دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۸۸) برخی بدعتهای دفن و تعزیه

(۶۸۸) سوال: اینجا رسم است که وقتی یکی از اعضای خانواده وفات کرد، مردم سه روز اول برای عزا جمع می‎‌شوند و قرآن می‌خوانند و هر چقدر بتوانند، ختم می‌کنند. بعد یک جا جمع می‌شوند و یک شیخ یا یکی از زنان دعای ختم قرآن را که از روی کتاب (دعاء ختم القرآن) تالیف احمد بن محمد البرّاک است، می‌خواند. این مولف می‌گوید که این کتاب دعا را در هند و برای وداع با ماه رمضان نوشته تا مسلمانان از آن بهره ببرند. در این کتاب دعای اول و آخر سال و همچنین دعای شب نیمه‌ی شعبان هم آمده است. همین مساله مرا به فکر فرو برده است. چون می‌دانم احادیثی که در مورد اختصاص دادن عبادتی به شب نیمه‌ی شعبان آمده، همه ضعیف هستند. همچنین در کتاب، سوره‌ی فاتحه و چند آیه از سوره‌ی بقره و آل عمران و سوره‌های دیگری را به عنوان قسمتی از دعا، آورده است.

یکی از چیزهایی که در این کتاب آمده این است که رسول اللهﷺ به یک عرب بادیه نشین گفت: مسلمان شو. آن مرد گفت: چه کسی گواهی می‌دهد که آنچه تو می‌گویی، راست است؟ رسول اللهﷺ درختی را از سمت راست دره صدا زد. درخت در حالی که زمین را می‌شکافت، آمد و رسول اللهﷺ او را به گواهی گرفت و به او گفت: ای درخت، من کیستم؟ درخت گفت: تو پیامبر برحق الله هستی. سپس به جای خود برگشت.

همچنین در جاهای دیگری از کتاب آمده که رسول اللهﷺ به یک شتر پناه داد و ضمانت یک آهو را نمود و سوسمار و مار با او سخن گفتند و چوب خشک در کف دستش دوباره سبز شد.

این دعا بعد از هر ختم قرآنی خوانده می‌شود و در آن از الله تعالی می‌خواهند که ثواب این قرائت به عنوان صدقه، به میت برسد. حال، آیا قرائت قرآن برای میت جایز است؟ صحت مطالبی که در این کتاب آمده تا چه حد است؟ هر چه در مورد این کتاب می‌دانید به ما بگویید.

جواب:

کتابی که این خانم از آن اسم برد را من ندارم و نسبت به آن بی اطلاع هستم.

اما جمع شدن خانواده‌ی میت به مدت سه روز برای عزا و خواندن قرآن و اهدای ثواب آن به میت، یکی از بدعت‌هایی است که انجام آن از رسول اللهﷺ وارد نشده و اهل علم مکروه می‌دانند که مردم در خانه یا مکان خاصی برای عزا جمع شوند. چون غالبا وقتی چنین اجتماعی صورت گیرد، خصوصا اگر اجتماع زنانه باشد، با شیون و ذکر محاسن میت همراه است که هر دو حرامند. زیرا رسول اللهﷺ زنی را که بر مرده شیون می‌کند و همچنین زنی که به شیون و زاری او گوش می‌دهد را لعنت فرموده است.[۱] بنا بر این واجب است که مسلمانان از این بدعت‌ها دست کشیده و به طریقه‌ی صحابه و پیروان آنها بنگرند و بر اساس آن حرکت کنند. شکی نیست که صحابه رضی الله عنهم نیز مثل دیگر مردم، میت داشتند و چنین اموری از آنها برای میتشان سر نزده است. تنها چیزی که در این مورد آمده این است که وقتی خبر مرگ جعفر بن ابوطالب به رسول اللهﷺ رسید، فرمودند: «برای خانواده‌ی جعفر غذا درست کنید، زیرا مساله‌ای برای آنها پیش آمده که آنها را مشغول کرده».[۲]

اما اهدای ثواب قرآن به میت یا قرائت قرآن برای او: اهل علم اختلاف دارند که آیا ثواب این کار به میت می‌رسد یا خیر؟ قول صحیح این است که ثوابش به میت می‌رسد؛ اما آنچه حرام است، اجاره کردن کسی است که در مقابل مبلغی، قرآن بخواند. چون قرائت قرآن نوعی تقرب جستن به الله تعالی است و درست نیست در مقابل عملی که قربت باشد، دستمزدی گرفت. بنا بر این اگر کسی را اجاره کردند که برای میت قرآن بخواند، حرام است و پولی که قاری می‌گیرد، مال او نیست و ثوابی از قرائتش ندارد؛ زیرا قرائش برای پول بوده نه برای الله. در چنین حالتی، میت نیز هیچ سودی از این قرائت نمی‌برد؛ چون این قرائت اصلا مقبول نیست که پاداشی هم داشته باشد. در این حالت، هم خانواده‌ی میت ضرر کرده‌اند که پول داده‌اند و هم ثوابی که برای میت می‌خواستند، به او نمی‌رسد.

اما آیات و نشانه‌هایی مبنی بر صدق رسول اللهﷺ که ذکر کرد: نشانه‌های صدق پیامبرﷺ بسیارند و بزرگ‌ترینشان همین قرآنی است که همچنان معجزه است تا زمانی که الله تعالی قیامت را برپا کند. همچنین نشانه‌های زمینی و آسمانی زیادی از رسول اللهﷺ به ثبوت رسیده که هر کس می‌خواهد بیشتر در موردشان بداند، به نوشته‌های اهل علم در این زمینه مراجعه کند. نوشته‌هایی مثل: «البدایة و النهایة» تالیف ابن کثیر و نوشته‌هایی که شیخ الاسلام ابن تیمیه رحمه الله با آنها کتاب خود «الجواب الصحیح» را به پایان رسانده که کافی و قانع کننده هستند.

***

[۱] سنن ابوداود: کتاب الجنائز، باب النوح، حدیث شماره (۳۱۲۸)، از ابوسعید خدری رضی الله عنه با این لفظ: «لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم النَّائِحَةَ وَالْمُسْتَمِعَةَ».

[۲] سنن ابوداود: کتاب الجنائز، باب صنعة الطعام لأهل المیت، حدیث شماره (۳۱۳۲)، از عبدالله بن جعفر رضی الله عنهما با این لفظ: «اصْنَعُوا لِآلِ جَعْفَرٍ طَعَامًا، فَإِنَّهُ قَدْ أَتَاهُمْ أَمْرٌ شَغَلَهُمْ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: لقد تعود الناس عندنا إذا توفي أحد أفراد العائلة يجتمع الناس للعزاء في الثلاثة الأيام الأولى، ويقرؤون القرآن الكريم، ويكملون ما يستطيعون من ختمات للقرآن، يتجمعون بعدها ويقرأ أحد الشيوخ أو إحدى النسوة دعاء ختم القرآن، يأخذونه من كتاب (دعاء ختم القرآن) من تأليف أحمد بن محمد البراك، ويقول هذا المؤلف: إنه كتب هذا الكتاب في الهند وداعًا لشهر رمضان، لينتفع به المسلمون، وفيه دعاء أول السنة ،وآخرها ودعاء ليلة النصف من شعبان، واستوقفتني هذه الجملة، لعلمي بضعف الأحاديث الواردة في تخصيص ليلة النصف من شعبان، ثم يذكر في الكتاب سورة الفاتحة وآيات من سورة البقرة وآل عمران وسور أخرى كجزء من الدعاء.

ومن الكلام الذي ورد فيه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال لأعرابي: أسلم. قال: من شهد يا محمد أن ما تقول صدق؟ فنادى رسول الله صلى الله عليه وسلم شجرة من شاطئ الوادي الأيمن، فجاءت إليه وهي تشق الأرض شقا، فاستشهدها رسول الله وقال لها يا شجرة من أنا؟ قالت أنت رسول الله حقا. فغادرت إلى مكانها معلنة له بالرسالة نطقا.

وقول آخر عن رسول الله أنه أجار البعير وضمن الغزالة، وكلمه الضب، وخاطبه الثعبان واخضر العود اليابس في كفه.

ويكرر هذا الدعاء بعدد الختمات التي تمت للقرآن، فيسألون الله فيه أن يكون ثوابه صدقة للميت، فهل تجوز القراءة للميت؟ وما مدى صحة ما ورد في هذا الكتاب؟ أفيدونا بما تعلمون حول هذا الأمر جزاكم الله خيرا.

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا الكتاب الذي أشارت إليه السائلة لم يكن عندي منه شيء ولا أعلم به.

لكن ما ذكر من اجتماع أهل الميت للعزاء ثلاثة أيام، وقراءة القرآن وإهداء ثوابه إلى الميت فإن هذا من البدع التي لم ترد عن النبي صلى الله عليه وسلم، وقد كره أهل العلم أن يجتمع الناس للعزاء في بيوتهم أو في مكان خاص، والغالب أنه إذا حصل مثل هذا الاجتماع – ولا سيما اجتماع النساء – لابد أن يكون مصحوبًا بنياحة أو نَذب، وكلاهما محرم، فإن النبي صلى الله عليه وسلم «لَعَنَ النَّائِحَةَ وَالمُسْتَمِعَة»، فالواجب على المسلمين التخلي عن هذه البدع، وأن ينظروا إلى طريقة من سلف من الصحابة والتابعين لهم بإحسان ويتمشوا على طريقتهم، ولاشك أن الصحابة قد أصيبوا بالأموات كغيرهم من الناس، ولم يكن يحدث منهم ذلك، وغاية ما ورد في هذا أنه لما جاء نعي جعفر بن أبي طالب رضي الله عنه قال النبي صلى الله عليه وسلم: «اصْنَعُوا لِآلِ جَعْفَرٍ طَعَامًا، فَإِنَّهُ قَدْ أَتَاهُمْ أَمْرٌ شَغَلَهُمْ».

وأما إهداء القرآن إلى الميت أو قراءة القرآن للميت: فإن أهل العلم اختلفوا هل يصل ثوابها إليه أم لا؟ والصحيح أنه يصل ثوابها إليه، ولكن استئجار من يقرأ القرآن له هذا هو الذي يكون حراما، لأن قراءة القرآن قربة والقربة لا يصح أخذ الأجرة عليها، فلو استأجروا شخصا يقرأ القرآن للميت فإن عقد الإجارة محرم، والقارئ لا يملك الأجرة بذلك، وليس له ثواب من قراءته، لأنه أراد بها غير وجه الله، والميت لا ينتفع بها حينئذ؛ لأنها ليست مقبولة يترتب عليها الأجر الثواب وحينئذ يكون أهل الميت الذين بذلوا هذه الدراهم ،خاسرين وقد فات الميت ما يرجونه من الثواب.

وأما ما ذكره من الآيات التي تدل على صدق رسول الله صلى الله عليه وسلم: فالآيات الدالة على صدق النبي صلى الله عليه وسلم كثيرة، وأعظمها هذا القرآن العظيم الذي لا يزال معجزة حتى يأتي أمر الله عز وجل، وقد ثبت للنبي صلى الله عليه وسلم من الآيات الكونية الأرضية والأفقية شيء كثير من أراد أن يراجعه فليرجع إلى ما ذكره أهل العلم في ذلك، مثل: (البداية والنهاية) لابن كثير، ومثل ما ختم شيخ الإسلام ابن تيمية رحمه الله كتابه (الجواب الصحيح) به، فإن فيه مقنعا وكفاية.

مطالب مرتبط:

(۶۵۸) سوال: مشهورترین کتاب‌های تفسیر

(۶۵۸) سوال: مشهورترین کتاب‌های تفسیری که یک دانشجو می‌تواند آنها را تهیه کند، چه کتاب‌هایی هستند؟ جواب: بهتر می‌بینم که دانشجو تفسیر ابن کثیر و تفسیر شیخمان عبدالرحمن بن سعدی را تهیه کند. این دو از بهترین تفاسیری هستند که می‌شناسم. تفاسیر دیگری هم وجود دارند که مناسب دانشجویانی است که در درجات بالاتر علمی […]

ادامه مطلب …

(۶۸۲) کتاب (العواصم من القواصم) ابن العربی

(۶۸۲) سوال: جناب شیخ! نظر شما در مورد کتاب «العواصم من القواصم» نوشته‌ی ابوبکر بن العربی رحمه الله چیست؟ جواب: «العواصم من القواصم» کتاب خوبی است و مطالعه‌ی آن مفید است. *** تعداد بازدید: ۴

ادامه مطلب …

(۶۷۹) در مورد کتاب «درة الناصحین»

(۶۷۹) سوال: من کتاب «درة الناصحین» را همیشه می‌خواندم که در مورد وعظ و ارشاد و غیره است و از این کتاب متاثر شده‌ام. اما حس می‌کنم چیزهایی در این کتاب دروغ هستند و در این مورد اطمینان حاصل کرده‌ام. نظر شما در مورد این کتاب چیست؟ جواب: نظرم در مورد این کتاب و دیگر […]

ادامه مطلب …

(۷۰۸) کتابهای مهم برای زن دعوتگر

(۷۰۸) سوال: به زنی که می‌خواهد طالب علم باشد چه کتاب‌هایی را توصیه می‌کنید؟ آیا فقط خواندن آنها کفایت می‌کند یا اینکه باید آنها را حفظ کند؟ چگونه یک زن می‌تواند طالب علم باشد؛ خصوصا اگر نزد مشایخ یا خانم‌های عالمه، درس نخوانده باشد؟ جواب: مهم‌ترین کتابی که باید آن عنایت ورزیده و معنایش را […]

ادامه مطلب …

(۶۵۲) سوال: کدام کتاب سودمند را بخوانم؟

(۶۵۲) سوال: خواندن چه کتاب‌های سودمندی را به من توصیه می‌کنید؟ جواب: سودمندترین کتابی که توصیه می‌کنم آن را خوانده و در آن تدبر نمایی، قرآن است. همچنین تفاسیر علمای مورد اطمینان را مطالعه کن تا همان طور که قرآن را حفظ می‌کنی معنی آن را نیز بفهمی. به همین خاطر بود که صحابه رضی […]

ادامه مطلب …

(۶۴۲) سوال: حفظ قرآن و حضور در درس‌های روزانه

(۶۴۲) سوال: چگونه شخص می‌تواند هم قرآن را حفظ کند و هم در درس‌های علمی که روزانه برگزار می‌شوند، حضور یابد؟ چون انجام دادن هر دو به اضافه‌ی اینکه باید به کارهای شخصی و کارهای خانواده هم برسد، برای شخص مشکل است. جواب: این به توانایی انسان بر می‌گردد و مردم در این زمینه با […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه