(۲۱۲۳) سوال: بسیار از مردم شنیدهام که میگویند: (الله و اکبر) و نمیگویند: (الله اکبر) حتی در اذان و هنگامی که از ایشان سوال میکنیم مییابیم که اینگونه فهمیدهاند: (الله و اکبر) پس حکم این چیست؟ وفقکم الله.
جواب:
در جواب این سوال میگوییم: جایگزین کردن (همزه) و (واو) در لغت جایز است پس هنگامی که گفت: (الله و اکبر) پس اذانش صحیح است ولی به شرط این که به معنای مقصود معتقد (الله اکبر) باشد.
اما اگر معتقد باشد این (واو) عطف است و (اکبر) غیر از (الله) است همانگونه که ظاهر سوال است جایز نیست یعنی (الله) و (چیز بزرگتر) که جایز نیست و عطف مقتضای مغایرت است پس واجب است که مفهوم این مؤذن یا قائل تصحیح شود سپس تلاش کند که به لغت فصیح تلفظ کند و آن این است که با همزه و بدون واو جایگزین تلفظ کند.
در این مناسبت دوست دارم که اشاره به این کنم که بسیاری از مؤذنین میگویند: (أشهد أن محمدًا رسولَ الله) یعنی رسول را با فتحه میخوانند ولی معتقد هستند که آن خبری است که فایده برای آن حاصل شده است و معنی جمله این است که محمد او رسول الله است پس ایشان رسول را خبر میدانند هرچند که فتحه گرفته است و مثل این در لغت عرب وارد شده است هرچند که خلاف مشهور در لغت عرب است و برای آن قول شاعر است: {إن حراسنا أسدًا} (قطعا نگهبانان ما شیر هستند)
و هر دو جز را منصوب کرده است و برای همین این اذان مؤذنی که میگوید: (أشهد أن محمدًا رسولَ الله) صحیح است چون قصد او از رسول خبر است ولی آن را فتحه داده است و مادامی که این در لغت فصیح عربی جایز است هرچند که مشهور نباشد پس اذانش باطل نیست ولی شایسته است که تعبیر لغت فصیح یاد داده شود و آن: (أشهد أن محمدا رسولُ الله) یعنی به ضمه است.