دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۸۱۲) اگر پدر یا مادر نماز نخوانند جایز است که بعد از وفاتشان بجای آنها نماز خواند؟

(۱۸۱۲) سوال: اگر پدر یا مادر نماز نخوانند جایز است که بعد از وفاتشان بجای آنها نماز خواند؟ و بعد از وفاتشان از جای ایشان روزه گرفت؟ و همچنین من می‌توانم که از جای ایشان زکات دهم؟

جواب:

همانگونه که سوال کننده گفته است اگر این پدر و مادر نماز نمی‌خوانده‌اند و بر آن حالت فوت کرده‌اند پس از جای ایشان نه نماز و نه روزه و نه صدقه بجا نمی‌آید زیرا که طبق قول راجح کسی که از روی سهل انگاری نماز را ترک کند کفر مرتد است و از اسلام خارج می‌شود و کافر مرتد عمل صالح اگر انجام هم دهد به او نفعی نمی‌رساند و برای هیچ کس جایز نیست که برای ایشان عمل صالح انجام دهد به این خاطر که اللهÀ می‌فرماید: {مَا كَانَ لِلنَّبِیِّ وَٱلَّذِینَ ءَامَنُوۤا۟ أَن یَسۡتَغۡفِرُوا۟ لِلۡمُشۡرِكِینَ وَلَوۡ كَانُوۤا۟ أُو۟لِی قُرۡبَىٰ مِنۢ بَعۡدِ مَا تَبَیَّنَ لَهُمۡ أَنَّهُمۡ أَصۡحَـٰبُ ٱلۡجَحِیمِ} [سوره التوبة: ۱۱۳] (برای پیامبر و کسانی‌که ایمان آوردند (شایسته) نبود که برای مشرکان طلب آمرزش کنند، – هر چند از نزدیکان‌شان باشند- بعد از آنکه برای آن‌ها روشن شد که آن‌ها اهل دوزخند) و اگر هم والدین گاهی نماز می‌خوانند و گاهی نمی‌خوانند باز هم نماز از میت قضا کرده نمی‌شود.

و اما روزه اگر میت روزه را به خاطر عذر- مثل مریضی و مانند آن- نگرفته است پس از مرگ او به جایش قضا می‌شود زیرا رسول اللهﷺ می‌فرماید: «مَنْ مَاتَ وَعَلَيْهِ صِيَامٌ صَامَ عَنْهُ وَلِيُّهُ»[۱] (کسی که بمیرد و بر وی روزه‌ی قضایی باشد، ولی او از جانب او روزه بگیرد)

و اما زکات که علما اختلاف کرده‌اند که انسانی که معروف به بخیلی است و زکات را پرداخت نکرده است و سپس وفات یافت آیا زکات از میراث او قبول می‌شود زیرا که در آن حق مردم است و ایشان اهل زکات هستند یا از آن قضا نمی‌شود زیرا که نفعی به میت نمی‌رساند؟ پس میت اگر زکات نمی‌داده است پس زکات از جای او بعد از مرگش به او نفع نمی‌رساند و برائت ذمه از او صورت نمی‌گیرد برای این که او بر نپرداختن زکات مرده است و این را سبک شمرده است ولی از نظر آن کسانی که می‌گویند قضای زکات از جای او داده می‌شود به این خاطر که این عبادت به حق دیگران تعلق دارد پس قضا می‌شود به این خاطر که حق دیگران است و آنها و فقرا و کسانی که از اصناف زکات هستند، می‌باشد ولی آن شخص ازش برائت ذمه نمی‌شود.


[۱] رواه البخاری (۱۹۵۲) و مسلم (۱۱۴۷).

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: إذا كان الوالد أو الوالدة لا يصليان فهل تجوز الصلاة عنهما بعد الوفاة؟ وهل أيضًا الصيام عنهما يجوز بعد الوفاة؟ وكذلك الزكاة هل لي أن أزكي عنهما؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: إذا كان الوالد والوالدة لا يصليان كما ذكر السائل ومانا على ذلك فإنه لا يصلي عنهما ولا يصوم عنهما ولا يتصدق عنهما، لأن القول الراجح أن من ترك الصلاة ولو متهاونا فهو كافر مرتد يخرج عن الإسلام، والكافر المرتد لا ينفعه العمل الصالح إذا عمل له، بل ولا يجوز للإنسان أن يعمل له عملا صالحا، لقوله تعالى: ﴿ مَا كَانَ لِلنَّبِيِّ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَن يَسْتَغْفِرُوا لِلْمُشْرِكِينَ وَلَوْ كَانُوا أُولِي قُرْبَى مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُمْ أَصْحَبُ الْجَحِيمِ ﴾ [التوبة: ۱۱۳]، وأما إذا كان الوالدان أحيانًا يصليان وأحيانًا لا يصليان فإن الصلاة لا تقضى عن الميت.

وأما الصيام فإذا كان الميت قد ترك الصوم لعذر -كمرض أو نحوه – فإنه يقضى عنه إذا مات لقول النبي صلى الله عليه وسلم: «من مات وعليه صيام صام عنه وليه».

وأما الزكاة فقد اختلف العلماء -رحمهم الله – فيما لو كان الإنسان معروفا بالبخل وعدم الزكاة ثم مات هل تقبل الزكاة من ماله -أي: من تركته – بعد موته، لأن فيها حقًا للآدمي، وهم أهل الزكاة، أو لا تقضى لأنها لا تنفع الميت؟ فالميت إذا كان لا يُزَكِّي فإن الزكاة عنه بعد موته لا تنفعه، ولا تبرأ بها ذمته، وذلك لأنه مات على عدم الزكاة وهو متهاون، ولكن من وجهة نظر الأولين الذين يقولون: تقضى الزكاة عنه، يقولون: لأن هذه العبادة تعلق بها حق الغير، فتقضى عنه من أجل إعطاء الغير حقه، وهم الفقراء وأهل الزكاة، وأما هو فلا تبرأ ذمته.

مطالب مرتبط:

(۱۸۲۹) حکم ازدواج با شخصی که نماز نمی‌خواند

حل این مشکل الان با جدا شدن این است تا این که به اسلام برگردد و نماز را اقامه کند و اگر نماز خواند عقد جدید بسته می‌شود و جایز نیست که بر عقد قبلی بنا شود زیرا که آن عقد باطل است...

ادامه مطلب …

(۱۸۰۵) چگونگی قضای نمازهای فوت شده

اگر اصلا نماز نخوانده است پس قضایی بر او نیست زیرا که برای او فایده‌ای ندارد و از او قبول نمی‌شود زمانی که عمدا نماز را از وقتش خارج کرده است....

ادامه مطلب …

(۱۷۶۳) حکم شخصی که در حالت جنابت بدون خواندن نماز تا غروب می‌خوابد

اگر این مرد نماز این روز و غیره را رها کند روزه‌ی او باطل است...

ادامه مطلب …

(۱۷۷۱) آیا روزه گزفتن بدون خواندن نماز نفعی دارد؟

کسانی که بر تو عیب گرفته‌اند که نماز نمی‌خوانی ولی روزه می‌گیری، در عیب گرفتنشان کار درستی انجام داده‌اند چون که نماز ستون اسلام است و اسلام جز با آن بر پا نمی‌شود...

ادامه مطلب …

(۱۷۷۴) راهنمایی شما برای جوانانی که نماز نمی‌خوانند مگر وقتی که جماعتی را ببینند چیست؟

او اشتباه می‌کند و چگونه از مردم حیا می‌کند ولی از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ حیا نمی‌کند؟ و چگونه از مردم می‌ترسد ولی از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نمی‌ترسد؟

ادامه مطلب …

(۱۸۰۰) آیا نمازهای فوت شده کفاره دارد؟

اگر انسان توبه کرد و به سوی اللهÀ بازگشت برای او کافی است زیرا توبه‌ی نصوح ما قبل را محو می‌سازد پس این مردی که نماز را در آن سال ترک کرده است باید توبه کند و زیاد اعمال صالح و استغفار بجای آورد شاید الله او را ببخشد‌....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه