دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۹۲) حکم صلوات فرستادن بر پیامبر در روز جمعه

(۱۰۹۲) سوال: حدیثی که در فضیلت کثرت صلوات بر پیامبرﷺ در شب یا روز جمعه آمده، چیست؟

جواب:

پیامبرﷺ تشویق می‌فرماید که روز جمعه بر او زیاد درود بفرستند.[۱] معلوم است که کثرت صلوات بر پیامبرﷺ در هر روزی از روزهای هفته نیز که باشد فضیلت بزرگی دارد. حتی اگر این هم نباشد، اما اطاعت از فرمان الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌باشد که می‌فرماید: {إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا} [احزاب: ۵۶]. (همانا الله و ملائکه‌اش بر پیامبر صلوات می‌فرستند؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید، بر او صلوات و سلام بفرستید).

همچنین درود فرستادن بر پیامبرﷺ، ادای قسمتی از حقی است که ایشان بر امت دارند؛ زیرا حقی که ایشان بر امت دارند، حق بزرگی است. حتی از حق پدر و مادر نیز بیشتر است. به همین خاطر بر ما واجب است که محبت او را بر محبت پدر و مادر و فرزند و همه‌ی مردم و حتی محبت خودمان مقدم کنیم.

نیز چون درود گفتن بر پیامبرﷺ ثواب دارد. زیرا کسی که بر پیامبرﷺ یک بار صلوات بفرستد، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ ده بار بر او درود و صلوات می‌فرستد. همچنین حسنه‌ای که برایش نوشته می‌شود، بین ده  تا هفتصد برابر است. نکته‌ی دیگر اینکه کثرت صلوات بر پیامبرﷺ مستلزم این است که یاد او پیوسته در قلب ما بیاید. این باعث می‌شود که ایمان و محبت شخص به پیامبرﷺ بیشتر شود و به هدایت و سنت ایشان بیشتر چنگ بزند.

***


[۱]  روایت احمد در مسند، شماره (۱۵۷۲۹)، و ابوداود در سنن: کتاب الصلاة، باب فضل یوم الجمعة و لیلة الجمعة، حدیث شماره (۱۰۴۷). و ابن ماجه در سنن: کتاب إقامة الصلاة و السنة فیها، باب فی فضل الجمعة، حدیث شماره (۱۰۸۵). از شدّاد بن اوس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ، فِيهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيهِ قُبِضَ، وَفِيهِ النَّفْخَةُ، وَفِيهِ الصَّعْقَةُ. فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلَاةِ فِيهِ، فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما الحديث الوارد في فضل كثرة الصلاة على الرسول صلى الله عليه وسلم ليلة الجمعة أو يوم الجمعة ؟

فأجاب رحمه الله تعالى: الحديث هو أن الرسول صلى الله عليه وسلم حَتَّ على كثرة الصلاة والسلام عليه يوم الجمعة، ومن المعلوم أن كثرة الصلاة على النبي صلى الله عليه وسلم في أي يوم من أيام الأسبوع فيها فضل عظيم، لو لم يكن من ذلك إلا أنه امتثال لأمر الله -عز وجل- حيث قال: ﴿ إِنَّ اللَّهَ وَمَلَيْكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيُّ يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا ﴾ [الأحزاب: ٥٦].

وأنه قيام ببعض حق النبي صلى الله عليه وسلم على أمته؛ لأن حقه عليها عظيم، أعظم من حق الوالدين، ولهذا كان يجب علينا أن نُقَدِّم محبته على محبة الوالدين والولد والناس أجمعين، بل وعلى النفس.

ومنها أن الإنسان يثاب على ذلك، فإن من صلى على النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم – صلى الله عليه بها عشرا، الحسنة بعشر أمثالها إلى سبعمائة ضعف، ثم إن كثرة الصلاة على النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- تستلزم كثرة وُرُود ذِكْره على القلب، فيزداد بذلك الرجل إيمانا بالرسول – صلى الله عليه وعلى آله وسلم – ومحبة له، وتمسكا بهديه وسنته.

مطالب مرتبط:

(۱۱۱۳) معنی بشارت زودهنگام مومن که در حدیث آمده

کی دیگر از بشارت‌های زودتر از موعد برای مومن، این است که خودش یا دیگران خواب‌های خوب برای او ببینند. این یکی دیگر از بشارتهای مومن است

ادامه مطلب …

(۱۲۱۵) صحت حدیث چشم پوشی از حدیث نفس

«الله چشم پوشی کرده از آنچه که امتم در دلشان می‌گذرد تا زمانی که آن را انجام ندهند یا بر زبان نیاورند» و این شامل هر چیزی می‌شود.

ادامه مطلب …

(۱۱۵۰) روش بالا بردن دست‌ها هنگام دعا

دعا به صورت جماعتی بعد از نماز مغرب یا هر نماز دیگری، بدعت است و رسول اللهﷺ و اصحابشان چنین نکرده‌اند. پس باید امام و مامومین بعد از این چنین نکنند

ادامه مطلب …

(۱۱۷۶) دوری از دعاهای شعر گونه و تمسک به سنت

معنای این کلامِ شعر مانند، صحیح است، ولی نیازی به آن نیست. کافیست شخص به جای آن بگوید: «اللهم یسّرنا للیسری و جنّبنا العسری و اغفر لنا فی الآخرة والأولی»

ادامه مطلب …

(۱۲۱۶) حدیث در باب نوشیدن خمر و سلام بر مشروبخوار

روایت ذکر شده در سوال، حدیث نیست و از پیامبر به ثبوت نرسیده است. اما حرمت مشروب خوردن از قرآن و سنت رسول الله و اجماع مسلمانان ثابت است

ادامه مطلب …

(۱۰۶۷) سه چیزی که بعد از مرگ سودمند هستند

پس از مرگ سه چیز برای انسان هنوز سودمند خواهد بود. صدقه جاریه. علم سودمند. فرزند صالح که برای پدر و مادر خود دعای خیر و آمرزش کند.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه