دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۲۲۱) آیا با پول فروش خانه باید خانه خرید؟

(۱۲۲۱) سوال: در کتاب «مختار الأحادیث النبویة» تالیف سید أحمد الهاشمی رَحِمَهُ‌الله حدیثی از ابن ماجه خواندم. مضمون حدیث چنین است: «کسی که خانه‌ای را فروخت و پولش را دوباره خانه نخرید، برای او در آن پول برکت قرار داده نمی‌شود».[۱] صحت این حدیث تا چه اندازه است؟

جواب:

شواهد شریعت دلالت دارند که این حدیث صحیح نیست. چون انسان وقتی خانه‌اش را فروخت، با پولش هر کاری خواست می‌تواند بکند. چون پول خودش است. اگر خواست با آن خانه‌ی دیگری می‌خرد، یا با آن حج می‌رود، یا برای طلب علم یا دیگر اموری که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آنها را مباح فرموده، خرج می‌کند.

***


[۱] سنن ابن ماجه: کتاب الرهون، باب من باع عقارا و لم یجعل ثمنه فی مثله، حدیث شماره (۲۴۹۱)، از حذیفه بن الیمانJ رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُبا این لفظ: «مَنْ بَاعَ دَارًا، وَلَمْ يَجْعَلْ ثَمَنَهَا فِي مِثْلِهَا، لَمْ يُبَارَكْ لَهُ فِيهَا».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: قرأت في كتاب مختار الأحاديث النبوية تأليف السيد أحمد الهاشمي رحمه الله حديثًا رواه ابن ماجه: «من باع دارًا ولم يجعل ثمنها في مثلها لم يبارك له فيها، أو لم يبارك له فيه» ما صحة هذا الحديث؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا الحديث شواهد الشريعة تدل على أنه ليس بصحيح؛ لأن الإنسان إذا باع بيته فإنه يتصرف في ثمنه بما شاء؛ لأنه ملکه، سواء اشترى به بَدَلَه، أو حَجّ به، أو بَذَلَه في إعانة على طلب العلم، أو غير ذلك مما أباح الله له.

مطالب مرتبط:

(۱۱۳۶) چگونه دنیا زندان مومن و بهشت کافر است؟

دنیا برای مومن زندان است چون در آخرت نعمتهای بهتری در انتظار اوست. برای کافر مثل جهنم است زیرا در آخرت عذاب بزرگی انتظارش را می‌کشد.

ادامه مطلب …

(۱۱۶۱) نظر پیرامون دو حدیث موضوع

این دو حدیث باطل و موضوع هستند و کسی حق روایت آن را ندارد مگر برای اینکه به مردم نشان دهد این دو حدیث موضوع هستند. در این صورت اشکالی ندارد

ادامه مطلب …

(۱۲۱۸) حدیث عمل برای دنیا و برای آخرت

این سخن مشهور، از رسول اللهﷺ ثابت نیست و جزء احادیث موضوع است و بدین معنا نیست که باید به فکر دنیا بود و نسبت به آخرت سهل انگار کرد

ادامه مطلب …

(۱۲۵۸) اختلاف در مورد وجوب غسل جمعه

نزد علما در این زمینه اختلاف وجود دارد. اما قول راجح نزد شیخ ابن عثیمین بر وجوب غسل جمعه است به خاطر احادیثی که در این زمینه وجود دارد

ادامه مطلب …

(۱۱۳۱) پرهیز از ظلم و شحّ و بخیلی

پیامبرﷺ مردم را از ظلم که تجاوز نسبت به حقوق هر کسی است، بر حذر می‌دارد. این تجاوز می‌تواند در حق الله باشد یا در حق بندگانش.

ادامه مطلب …

(۱۲۵۳) حدیث: منفورترین حلال نزد الله، طلاق است

خیر، صحیح نیست و ضعیف است. ولی شکی نیست که طلاق، خلاف اولی است و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و پیامبرﷺ دستور داده‌اند که بر زن صبر شود

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه