دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۴۵) قرائت قرآن با نظر کردن بدون صدا

(۸۴۵) سوال: آیا جایز است قرآن را بدون نطق حروف قرائت کنم؟ یعنی با چشم و قلب از روی قرآن بخوانم. آیا با این کار، اجر و پاداشی حاصل می‌شود؟

جواب:

خیر، هیچ پاداشی ندارد. پاداش قرائت قرآن در صورتی به انسان تعلق می‌گیرد که قرآن را بر زبان بیاورد. به زبان آوردن قرآن با حرکت لب‌ها و زبان ممکن است. اما کسی که به سطور و حروف نگاه می‌کند و با قلبش می‌خواند، قاری نیست. شایسته نیست انسان خودش را به چنین کاری عادت دهد. چون اگر به این روش عادت کرد، کل تلاوتش به همین صورت می‌شود که متاسفانه از برخی مردم مشاهده می‌کنیم. می‌بینید که صفحه را رد می‌کند و سرش به راست و چپ می‌رود که سطرها را دنبال کند و در مدت زمان اندکی، به صفحه‌ی بعدی می‌رود. چنین شخصی یقینا باید بداند که قرائتِ نطق از او سر نزده است.

خلاصه اینکه: اولا کسی که قرائتش قرائت نطق نباشد، ثواب قاری به او تعلق نمی‌گیرد. این یک.

دوم: به مردم توصیه می‌کنم از چنین روشی دوری کنند. منظورم روش خواندن قرآن با چشم و قلب است. چون اگر به چنین روشی عادت کنند، از خیر زیادی محروم می‌شوند.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل يجوز لي أن أقرأ القرآن بدون النطق بالحروف، ولكن بالمتابعة بالنظر والقلب من المصحف طبعا ، فهل يحصل الأجر بذلك؟

فأجاب رحمه الله تعالى: لا ليس في ذلك أجر، يعني: لا يحصل الإنسان أجر القراءة إلا إذا نطق ،بالقرآن ولا نطق إلا بتحريك الشفتين واللسان، وأما من جعل ينظر إلى الأسطر والحروف بعينه ويتابع بقلبه فإن هذا ليس بقارئ، ولا ينبغي للإنسان أن يُعَوِّد نفسه هذا، لأنه إذا اعتاد ذلك صارت قراءته كلها على هذا الوجه كما هو مشاهد من بعض الناس، تجده يقلب الصفحة ويومئ هكذا برأسه يمينا وشمالا ليتابع الأسطر، وإذا به قد قلب الصفحة الثانية في مدة يسيرة، تعلم علم اليقين أنه لم يقرأ قراءة نطق. والخلاصة: أولا: أن مَنْ لم يقرأ قراءةً ينطق بها فإنه لا يُثاب ثواب القارئ، هذا واحد.

ثانيا: ننصح إخواننا الابتعاد عن هذه الطريق – أعني: أن يقرؤوا بأعينهم وقلوبهم فقط – لأنهم إذا اعتادوا ذلك حُرِمُوا خيرًا كثيرًا.

مطالب مرتبط:

(۸۳۰) بوسیدن مصحف چه حکمی دارد

بوسیدن مصحف، بدعت است. چون شخصی که قرآن را می‌بوسد، می‌خواهد به الله تقرب جوید. تقرب جستن به الله نیز فقط با چیزی ممکن است که الله آن را تشریع فرموده باشد.

ادامه مطلب …

(۸۳۲) قرائت قرآن فقط در رمضان

کسی که نماز می‌خواند اما قرآن را فقط در رمضان می‌خواند، ترک کننده‌ی قرآن به شمار نمی‌رود. چون قرآن را در نماز و اذکارش می‌خواند.

ادامه مطلب …

(۸۲۳) قراءآت قرآن و حکم رعایت نکردن تجوید

قرآن به چندین لهجه نازل شده و از میان آنها، هفت لهجه به صورت متواتر روایت شده‌اند. کسی که به این قرائت‌ها آگاهی دارد بهتر است هر بار به قرائتی بخواند.

ادامه مطلب …

(۸۲۹) بوسیدن قرآن قبل و بعد از تلاوت

بوسیدن قرآن هنگام شروع تلاوت و پایان آن، یا فقط موقع شروع تلاوت، یا در پایان تلاوت، یا به هر مناسبت دیگری، مشروع نبوده و بدعت است.

ادامه مطلب …

(۸۳۷) قرائت قرآن در حالت خوابیده

اشکالی ندارد.  چرا که «رسول‌اللهﷺ در حالی که به عائشه رضی الله عنها که قاعده بود، تکیه کرده و قرآن می‌خواند». این حکم عام است.

ادامه مطلب …

(۸۴۸) زن قرآن را بلند بخواند یا در دلش؟

از حُسن قرائت این است که انسان قرآن را با ترتیل خوانده و در معنای آن تدبر نموده و آن را بفهمد. همچنین می‌تواند آن را به صورت سریع بخواند.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه