(۱۲۸۱) سوال: تقلید چیست؟ آیا در زمان صحابه و تابعین هم آنها از یکدیگر تقلید میکردند؟
جواب:
اجتهاد یعنی نهایت تلاش برای رسیدن به حکم شرعی از طریق ادلهی قرآن و سنت و اجماع و قیاس صحیح. به این عملیات، اجتهاد میگویند. واضح است که هر کسی به درد اجتهاد نمیخورد. کسی به درد اجتهاد میخورد که به طرق اجتهاد آشنا و دارای علم و درایت باشد تا بتواند احکام را از ادلهای که به آن اشاره کردم، استخراج نماید. اما تقلید این است که به رأی مجتهد عمل نماید بدون اینکه بداند دلیل مجتهد برای آن قول چیست. بلکه از روی اعتماد به قول مجتهد، از او تقلید کند.
در واقع، تقلید در زمان صحابه نیز بوده است. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ} [نحل: ۴۳]: (پس از اهل علم بپرسید اگر نمیدانید) و شکی نیست که در زمان صحابه کسانی بودهاند و تا امروز نیز هستند که خودشان توانایی رسیدن به حکم شرعی را به خاطر جهل و کوتاهیشان ندارند. وظیفهی چنین کسانی این است که از اهل علم سوال کنند. پرسیدن از اهل علم مستلزم قبول کردن و عمل کردن به قول آنهاست و عمل کردن به قول آنها همان تقلید است. بر این اساس میگوییم: کسی که امکانش را ندارد خودش حق را دریابد، با تقلید کردن از اهل علم که دستور به سوال کردن از آنها شدهایم، این امکان را مییابد. این البته در صورتی که شخص خودش عالم نباشد.
اما اگر کسی از ما پرسید: از چه کسی تقلید کنم؟
میگوییم: واجب این است از هر کسی که به نظرت به حق نزدیکتر است، تقلید کنی. زیرا اهل علم مثل پزشک هستند. در واقع اهل علم، طبیب دلها هستند. حال وقتی کسی مریض میشود و دکترهای زیادی هم در منطقه وجود دارند، به سراغ حاذقترین و آشناترین دکتر به طب و دوا و درمان میرود و جز در هنگام ضرورت، امکان ندارد راضی شود نزد پزشکی برود که میداند پزشک بهتر از او هم در شهر هست. در تقلید نیز چنین باش و کسی را انتخاب کن که به نظرت به حق نزدیکتر است؛ چون علم و تقوایش بیشتر است. در چنین حالتی تو به این فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ عمل کردهای: {فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ} [نحل: ۴۳]: (پس از اهل علم بپرسید اگر نمیدانید).
***