دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۶۲) کسانی که به خاطر الله یکدیگر را دوست دارند

(۱۱۶۲) سوال: معنی این حدیث چیست: «محتبم واجب شد بر کسانی که به خاطر من حب یکدیگر را دارند و به خاطر من یکدیگر را زیارت می‌کنند و به خاطر من بذل و بخشش می‌کنند»؟[۱]

جواب:

والله از صحت این حدیث چیزی نمی‌دانم و وقتی از صحت آن اطلاع ندارم، نمی‌توانم در مورد معنایش صحبت کنم. اما از رسول اللهﷺ ثابت است که فرموده‌اند: «هفت گروه را الله در روزی که هیچ سایه‌ای نیست، در زیر سایه‌اش جا می‌دهد». ایشان یکی از آن هفت گروه را «دو مردی که به خاطر الله یکدیگر را دوست دارند: به خاطر آن با هم ملاقات و به خاطر آن از هم جدا می‌شوند»[۲] معرفی فرموده است.

***


[۱] روایت مالک در موطأ، (ج۲، ص۹۵۳، حدیث شماره ۱۷۱۱). احمد در مسند، (ج۵، ص۲۳۳، حدیث شماره ۲۲۰۸۳). طبرانی، (ج۲۰، ص۸۰، حدیث شماره ۱۵۰). حاکم (ج۴، ص۱۸۶، حدیث شماره ۷۳۱۴)، و می‌گوید: صحیح است بر شرط شیخین. همچنین روایت ابن حبان (ج۲، ص۳۳۵، حدیث شماره۵۷۵). منذری (ج۳، ص۲۴۸) می‌گوید: مالک آن را با سند صحیح روایت کرده است. از معاذ بن جبل رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «‌وَجَبَتْ ‌مَحَبَّتِي لِلْمُتَحَابِّينَ فِيَّ، وَالْمُتَزَاوِرِينَ فِيَّ، وَالْمُتَبَاذِلِينَ فِيَّ».

[۲] صحیح بخاری: کتاب الزکاة، باب الصدقة بالیمین، حدیث شماره (۱۴۲۳). صحیح مسلم: کتاب الزکاة، باب فضل إخفاء الصدقة، حدیث شماره (۱۰۳۱). از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمُ اللهُ تَعَالَى فِي ظِلِّهِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إِلَّا ظِلُّهُ: إِمَامٌ عَدْلٌ، وَشَابٌّ نَشَأَ فِي عِبَادَةِ اللهِ، وَرَجُلٌ قَلْبُهُ مُعَلَّقٌ فِي الْمَسَاجِدِ، وَرَجُلَانِ تَحَابَّا فِي اللهِ اجْتَمَعَا عَلَيْهِ وَتَفَرَّقَا عَلَيْهِ، وَرَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ فَقَالَ: إِنِّي أَخَافُ اللهَ، وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ، فَأَخْفَاهَا حَتَّى لَا تَعْلَمَ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِينُهُ، وَرَجُلٌ ذَكَرَ اللهَ خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما معنى حديث: «وجبت محبتي للمتحابين في والمتزاورين في، والمتباذلين في»؟

فأجاب رحمه الله تعالى: والله لا أدري عن صحة هذا الحديث، ولا أستطيع أن أتكلم عن معناه وأنا لا أدري عن صحته، لكن ثبت عن النبي صلى الله عليه وسلم «أن سبعة يُظلُّهم الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله، وذكر منهم: رجلين تحابا في الله اجتمعا عليه وتفرقا عليه».

مطالب مرتبط:

(۱۲۱۰) در مورد حدیث قدر خود را دانستن

برای این حدیث اصلی سراغ ندارم. ولی معنایش صحیح است؛ چون انسان وقتی قدر خود را بداند، برای پروردگارش سر به زیر می‌آورد و او را عبادت می‌کند

ادامه مطلب …

(۱۱۰۲) اوصاف ۷۰ هزار نفری که وارد بهشت می‌شوند

«آنها کسانی هستند که از کسی نمی‌خواهند آنها را رقیه کند و از کسی نمی‌خواهند به آنها داغ بزند و بد فالی نمی‌کنند و بر پروردگارشان توکل می‌کنند».

ادامه مطلب …

(۱۲۲۱) آیا با پول فروش خانه باید خانه خرید؟

شواهد شریعت دلالت دارند که این حدیث صحیح نیست. چون انسان وقتی خانه‌اش را فروخت، با پولش هر کاری خواست می‌تواند بکند.

ادامه مطلب …

(۱۱۲۶) منظور از خلقت زن از دنده‌ی آدم

شایسته است که انسان حال زن را مراعات کند و مناسب با طبیعتش، با او برخورد کند؛ زیرا مرد در رفتار نسبت به زن عاقل‌تر و داناتر است.

ادامه مطلب …

(۱۱۰۱) باید در مجالس ذکر الله باشد

حتما باید در مجالس ذکر الله به میان آید. همچنین ذکر پیامبر و صحابه هم بسیار نیکوست. اما ذکر علما اگر باشد خیلی خوب است و تشویق می‌شود

ادامه مطلب …

(۱۲۳۷) فرق بین رشک بردن با حسادت

حسود آرزو دارد نعمتی که نزد شخص محسود است از بین برود. اما کسی که غبطه میخورد، آرزو ندارد که الله آن نعمت را از آن بنده‌اش بگیرد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه