دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۸۳۵) حکم مردی که نماز فجر را همیشه بعد طلوع خورشید می‌خواند

(۱۸۳۵) سوال: مردی نماز فجر را بعد طلوع خورشید می‌خواند و این کار همیشگی آن می‌باشد و بقیه‌ی نماز‌ها را در مسجد می‌خواند. پس حکم آن چیست؟ جزاکم الله خیرا

جواب:

نماز امر عظیمی است و جایگاه آن بسیار بالا است و ستون دین می‌باشد و کسی که نماز نمی‌خواند اسلام ندارد و این مرد این که نماز فجر را بعد از طلوع خورشید می‌خواند و نماز‌های دیگر در وقت خودش با جماعت می‌خواند سوال خواهد شد و از اللهÀ می‌خواهیم که هدایت را نصیبش کند و نعمتش را بر او تمام کند تا نماز فجر را همراه جماعت ادا کند و نماز را بر وجه مطلوبش بخواند.

و این که همیشه نماز فجر را بعد از طلوع خورشید می‌خواند دلالت بر سهل‌انگاری آن دارد و عدم اعتراف به آن که به او می‌گوییم: اگر همیشه نمازت را با این صفت می‌خوانی تو نمازی نداری یعنی نماز فجر شما قبول نمی‌باشد زیرا که بدون عذر آن را از وقتش خارج کرده‌ای و از رسول اللهﷺ ثابت است که می‌فرماید: «من عمل عملاً لیس علیه أمرنا فهو رد»[۱] (هر عملی که امر ما بر آن نیست مردود است) و بدون شک نماز خواندن خارج از وقت، بدون عذر شرعی عملی نیست که اللهÀ و رسول به آن امر کرده باشند پس مردود می‌باشد.

و اگر این مرد بگوید: من خواب بودم و قلم به نسبت شخص خوابیده برداشته شده است، از رسول اللهﷺ ثابت است که می‌فرماید: «من نام عن صلاةٍ أو نسيها فليصلها إذا ذكرها، لاكفارة لها إلا ذلك»[۲] (کسی که از نمازی خواب رفت یا فراموش کرد پس هنگامی که بیاد آورد آن را بخواند و کفاره‌ای غیر از آن ندارد) پس به او می‌گوییم: آن خوابی که عذر است خوابی است که بر انسان عارض می‌شود نه این که دائمی باشد اما خوابی که انسان در هر روز بدان دچار می‌شود و نماز فجر را نمی‌خواند‌ مگر بعد از خارج شدن وقتش پس این عذر نیست.

پس بر برادرمان واجب است که تقوای اللهÀ را رعایت کند و نعمت الله را با ادا کردن نماز فجر در وقتش با جماعت بر خود تمام کند و از اللهÀ برای او و خودمان طلب کمک را داریم.


[۱]  تخریج آن گذشت.

[۲] تخریج آن گذشت.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: رجل لا يصلي الفجر إلا بعد طلوع الشمس، وهذا عمله باستمرار، وباقي الصلوات يصليها في المسجد، فما حكم ذلك مأجورين؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: الصلاة أمرها عظيم وشأنها كبير، وهي عمود الإسلام، فلا إسلام لمن لا صلاة له، وهذا الرجل المسؤول عنه الذي كان لا يصلي الفجر إلا بعد طلوع الشمس بصفة مستمرة، ولكنه يصلي بقية الأوقات مع الجماعة، نسأل الله تعالى له الهداية، وأن يتم عليه نعمته حتى يصلي الفجر مع الجماعة، فتكمل صلاته على الوجه المطلوب.

وكونه لا يصلي الفجر إلا بعد طلوع الشمس بصفة مستمرة يدل علي تهاونه بها، وعدم اعترافه بها، ونقول له: إذا كانت هذه صلاتك بصفة مستمرة فإنه لا صلاة لك، أي: لا تقبل صلاة الفجر، لأنها في غير وقتها بدون عذر، وقد ثبت عن النبي – صلى الله عليه وآله وسلم- أنه قال: «من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو رد» أي: مردود عليه، فلا شك أن الصلاة بعد وقتها بدون عذر شرعي أنها عمل ليس عليه أمر الله ورسوله، فتكون مردودة.

قد يقول هذا الرجل : إني نائم والنائم مرفوع عنه القلم، وقد ثبت عن النبي – صلى الله عليه وآله وسلم- أنه قال: «من نام عن صلاة أو نسيها فليصلها إذا ذكرها»، فنقول له النوم الذي يعذر فيه الإنسان هو النوم الذي يكون عارضًا لا دائما، أما نوم يستديمه الإنسان في كل يوم، ولا يصلي الفجر إلا بعد خروج وقتها، فهذا ليس بالعذر.

فعلى أخينا أن يتقي الله عز وجل، وأن يُتِمَّ ما أنعم الله به عليه من الإسلام بأداء صلاة الفجر مع الجماعة، نسأل الله لنا وله الإعانة.

مطالب مرتبط:

(۱۸۳۶) حکم دختر بالغی که ۱۸ سال دارد و نماز نخوانده است

صحیح در نزد ما این است که اگر عمدا و بدون عذر شرعی نماز را ترک کرده است قضا ندارد زیرا که قضای آن به او نفعی نمی‌رساند....

ادامه مطلب …

(۱۷۷۲) چرا بعضی در رمضان فقط نماز می‌خوانند؟

کسی که نماز نمی‌خواند کافر است و در این شدت نمی‌باشد بلکه شدت در ترک نماز برای کسی که نماز را ترک می‌کند، است پس چه دینی بعد از ترک نماز با وجود راحتی آن و عظمتش برایش باقی می‌ماند...

ادامه مطلب …

(۱۸۲۷) زنی شوهری دارد که نماز نمی‌خواند،به نظر شما راه حل چیست؟

برای این زن واجب است که تا حد توان خود را از این این مرد خلاص کند و تمکین کردن برای آن حلال نیست و برای او حرام است...

ادامه مطلب …

(۱۸۳۰) حکم شخصی که بعضی نمازهای فرض را می‌خواند و بعضی دیگر را نمی‌خواند

در خطر بسیار عظیمی قرار دارد زیرا که بعضی از علما گفته‌اند کسی که حتی یک نماز را به عمد از وقتش خارج کند و آن را ترک کند کافر گشته است...

ادامه مطلب …

(۱۷۴۷) حکم قرائت کردن قرآن برای تارک نماز

تارک نمازی که به صورت کلی نماز را ترک کند و هیچ نمازی از جمعه و غیر آن را نخواند کافر است و از ملت اسلام خارج گشته است....

ادامه مطلب …

(۱۷۵۲) حکم تارک نماز

تارک نماز طبق قول راجح کافر است و از ملت اسلام خارج می‌باشد....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه