دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۸۰) معنی حدیث: (إن الله خلق آدم علی صورته)

(۱۰۸۰) سوال: معنی این حدیث چیست: «پروردگار آدم را بر صورت خودش خلق کرد»؟[۱] ضمیر (ها) در «صورته» به چه کسی بر می‌گردد؟

جواب:

ضمیر (ها) به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ باز می‌گردد. یعنی: الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آدم را بر صورت خودش خلق کرده که تفسیرش در روایات دیگری آمده است: «بر صورت رحمان».[۲] اما لازمه‌اش این نیست که مثل الله باشد؛ زیرا الله تَعَالَىٰ می‌فرماید: {لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ} [شوری: ۱۱]: (هیچ چیز مثل او نیست و او شنوای بیناست).

بر این اساس می‌گویم: الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ آدم را بر صورت خودش بدون اینکه تماثلی وجود داشته باشد، خلق کرده و این چیز عجیبی نیست. زیرا گروه اولی که وارد بهشت می‌شوند مثل ماه شب چهارده هستند، بدون اینکه مانند هم باشند. حال اگر چنین چیزی در بین مخلوقات امکان پذیر است، بین خالق و مخلوق اولاتر است که صورت گیرد. این را بدان که آنچه در قرآن و سنت آمده، واجب است بر اساس ظاهر آن و بدون تمثیل به آن معتقد گشت و جایز نیست که معنای آن را تحریف کرده و در آن دخل و تصرف انجام دهیم. بلکه معنا را اثبات و قبول می‌کنیم و تمثیل و همانندی را نفی می‌کنیم. این چنین از شر و از تحریف سخن در امان می‌مانیم.

***


[۱] صحیح بخاری: کتاب الإستئذان، باب بدء السلام، حدیث شماره: (۵۸۷۳). صحیح مسلم: کتاب البرّ و الصلة و الآداب، باب النهی عن ضرب الوجه. حدیث شماره: (۲۶۱۲). از ابوهریره رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ با این لفظ: «إِنَّ اللَّهَ خَلَقَ آدَمَ عَلَى صُورَتِهِ».

[۲] دار قطنی در کتاب «الصفات»، (ج۱، ص۳۷، شماره: ۴۹). از ابن عمر رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُمَا با این لفظ: «عَلَى صُورَةِ الرَّحمنِ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما معنى الحديث: «إن الله خلق آدم على صورته»؟ وهذه الهاء تعود على من؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: الهاء تعود على الله -عز وجل-، أي: إن الله خلق آدم على صورته تبارك وتعالى، كما جاء ذلك مُفَسَّرًا في بعض الروايات: «على صورة الرحمن». ولا يلزم من هذا أن يكون مماثلا الله -عز وجل؛ لأن الله قال: ﴿ لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ ﴾ [الشورى: ١١]، فنقول: إن الله خلق آدم على صورته دون مماثلة، وهذا ليس بغريب، فهؤلاء الزمرة الأولى من أهل الجنة يدخلون الجنة على صورة القمر ليلة البدر بدون مماثلة، فإذا جاز هذا بين المخلوقين فبين الخالق والمخلوق من باب أولى. واعلم أن ما ورد في الكتاب والسنة في كتاب الله الواجب إجراؤه على ظاهره بدون تمثيل، ولا يحق لنا أن نتصرف فيه بتحريف عن معناه، بل نقول بإثبات المعنى وننفي الماثلة، وبذلك نَسْلَم من الشر، ومن تحريف الكلم عن مواضعه.

مطالب مرتبط:

(۱۱۶۱) نظر پیرامون دو حدیث موضوع

این دو حدیث باطل و موضوع هستند و کسی حق روایت آن را ندارد مگر برای اینکه به مردم نشان دهد این دو حدیث موضوع هستند. در این صورت اشکالی ندارد

ادامه مطلب …

(۱۲۰۱) فرقه‌ی ناجیه چه کسانی هستند

به فرقه‌های مخالف اهل سنت و جماعت وعید جهنم داده شده است و این وعید شامل همه‌ی آنها می‌شود، چه آنهایی که از اسلام خارج شده‌اند و چه آنهایی که خیر

ادامه مطلب …

(۱۲۰۷) سفر کردن به سوی سه مسجد درست است

این حدیث صحیح است و بخاری و مسلم و دیگر ائمه‌ی حدیث آن را روایت کرده‌اند. فقط میتوان برای رفتن به مسجد الحرام و مسجد النبی و مسجد الأقصی بار سفر بست

ادامه مطلب …

(۱۰۸۹) حدیث: (إقرأ و رتّل کما کنت ترتل)

ظاهر حدیث که نشان می‌دهد منظور قرائت است؛ چه قرائت از روی قرآن باشد و چه از حفظ. در هر دو صورت مسلمان شامل این حدیث خواهد گشت.

ادامه مطلب …

(۱۰۹۵) ابوموسی اشعری مزماری از مزامیر آل داود

معنی حدیث این است که ابو موسی اشعری رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ صدای خوب و قرائت زیبایی داشت که پیامبر به او گفت مزماری از مزامیر آل داود به او داده شده

ادامه مطلب …

(۱۲۲۴) خواندن سوره واقعه هر شب

سوال: این حدیث تا چه اندازه صحیح است: «کسی که هر شب سوره‌ی واقعه را بخواند، هیچ وقت دچار فقر نخواهد شد»؟جواب: این حدیث ضعیف است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه