت آیات رحمت، آن را از الله بخواهد و هنگام رسیدن به آیات عذاب، از آنها به الله پناه برد.

ادامه مطلب …

(۸۲۳) قراءآت قرآن و حکم رعایت نکردن تجوید

قرآن به چندین لهجه نازل شده و از میان آنها، هفت لهجه به صورت متواتر روایت شده‌اند. کسی که به این قرائت‌ها آگاهی دارد بهتر است هر بار به قرائتی بخواند.

ادامه مطلب …

(۸۲۵) خطاب شرعی به مردان، شامل زنان هم می‌شود؟

خطاب‌های شرعی در قرآن و سنت که برای مردان آمده، زنان را هم شامل می‌شود. این در صورتی است که دلیلی برای عدم ورود زنان یا مردان تحت این خطاب نیامده باشد.

ادامه مطلب …

(۸۲۸) سبب عدم ترتیب سوره‌ها بر اساس نزول

ترتیب سوره‌های قرآن برخی توقیفی و برخی به اجتهاد صحابه بوده است. با این حال نمی‌توان حکمت آن را به صورت قطعی بیان نمود. ظاهرا بیشتر آن، اجتهاد صحابه بوده است.

ادامه مطلب …

(۸۵۱) قرائت قرآن توسط زنان با حضور نامحرم

شروع کردن مراسم با قرائت قرآن سنت نیست. پیامبر خیلی اوقات اصحاب را به خاطر مسائل مهمی جمع می‌کردند. اما جایی نیامده که در شروع کار، قرآن بخوانند.

ادامه مطلب …

(۸۴۱) سجده‌ی تلاوت در قرآن و سجده‌ی بدون وضو

سجده‌هایی که در قرآن وجود دارند، همه محل سجده هستند و شخص هر گاه آنها را تلاوت کرد، باید سجده نماید. فرقی ندارد که قرائتش در نماز باشد یا خارج از نماز.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه