دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۷۰۵) سوال در مورد مسائل غیر واقعی

(۷۰۵) سوال: آیا می‌توانیم از مسائل و موضوعاتی سوال کنیم که اتفاق نیفتاده و اتفاق افتادنشان نیز بسیار بعید است؟

جواب:

برای هر انسانی چه دانشجو و طالب علم باشد و چه انسان عادی، شایسته نیست که در مورد مسائل بعید الوقوع سوال کند. چون سوالشان نتیجه‌ای جز هدر دادن وقت، ندارد. انسان باید در مورد اموری سوال بپرسد که اتفاق می‌افتد یا امکان اتفاق افتادنشان زیاد است. این پاسخ در مورد سوال کردن بود.

اما به نسبت کسی که می‌خواهد جستجو کرده یا بنویسد، اگر برای واضح کردن قاعده یا ضابطه‌ای باشد، اشکالی ندارد. حتی اگر مساله‌ای نادر الوقوع باشد. این یکی از روش‌های آموختن علم است. اما به نسبت سوال، باید از مسائلی که واقع شده یا قریب الوقوع هستند بپرسد.

ضمنا دوست دارم به همین مناسبت توصیه‌ای داشته باشم به آن عده از دانشجویان و طلاب علم که در اول راه تحصیل علم و تحقیق و جستجو هستند. در مورد صفات الله سبحانه و تعالی خیلی سوال نپرسند. در مورد چیزهایی که صحابه و تابعین و ائمه‌ی امت در موردشان سکوت کرده‌اند، چیزی نپرسند. چون نیازی به آن نداریم و اگر انسان در مورد مسائلی که به صفات الله تعالی تعلق دارند خیلی سوال بپرسد، به هزارتوهای بزرگی سقوط می‌کند که بیم آن می‌رود که در تمثیل یا تعطیل صفات الله تعالی بیفتد. به همین خاطر امام مالک و دیگر ائمه رحمهم الله، کسی را که در مورد برخی صفات الله سوال می‌کرد که صحابه در مورد آن از رسول اللهﷺ سوال نپرسیده‌اند، دعوا می‌کردند. از امام مالک رحمه الله در مورد این آیه سوال شد: {الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى} [طه: ۵]: (الله بر عرش استقرار یافت)، که استوا و استقرار چگونه است؟ ایشان سر خود را زیر انداخته تا جایی که از شدت خشم به خاطر این سوال، پیشانیش را عرق فرا گرفت. سپس سر خود را بالا آورده و به سائل گفت: «معنای استواء و استقرار، مجهول نیست و کیفیتش را با عقل نمی‌توان دریافت و ایمان به آن واجب بوده و سوال کردن در موردش بدعت است».[۱] آنچه بدعت است فقط پرسیدن در مورد کیفیت استواء و استقرار الله تعالی بر عرش است. چون این سوال را صحابه رضی الله عنهم که در طلب علم از ما حریص‌تر و در تعظیم الله سبحانه و تعالی از ما سر بوده‌اند، نپرسیده‌اند. همچنین پیامبرﷺ که در رساندن دین از همه حریص‌تر بوده، در این مورد چیزی به امت نفرموده است. بنا بر این، کیفیت صفات الهی و حقیقت آنها امری مجهول است که کسی جز الله تعالی از آن اطلاع ندارد. اگر این موضوع یکی از ملزومات دینی برای انسان بود، یا موضوعی بود که دین انسان به وسیله‌ی آن تکمیل می‌شد، الله تعالی آن را بیان می‌نمود و پیامبرشﷺ آن را به امت ابلاغ می‌کرد. اما این مساله از عقل‌های ما فراتر بوده و امکان ادراک آن برای ما وجود ندارد.

به همین خاطر یک بار دیگر برادرانم را از فرو رفتن در این مساله و تکلّف و زیاده‌روی در آن بر حذر می‌دارم و از آنها می‌خواهم که نصوص را بر همان معانی ظاهری که دارند، باقی گذاشته و از چیزی که سلف صالح در مورد آن سوال نکرده‌اند، نپرسند.

اما در مسائل احکام، حکم کمی آسان‌تر است و شخص می‌تواند در آن جستجو و مناقشه کند و می‌تواند بر اساس ضوابط و قواعدی که وجود دارد، مثال‌هایی که ممکن است بعید الوقوع باشند را نیز مطرح نماید. والله الموفّق.

***

[۱] – این را بیهقی در کتاب «الأسماء و الصفات» ص(۵۱۵) از امام مالک آورده که سند آن را حافظ ابن حجر رحمه الله در «فتح الباری» جیّد و خوب دانسته است.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يسأل طالب من جدة من جامعة الملك عبد العزيز فيقول: هل لنا أن نسأل عن أمور لم تحدث مع فرض بعيد جدا لحدوثها؟ نرجو الإفادة؟

فأجاب -رحمه الله تعالى-: الذي ينبغي للإنسان طالب العلم وغير طالب العلم أن لا يسأل عن أمور بعيدة الوقوع، لأن ذلك من الإعجاز وإضاعة الوقت، وإنما يسأل عن أمور واقعة أو قريبة الوقوع، هذا بالنسبة للسائل.

أما بالنسبة لمن يبحث أو يكتب فلا حرج عليه أن يأتي بأمور لإيضاح القاعدة أو الضابط، وإن كانت نادرة الوقوع، وهذا طريق من طرق تعليم العلم، وأما السؤال فلا ينبغي أن يسأل إلا عن شيء واقع أو شيء قريب الوقوع.

وإنني بهذه المناسبة أود أن أوجه إخواني طلبة العلم الذين في بدء طلب العلم والنقاش والبحث أوجههم فيما يتعلق بصفات الله -تعالى- أن لا يكثروا السؤال، بل ألا يسألوا عن شيء سكت عنه الصحابة والتابعون وأئمة الأمة، لأننا في غنى عن هذا، ولأن الإنسان إذا دخل في هذه الأمور فيما يتعلق بصفات الله فإنه يقع في متاهات عظيمة، يخشى عليه إما من التمثيل أو التعطيل، ولهذا أنكر الإمام مالك رحمه الله وغيره من الأئمة على من سأل في صفات الله عما لم يسأل عنه الصحابة رضي الله عنهم، فقد سئل رحمه الله عن قوله تعالى: ﴿الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى ﴾ [طه: ٥] كيف استوى؟ فأطرق برأسه حتى علاه العرق من شدة وقع السؤال عليه، ثم رفع رأسه وقال للسائل: «الاستواء غير مجهول، والكيف غير معقول، والإيمان به واجب، والسؤال عنه بدعة».

وإنما كان السؤال عن كيفية الاستواء بدعة لأن ذلك لم يقع من الصحابة رضي الله عنهم، الذين هم أحرص منا على العلم، وأشد منا تعظيما لله -عز وجل-، ولم يبلغه النبي صلى الله عليه وسلم إلى أمته، أنه أحرص الناس على البلاغ، لكن كيفية صفات الله وحقيقتها أمر مجهول لا يعلمه إلا الله -عز وجل-، ولو كان هذا الأمور التي تلزم الإنسان في دينه، أو تكون من مكملات دينه لبينه الله من -عز وجل، وبلغه رسوله صلى الله عليه وسلم، ولكن هذا أمر فوق عقولنا لا يمكننا إدراكه.

ولهذا أُحَذِّرُ مرة أخرى إخواني من الغوص في هذه المسائل والتكلف والتنطع، وأن يبقوا النصوص على ما هي عليه في معانيها الظاهرة البينة، وأن لا يسألوا عن شيء لم يسأل عنه السلف الصالح.

أما مسائل الأحكام فهي أهون فله البحث والمناقشة، ولهم أن يُفَرِّعُوا على الضوابط والقواعد من الأمثلة ما قد يكون بعيد الوقوع. والله الموفق.

مطالب مرتبط:

(۶۳۰) کسی که فکرش پریشان است، چگونه طلب علم کند

(۶۳۰) سوال: شخصی دوست دارد علم دینی را بیاموزد. اما ذهنش خیلی پریشان است و به فکر فرو رفته و آن را فراموش می‌کند. به راحتی نمی‌تواند چیزی را حفظ کند مگر اینکه وقت زیادی را صرف آن نماید. با توجه به اینکه او وقت خود را صرف امور سودمندی مثل گوش دادن به نوارهای […]

ادامه مطلب …

(۶۶۵) کتاب مجموع فتاوی شیخ الاسلام ابن تیمیه

(۶۶۵) سوال: نظرتان در مورد کتاب مجموع فتاوی شیخ الاسلام ابن تیمیه چیست؟ جواب: بدون شک این کتاب یکی از بهترین کتاب‌هاست. چون سخنان شخصی عالم و فقیه است. من به برادری که سوال کرده و همچنین شنوندگان توصیه می‌کنم که حتما کتاب‌های شیخ الاسلام ابن تیمیه و شاگرد ایشان، ابن قیم را بخرند. چون […]

ادامه مطلب …

(۶۰۸) حلقه‌ی علم بهتر است یا حلقه‌ی ذکر؟

(۶۰۸) سوال: در روایات آمده که رسول اللهﷺ حلقه‌ي علم وحلقه‌ي ذکری را دیدند. ایشان حلقه‌ی علم را برگزیده وآنجا نشستند. آیا این روایت صحیح است؟ اگر صحیح باشد، پس آنهایی که در حلقه‌ی ذکر بودند چگونه ذکر می‌کردند یا چه ذکری می‌گفتند که رسولﷺ آنها را منع نکرد. اما حلقه‌ی علم را برگزید. آیا […]

ادامه مطلب …

(۶۰۷) خلاصه‌ای در فضیلت علم و دانش

(۶۰۷) سوال: امروزه جوانان را می‌بینم که به طاعت الله سبحانه و تعالی پایبند شده‌اند، ولی تنها مشغول یادگیری حدیث وتفسیر وتوحید وفقه هستند و علوم دیگر مانند ریاضیات و علوم را ترک کرده و می‌گویند به دنبال آخرت هستند. به همین خاطر تنها به دروس شرعی اهتمام ورزیده و با علوم دیگر، کاری ندارند. […]

ادامه مطلب …

(۷۰۳) مشخص کردن محدوده امتحان توسط معلم

(۷۰۳) سوال: خانم معلمی پرسیده: بعضی از خانم معلم‌ها، جایی که از آن امتحان می‌گیرند را مشخص می‌کنند. مثلا اگر درس املا و انشا، ده درس بوده، سه درس از میان آنها انتخاب کرده و به دانش آموزان می‌گویند که امتحان از این سه درس می‌آید. آیا این کار جایز است؟ جواب: جواب این سوال […]

ادامه مطلب …

(۶۸۲) کتاب (العواصم من القواصم) ابن العربی

(۶۸۲) سوال: جناب شیخ! نظر شما در مورد کتاب «العواصم من القواصم» نوشته‌ی ابوبکر بن العربی رحمه الله چیست؟ جواب: «العواصم من القواصم» کتاب خوبی است و مطالعه‌ی آن مفید است. *** تعداد بازدید: ۴

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه