دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۴۸) زن قرآن را بلند بخواند یا در دلش؟

(۸۴۸) سوال: آیا برای زن درست است که قرآن را بدون صدا بخواند، یا واجب است که آن را با ترتیل بخواند؟

جواب:

ترتیل در قرائت نه بر زن واجب است و نه بر مرد. ولی یکی از آداب قرائت است. از حُسن قرائت این است که انسان قرآن را با ترتیل خوانده و در معنای آن تدبر نموده و آن را بفهمد. همچنین می‌تواند آن را به صورت سریع بخواند؛ به شرطی که با چنین قرائتی، حروف یا بعضی از حروف، حذف نشوند.

اما بلند خواندن یا آرام خواندن قرآن بر حسب حال انسان است: اگر وقتی با صدای بلند می‌خواند، با نشاط‌تر و خاشع‌تر است، بلند بخواند. به شرطی که موجب اذیت کسی نشود. اما اگر تلاوت قرآن با صدای آرام برای او باعث خشوع بیشتر است، با صدای آرام قرآن بخواند. اما اگر برایش فرقی نداشت، اختیار دارد هر طور که دلش بخواهد، قرآن بخواند. چیزی که ذکر شد، هم برای مرد و هم برای زن است. البته به شرطی که باعث آزار کسی نشود. مثلا در مسجد باشد و صدایش چنان بلند باشد که موجب تشویش مردم در نماز و قرائتشان شود. همچنین زنی که دارد قرآن می‌خواند، اگر در اطرافش مرد حضور داشته باشد، بهتر است قرآن را با صدای آرام بخواند. چون شایسته نیست که زن در حضور مردان صدایش را بلند کند مگر اینکه ضرورت ایجاب نماید.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: هل يصح للمرأة قراءة القرآن قراءة صامتة، أم الواجب عليها الترتيل بالقراءة؟

فأجاب رحمه الله تعالى: الترتيل في القراءة ليس بواجب لا على المرأة ولا على الرجل، لكن من آداب القراءة، ومن حسن القراءة أن يُرَتِّلَ الإنسان ويَتَدَبَّرَ المعنى ويتفهمه، وله أن يقرأ قراءة سريعة، بشرط أن لا يكون فيها حذف للحروف أو بعضها.

وأما الجهر بالقراءة والإسرار بها فهذا على حسب حال الإنسان إن كان إذا جهر يكون أنشط وأخشع فليجهر ما لم يؤذ أحدًا، وإن كان إذا أَسَرَّ صار أخشع فليكن مُسِرًّا، وإن تساوى الأمران فهو مخير، هذا بالنسبة للرجل والمرأة، لكن بشرط أن لا يؤذي أحدًا، كما لو كان بالمسجد وجهر جهرًا يُشَوِّشُ به على الناس في صلاتهم وقراءتهم فلا يجهر، وكذلك أيضًا إذا كانت المرأة حولها رجال، فإنه من الأفضل أن تُسِر ، لأنه لا ينبغي للمرأة أن ترفع صوتها عند الرجال إلا عند الحاجة.

مطالب مرتبط:

(۸۲۶) خطاب‌های قرآنی برای مردان و زنان

این خطاب‌ها، هم مردان و هم زنان را شامل می‌گردد. اگر خطابی متوجه زنان باشد، متوجه مردان نیز هست. همچنین اگر خطابی متوجه مردان باشد، زنان را نیز شامل می‌شود.

ادامه مطلب …

(۸۲۹) بوسیدن قرآن قبل و بعد از تلاوت

بوسیدن قرآن هنگام شروع تلاوت و پایان آن، یا فقط موقع شروع تلاوت، یا در پایان تلاوت، یا به هر مناسبت دیگری، مشروع نبوده و بدعت است.

ادامه مطلب …

(۸۵۰) گذاشتن قرآن به عنوان زنگ پیشواز

این نوعی بی احترامی به قرآن است. ممکن است شخص منافق یا کافری قرآن را بشنود که دوست ندارد بشنود یا صدای قرآن جایی قطع می‌شود که وقف در آن جالب نیست.

ادامه مطلب …

(۸۳۷) قرائت قرآن در حالت خوابیده

اشکالی ندارد.  چرا که «رسول‌اللهﷺ در حالی که به عائشه رضی الله عنها که قاعده بود، تکیه کرده و قرآن می‌خواند». این حکم عام است.

ادامه مطلب …

(۸۴۰) حکم کلماتی که هنگام قرائت گفته می‌شود

تلاوت قرآن، بازی نیست که تا قاری خوش صدا از قرائت آیه‌ای فارغ شد، مردم الله الله بگویند. این یکی از بدعت‌هایی است که مردم به وجود آورده‌اند.

ادامه مطلب …

(۸۴۵) قرائت قرآن با نظر کردن بدون صدا

قرائت قرآن با چشم و قلب، قرائت به حساب نمی‌آید و در نتیجه شخص از ثواب قرائت محروم می‌گردد. قرائت حتما باید با صوت باشد تا شخص ثواب قرائت نصیبش شود.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه