یکشنبه 21 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
22 دسامبر 2024

(۱۷۸۱) نصيحت خویشاوندانی که نماز نمی‌خوانند

(۱۷۸۱) سوال: شخصی خویشاوندانی دارد که نماز نمی‌خوانند مگر نماز جمعه و در کتابی خوانده شد که مریض آنها عیادت نمی‌شود و بر آنها سلام کرده نمی‌شود و برای هیچ کس جایز نیست که با آنها صحبت کند. آیا این کلام صحیح است یا نه؟

جواب:

بر تو واجب است که ابتدا آنها را نصحیت کنی و کسی غیر از خود را بیاوری که نصیحتشان کند اگر که از تو نصحیت گوش نمی‌کنند یا از طریق کتابت و یا نوار‌های صوتی و اگر بازهم بر ترک نماز اصرار کردند پس هجرشان کن و دعوت ایشان را احابت نکن زیرا که ترک نماز کفر خارج کننده‌ی از ملت اسلام است.

ولی سوال کننده ذکر کرده است که نماز جمعه را می‌خوانند و این سبب می‌شود که تکفیر نشوند در صورتی که برخی از اهل گفته‌اند که اگر حتی یک یا دو فریضه‌ی نماز را ترک کنند کافر می‌شوند و برخی دیگر گفته‌اند که در صورتی کافر می‌شود که نماز را مطلقا ترک کند ولی در هر حال اگر نصحیت را در این امر مشروع نپذیرفتند هجر می‌شوند شاید  این که خویشاوندان‌شان با قطع رابطه کنند او برگردد و به سوی هدایت راهنمایی شود.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: شخص له أقارب لا يُصَلُّون إلا يوم الجمعة، وقد قرأ أن تارك الصلاة لا يُعاد في مرضه، ولا يُسَلَّم عليه، ولا يجوز لأحد أن يتكلم معه، فهل هذا الكلام صحيح، أم أنه خلاف ذلك؟

فأجاب رحمه الله تعالى: الواجب عليك نحو هؤلاء الأقارب أن تنصحهم أولا وتعظهم وتأتي لهم بالنصائح من غيرك -إذا كانوا لا يرون نصيحتك شيئًا- إما عن طريق الكتابة، وإما عن طريق الصوت، فإذا أصروا على ما هم عليه من ترك الصلاة اهجرهم ولا تَعُدْهُمْ، ولا تُجِبْ دعوتهم، لأن ترك الصلاة كفر مخرج عن الملة.

ولكن السائل ذكر أنهم يُصَلُّون الجمعة، وهذا يوجب التوقف في الحكم بكفرهم، لأن أهل العلم – رحمهم الله – اختلفوا في تارك الصلاة هل يكفر إذا ترك فريضة واحدة أو فريضتين أو لا يكفر إلا إذا ترك الصلاة مطلقا، يعني: صلاة الجمعة وغيرها؟ ولكن على كل حال فإن هجر هؤلاء إذا امتنعوا عن قبول النصيحة من الأمور المشروعة، ولعلهم إذا هجروا وقاطعهم أقاربهم، لعلهم يرجعون ويهتدون ويثوبون إلى رشدهم.

مطالب مرتبط:

(۱۷۷۰) حکم نماز خواندن بر مرده‌ای که تارک نماز بوده است

کسی که بمیرد و نماز نمی‌خوانده است جایز نیست که بر او نماز خوانده شود و جایز نیست که برایش دعای رحمت کرده شود و غسل و کفن نیز نمی‌شود بلکه در خارج از شهر در حفره‌ای انداخته می‌شود چون که او از اسلام مرتد  گشته است ...

ادامه مطلب …

(۱۷۸۵) آیا کسی که نماز را از روی کسالت ترک می‌کند از ملت اسلام خارج می‌شود؟

قول راجح از اقوال اهل علم، کسی که از روی سهل‌انگاری و کسالت نماز را ترک کند کافر می‌گردد و در این منبر ادله‌هایی از قرآن و سنت و اقوال صحابه بر صحیح و مناسب بودن حکم بیان کردیم.....

ادامه مطلب …

(۱۷۸۹) حکم قضای نمازهای ترک شده

در مورد نمازهایی که ترک کرده‌ای و سوال کننده را الان مخاطب قرار می دهم که توبه در مورد آن کفایت می‌کند و باقی عمرت آن را خوب بجای آور و آنچه فوت شده است قضا ندارد...

ادامه مطلب …

(۱) ۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸

(۱) سوال: جواب: تعداد بازدید: ۰

ادامه مطلب …

(۱۸۳۰) حکم شخصی که بعضی نمازهای فرض را می‌خواند و بعضی دیگر را نمی‌خواند

در خطر بسیار عظیمی قرار دارد زیرا که بعضی از علما گفته‌اند کسی که حتی یک نماز را به عمد از وقتش خارج کند و آن را ترک کند کافر گشته است...

ادامه مطلب …

(۱۷۵۲) حکم تارک نماز

تارک نماز طبق قول راجح کافر است و از ملت اسلام خارج می‌باشد....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه