دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۸۲۹) حکم ازدواج با شخصی که نماز نمی‌خواند

(۱۸۲۹) سوال: ما خواهر بزرگمان را به عقد شخصی درآوردیم و نمی‌دانستیم که او نماز نمی‌خواند و الان از او سه فرزند دارد. پس ما چکار کنیم شیخ بزرگوار؟

جواب:

اگر شما خواهرتان را به عقد مردی درآوردید که نماز نمی‌خواند ولی چون نمی‌دانستید معذور می‌باشید و فرزندانی که از این ازدواج به دنیا آمده‌اند شرعی هستند و به پدرشان نسبت داده می‌شود همانطور که به مادرشان نسبت دارند.

اما حل این مشکل الان با جدا شدن این است تا این که به اسلام برگردد و نماز را اقامه کند و اگر نماز خواند عقد جدید بسته می‌شود و جایز نیست که بر عقد قبلی بنا شود زیرا که آن عقد باطل است برای مخالفتش با قول اللهÀ درباره‌ی زنانی که مهاجرت کردند: {فَإِنۡ عَلِمۡتُمُوهُنَّ مُؤۡمِنَـٰتࣲ فَلَا تَرۡجِعُوهُنَّ إِلَى ٱلۡكُفَّارِۖ لَا هُنَّ حِلࣱّ لَّهُمۡ وَلَا هُمۡ یَحِلُّونَ لَهُنَّۖ} [سوره الممتحنة: ۱۰] (پس اگر آن‌ها را (زنانی) مؤمن یافتید، آن‌ها را به سوی کفار باز نگردانید، نه آن‌ها برای آنان (کافران) حلالند و نه آن‌ها (کافران) برای این‌ها حلالند)

اگر اهل و فرزندانش را می‌خواهد این آسانترین کار است چیزی بین آن نیست مگر این که به اللهÀ از شیطان رانده شده و نفسش پناه ببرد و نماز را اقامه کند و نصیحت من به این مرد این است کخ تقوای اللهÀ را رعایت کند و بداند که اللهÀ او را در این دنیا خلق کرده است که عبادت اللهÀ را بکند و بداند که اگر در این حالت بمیرد خسارت بزرگی را دچار شده است و در جهنم همراه فرعون، هامان، قارون و ابی بن خلف جاودانه می‌ماند همانگونه که در حدیث از رسول اللهﷺ وارد شده است.

و او را نصیحت می‌کنم که نیت خود را درست کند و عزم بر نماز ببندد و نگاه که آیا این ضرری به او می‌رساند؟ آیا از نیاز‌هایی دنیایی او را منع می‌کند؟ آیا این مانع از تفریحی که اللهÀ مباح کرده است می‌شود؟ هیچ کدام از این‌ها صورت نمی‌گیرد بلکه در وظایف و کارهایش او را کمک می‌کند همانطور که اللهÀ می‌فرماید: {وَٱسۡتَعِینُوا۟ بِٱلصَّبۡرِ وَٱلصَّلَوٰةِۚ وَإِنَّهَا لَكَبِیرَةٌ إِلَّا عَلَى ٱلۡخَـٰشِعِینَ} [سوره البقرة: ۴۵] (و از شکیبایی و نماز یاری جویید، و نماز؛ جز بر فروتنان، دشوار و گران است)

از اللهÀ می‌خواهم که این نصیحت به او برسد و آن را قبول کند.

خلاصه‌ی جواب: اولا: واجب است که بین آن دو جدایی صورت پذیرد اگرچه فرزند داشته باشند فرقی نمی‌کند.

دوما: فرزندان ایشان شرعی هستند و به پدرشان نسبت داده می‌شوند همانگونه که به مادرشان نسبت داده می‌شوند برای این که در وطء شبهه وارد شده‌اند زمانی که نمی‌دانسته‌اند ازدواج با کسی که نماز نمی‌خواند، ازدواجش باطل است.

سوما: و اگر به اسلام بازگشت و نماز را اقامه کرد نیاز به عقد جدید می باشد.

چهارم: و این نصیحت اکید من می باشد که امید دارم الله با  آن نفعی به او برساند تا که امر دین و دنیای او اصلاح شود.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: زَوَّجْنَا أختنا الكبيرة من شخص ونحن لا نعلم أنه لا يصلي، وله ثلاثة أطفال، ماذا نفعل يا فضيلة الشيخ؟

فأجاب رحمه الله تعالى: إذا كنتم قد زَوَّجْتُم هذا الرجل بأختكم وهو لا يصلي ولكنكم تجهلون هذا الأمر فإنكم معذورون، والأولاد الذين جاءوا بهذا العقد أولاد شرعيون، ينسبون إلى أبيهم كما هم منسوبون إلى أمهم.

ولكن حلّ هذه المشكلة الآن أن يَفرَّق بين هذا الرجل وبين المرأة التي عقد له عليها، حتى يسلم ويرجع إلى الإسلام بإقامة الصلاة، فإذا أقام الصلاة فحينئذ نعقد له عقدًا جديدًا، ولا يجوز أن تبقى هذه الزوجة معه بناءً على هذا العقد، لأن هذا العقد باطل لمخالفته لقول الله تعالى في المهاجرات: ﴿ فإن عتُمُوهُنَّ مُؤْمِنَاتِ فَلَا تَرْجِعُوهُنَّ إِلَى الْكُفَّارِ لَا هُنَّ حِلَّ لَمْ وَلَا هُمْ يَعِلُونَ من ﴾ [الممتحنة: ١٠] وما أيسر الأمر عليه إذا كان يريد أهله ويريد أولاده، فإنه ليس بينه وبين هذا إلا أن يستعيذ بالله من الشيطان الرجيم ومن شر نفسه ويقيم الصلاة، وإني أنصح هذا الرجل بأن يتقي الله – سبحانه وتعالى-، وأن يعلم أنه إنما خلق في هذه الدنيا لعبادة الله، وأن يعلم أن الخسارة فادحة إذا مات على هذه الحال، فإنه إذا مات على هذه الحال سوف يُخلَّدَ في نار جهنم مع فرعون وهامان وقارون وأبي بن خلف، كما جاء في ذلك الحديث عن رسول الله صلى الله عليه وسلم.

وإني أنصحه بأن يصدق النية، ويعقد العزم على الصلاة، ولينظر هل يضره ذلك شيئا؟ هل يمنعه ذلك من حوائجه الدنيوية؟ هل يحول ذلك بينه وبين متعه التي أباحها الله له؟ كل ذلك لم يكن، بل إنه يعينه على مهامه وأموره، كما قال الله تعالى: ﴿ وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَوَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةُ إِلَّا عَلَى الخشمِينَ ﴾ [البقرة: ٤٥].

وأسأل الله تعالى أن تبلغه هذه النصيحة، وأن يوفق لقبولها.

فخلاصة الجواب: أولا: أنه يجب أن يفرق بين هذا الرجل وبين من عقد له عليها، وإن كان له منها أولاد، هذه واحدة.

ثانيا: أن أولاده هؤلاء أولاد شرعيون، يلحقون به، وينسبون إليه كما هم منسوبون إلى أمهم، وذلك لأنهم حصلوا من وطء شبهة، حيث لم يُعلم أن تزويج من لا يُصَلِّي تزويج باطل.

ثالثا: أنه إذا عاد إلى الإسلام وأقام الصلاة فإنه يعقد له من جديد. رابعا: النصيحة الأكيدة التي أرجو الله – سبحانه وتعالى- أن تبلغ منه مبلغ النفع حتى يصلح له أمر دينه ودنياه.

مطالب مرتبط:

(۱۷۴۲) اسباب سبک شمردن نماز

اسباب متعدد زیادی دارد که از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین آن اتباع از شهوت است و برای همین الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ اتباع از شهوت را قرین ضایع کردن نماز بیان کرده استززز

ادامه مطلب …

(۱۸۰۰) آیا نمازهای فوت شده کفاره دارد؟

اگر انسان توبه کرد و به سوی اللهÀ بازگشت برای او کافی است زیرا توبه‌ی نصوح ما قبل را محو می‌سازد پس این مردی که نماز را در آن سال ترک کرده است باید توبه کند و زیاد اعمال صالح و استغفار بجای آورد شاید الله او را ببخشد‌....

ادامه مطلب …

(۱۷۸۶) پدر و برادرانمان نماز نمی‌خوانند، لطفا ما را راهنمایی کنید

شما باید صبر داشته باشید و از آن احتساب اجر کنید و منتظر گشایشی از سوی الله باشید که رسول اللهﷺ می‌فرماید: «وَاعلم أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ، وَأَنَّ الْفَرَجَ مَعَ الْكَرْبِ، وَأَنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا»[5] (و بدان که یاری خداوند با شکیبایی وگشایش همراه سختی است و همراه با سختی، آسانی است)...

ادامه مطلب …

(۱۸۲۳) حکم نماز نخواندن از روی جهل

نماز نخواندش از روی جهل بوده است و از روی سهل‌انگاری و کسالت نبوده است و مثل این حکم کفرش نمی‌شود و عقد نکاحش صحیح است...

ادامه مطلب …

(۱۸۲۰) همسرم تارک نماز است، حکم شریعت در مورد ارتباط با این مرد چیست؟

حکم شرع در نظر ما در مورد این شوهری که تارک نماز است و سوال کننده می‌داند که او کافر است پس ادامه دادن زندگی با او جایز نیست...

ادامه مطلب …

(۱۷۷۰) حکم نماز خواندن بر مرده‌ای که تارک نماز بوده است

کسی که بمیرد و نماز نمی‌خوانده است جایز نیست که بر او نماز خوانده شود و جایز نیست که برایش دعای رحمت کرده شود و غسل و کفن نیز نمی‌شود بلکه در خارج از شهر در حفره‌ای انداخته می‌شود چون که او از اسلام مرتد  گشته است ...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه