دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۱۰۹) چرخاندن سر به چپ و راست در اذان

(۱۱۰۹) سوال: آیا این روایت از پیامبرﷺ درست است؟ «موذن هنگامی که (حيّ على الصلاة)، و (حيّ على الفلاح) می‌گوید، به سمت راست و به سمت چپ بچرخد»؟[۱]

جواب:

بله سنت است که مؤذن هنگام گفتن «حي الصلاة» و «حي على الفلاح» به سمت راست و چپ بچرخد. زیرا اذان بلال در زمان پیامبرﷺ این گونه بوده است. اما علما در این اختلاف دارند که آیا در هنگام گفتن «حی علی الصلاة»، بار اول سرش را به راست و بار دوم سرش را به چپ بچرخاند؟ همچنین «حی علی الفلاح» را نیز یک بار با چرخاندن سر به راست و بار دیگر با چرخاندن سر به چپ بگوید؟ یا اینکه «حى علی الصلاة»  را دو بار با چرخاندن سر به سمت راست و «حی على فلاح» را دو بار با چرخاندن سر به سمت چپ بگوید؟

معروف و مشهور و معمول این است که «حي على الصلاة» را هر دو بار به سمت راست و «حی على الفلاح» را هر دو بار به سمت چپ بگوید. البته این برای وقتی است که موذن اذان را بدون هیچ واسطه‌ای و فقط با صدای خود می‌گوید.

اما امروزه بیشتر موذنین، اذان را در میکروفون می‌گویند و دیگر نیازی نیست به این طرف و آن طرف بچرخند. زیرا قبلا که سر را به راست و چپ می‌چرخاندند برای این بود تا آنهایی که در سمت راست و چپ قرار دارند، اذان را بشنوند. ولی امروزه با استفاده از میکروفون و بلندگوهایی که در مناره و در جهت راست و چپ و رو به قبله و پشت به قبله وجود دارند، نیازی به چرخیدن نیست و اگر بچرخد، از میکروفون فاصله می‌گیرد و صدایش تغییر می‌کند. اما اگر رو به میکروفون و روبه قبله بایستد، نیاز به چرخیدن نیست.

اما آیا در هنگام اذان، دو انگشتش را در گوش‌هایش دهد؟ جواب: بله، زیرا قرار دادن انگشتان در دو گوش باعث زیبا شدن صوت موذن می‌شود. چون قسمت کمی از صدا، از گوش خارج می‌شود و وقتی انگشتانش را در گوشش قرار دهد، برای زیبایی و صاف شدن صدا بهتر است.

***


[۱]  صحیح بخاری: کتاب الأذان، باب هل یتبع المؤذن فاه ههنا و ههنا و هل یلتفت فی الأذان؟ حدیث شماره (۶۰۸). صحیح مسلم: کتاب الصلاة، باب سترة المصلی، حدیث شماره (۵۰۳). از ابو جحیفه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «وَأَذَّنَ بِلَالٌ. قَالَ فَجَعَلْتُ أَتَتَبَّعُ فاه ههنا وَهَهُنَا (يَقُولُ: يَمِينًا وَشِمَالًا) يَقُولُ: حَيَّ عَلَى الصَّلَاةِ حَيَّ عَلَى الْفَلَاحِ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل ورد عن الرسول صلى الله عليه وسلم هذا الحديث: «إن المؤذن إذا قال: حي على الصلاة وحي على الفلاح يلتفت وينظر إلى اليمين والشمال»؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: نعم من السنة أن يلتفت المؤذن عن اليمين وعن الشمال في حي علي الصلاة حي علي الفلاح؛ لأن هذا أذان بلال في عهد النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم، ولكن اختلف العلماء هل يقول: حي على الصلاة مرة على اليمين ومرة على اليسار حي على الفلاح مرة على اليمين ومرة على اليسار، أو يقول: حي على الصلاة المرتين علي اليمين وحي على الفلاح المرتين على اليسار؟ والمعمول به المشهور أنه يقول: حي على الصلاة مرتين على اليمين، حي على الفلاح مرتين على اليسار، وهذا فيما كان المؤذن يؤدي الأذان بصوته بدون واسطة.

أما الآن فإن غالب المؤذنين يؤدي الأذان بواسطة مكبر الصوت، والالتفات هنا لا داعي له؛ لأن الالتفات فيما سبق من أجل أن يسمع من على يمينه وعلى يساره، أما الآن فمكبر الصوت موضوع في المنارة عن اليمين وعن الشمال وأمام القبلة وخلف القبلة، فلا حاجة إلى الالتفات، ثم إنه إذا التفت سوف ينحرف عن فُوَّهة اللاقطة فيتغير الصوت، فإذا بقي متوجها إلى اللاقطة ووَجْهُه إلى القبلة فلا حاجة حينئذ إلى الالتفات.

ولكن هل يجعل إصبعيه في أذنيه في هذه الحال؟ الجواب: نعم؛  لأن وضع الإصبعين في الأذنين مما يحسن صوت المؤذن، إذ إن الصوت يخرج منه جزء بسيط من قبل الأذنين، فإذا وضع أصبعيه في أذنيه كان هذا أندى للصوت وأصفى له.

مطالب مرتبط:

(۱۱۸۸) دور کردن وساوس از خود در نماز

این حدیث صحیح نیست، اما شکی نیست که هر کس نماز برایش لذت دارد و نور چشمش باشد، سهم زیادی از آن چیزی دارد که رسول اللهﷺ داشتند

ادامه مطلب …

(۱۱۷۰) حدیث: دنیا دوستی سرآمد هر اشتباهی است

این حدیث موضوع است. اگر از حب دنیا برای طاعت کمک گرفته شود اشکالی ندارد. اما اگر دنیا باعث شود انسان از آخرت غافل شود، خود ضرر می‌کند

ادامه مطلب …

(۱۲۱۱) آیا تناقضی بین این دو حدیث وجود دارد

در مورد این حدیث اطلاعی ندارم و نمی‌دانم که صحیح است یا خیر. اما حدیث دومی بله، صحیح است و انسان نباید گناهانی را که در خلوت مرتکب شده، جار بزند

ادامه مطلب …

(۱۱۱۴) نهی از روزه‌ی یوم الشک برای چه؟

علت اینکه از گرفتن روزه‌ی روز شک نهی شده، این است که یک یا دو روز روزه گرفتن قبل از رسیدن رمضان، دارای نوعی تکلف و افراط گرایی است.

ادامه مطلب …

(۱۲۵۲) در مورد حدیث جمع نشدن امت بر گمراهی

این حدیث با این لفظ، صحیح نیست. اما ادله بر این دلالت دارند که اجماع امت، حجت است و عمل به آن، امت را معذور می‌کند و امت نیز بر گمرهی جمع نمی‌شود

ادامه مطلب …

(۱۱۹۵) نماز خواندن با عمامه یا بدون آن

حدیثی که در سوال آمد، مکذوب و موضوع است و عمامه گذاشتن در نماز فضیلتی ندارد. بلکه بستگی به عرف و عادات و تقالید مردم آن منطقه دارد

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه