(۱۲۹۸) سوال: از بعضیها شنیدهام که علمای آخرالزمان در دین توسّع ایجاد میکنند و همه چیز را مباح مینمایند. تا جایی که میگویند: رسول اللهﷺ میفرماید: «از علمای آخرالزمان علم نگیرید که شما را گمراه میکنند».[۱] آیا این حدیث صحیح است؟
جواب:
حدیثی که ذکر شد هیچ اصلی ندارد و صحیح نیست. علمای گمراه از بعد قرون مفضله وجود داشتهاند و تا به امروز هم هستند و بعد از این هم خواهند بود. این مخصوص آخر الزمان نیست. در اوایل این امت و بعد از قرون مفضله، علمای گمراهی ظهور کردهاند که برای مردم بعد از خودشان، امام گمراهی و دعوت به گمراهی هستند. این قضیه مختص آخر امت نیست.
اما اینکه میشنویم بعضی از پیرمردها وقتی چیزی میشنوند که علمی است و آن را رد میکنند و قبول نمیکنند، در حقیقت به خاطر جهلشان است و اصلا عجیب نیست چنین عکس العملی نشان دهند؛ چون جاهل هستند. اگر علم داشتند، وقتی این مسائل را میشنیدند دلیل میخواستند. وقتی دلیل را میدیدند، متوجه میشدند این قول، جدید نیست. بلکه به گوش آنها جدید است و اینکه به گوش آنها جدید است به معنی این نیست که آن علم، جدید است.
بر مسلمان واجب است وقتی چیز جدیدی از شریعت الهی شنید که قبلا نمیدانست، به دنبال دلیل آن باشد. اگر دلیلش صحیح بود، پذیرفتنش واجب است. اما اگر دلیلیش صحیح نبود، حق دارد آن را نپذیرد و نپذیرفتنش واجب است در صورتی که دلیل دیگری مخالف این دلیل بیابد که صحیحتر است.
سائل میگوید: جناب شیخ، یعنی میتوانیم بگوییم: انتشار علم و کثرت علما و جستجو، وسیلهای است که باعث شناخت چیزهایی میشود که بر آنها مخفی مانده است؟
جواب:
بله، همین است. ولی حقیقتا چیزی که الان از آن باید ترسید، این است که برخی برای فتوا دادن عجله میکنند و در مورد چیزی که میگویند، تحقیق نمیکنند. این بسیار مسالهی خطرناکی است. چون بسیار میشنویم و میخوانیم و به ما میرسانند که در مورد مسائلی سوال شده و میدانیم که اگر مفتی در مورد آن بحث و جستجو میکرد، متوجه میشد که صواب مخالف با جواب اوست.
ولی خودش نخواسته که خود را در جستجوی حق، به تکلف و سختی بیندازد و برای همین، هر چه نظرش بوده را گفته است. گفته: به نظرم چنین و چنان است. عوام هم فرق بین اینکه مفتی بگوید: نظرم این است و بین اینکه بگوید: حکم الله چنین است، را نمیفهمند. فکر میکنند کسی که او را عالم میدانند، اگر گفت: به نظرم حکم چنین است، بدین معناست که این حکم، حکم شرع است، در حالی که حکم شرع بر خلاف آن است.
به برادران توصیه میکنم در فتوا تسرّع و عجله به خرج ندهند. زیرا تسرع در فتوا، بدون جستجو و تحقیق و علم، مرض خطرناکی است. واجب است هر کس بداند که وقتی برای حکمی از احکام شریعت فتوا میدهد، در واقع دارد از جانب الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ حکم میکند و بنا بر این مسئول خواهد بود. پس باید از چنین کاری بر حذر باشد.
آیا جایز است که مفتی در مورد مسالهای بگوید: به نظرم؟ در حالی که نصی در این مورد وجود دارد یا قبلا کسی در این زمینه فتوا داده است؟
جواب: اگر نص، صریح باشد، نباید بگوید: به نظرم. بلکه باید بگوید: این حکم الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است؛ به دلیل اینکه الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ یا رسول اللهﷺ چنین میفرمایند.
اما اگر نص، صریح نباشد، در این صورت اشکالی ندارد که بگوید: به نظرم؛ چون حدیث صریح نیست. نیز ممکن است نظر یا فهم او نسبت به حدیث، صحیح نباشد. در این صورت میگوید: این نظر و رأی من است. اما رای و نظر مجرد که هیچ مستند و دلیلی نداشته باشد، فتوا دادن به آن مطلقا جایز نیست. چون اگر چنین کند، از زمرهی کسانی میشود که با رأی و نظر خودشان در مورد قرآن صحبت کردهاند. کسی که از خودش در مورد قرآن چیزی بگوید، مثل تفسیر قرآن است و فتوا دادن هم نوعی بیان احکام قرآن و شریعت است. پس جایز نیست انسان به مجرد رای و نظر خودش، فتوایی بدهد تا اینکه از نص یا اجماع یا قیاس صحیح، مستند و دلیلی داشته باشد که با آن، شخص نظر دهنده، اهل نظر و قیاس و معرفت گردد.
در مورد وجود فتوای قبل از خود، چه؟
جواب:
به نسبت فتوای سابق نیز همین است و بر او واجب نیست که به آن ملتزم باشد. چون فتوای سابق نیز امکان دارد اشتباه باشد همان طور که فتوای لاحق نیز این امکان در موردش وجود دارد. مهم در فتوا این است که تا میتواند بر اساس قرآن و سنت فتوا دهد.
***
[۱] چنین نصی را جایی نیافتم.