دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۴۷) سوال: مفیدترین کتاب‌ها برای انسان مسلمان

(۶۴۷) سوال: خانمی پرسیده: مفیدترین کتاب‌هایی که یک مسلمان باید آنها را تهیه کرده و بخواند، چه کتاب‌هایی هستند؟

جواب:

بهترین کتابی که یک مسلمان واجب است آن را تهیه کند، قرآن است که باید به آن عنایت نموده و در آن تدبر کند تا به منظوری که قصد رساندش را دارد، برسد. این کار نیز فقط با مراجعه به کتاب‌های تفسیری امکان پذیر است. تفاسیری که توسط علمای مورد اعتماد در علم و امانت، تالیف شده‌اند. مانند تفسیر ابن کثیر و تفسیر شیخ عبدالرحمن بن ناصر سعدی و تفسیر شیخ ابوبکر جزایری و دیگر علمایی که علم و امانتشان مشهود است.

سپس یادگیری معانی قرآن از زبان علمایی که در علم و امانتشان مورد اعتماند. این یادگیری می‌تواند هم به صورت مستقیم و هم از طریق گوش دادن به نوارهای صوتی آنها انجام گیرد؛ زیرا قرآن نازل شده که تلاوت شده و از تلاوتش برکت حاصل گردد و از طریق تلاوت، اجر و پاداش نصیب انسان شود. همچنین نازل شده تا در آن تدبر نموده، از آن پند و عبرت گرفته شود. الله تعالی می‌فرماید: {كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ} [ص: ۲۹]: (کتاب پر خير و برکتی که آن را برای تو نازل کردیم تا در آياتش بينديشند و خردمندان پند گيرند).

از این رو مسلمانان را توصیه می‌کنم که حتما در قرآن تدبر کرده، معنی آن را فهمیده و سپس به آن عمل نمایند. عمل به قرآن این است که خبرهای ذکر شده در آن را تصدیق نموده، در مقابل اوامرش سر تسلیم فرود آورده و هر آنچه را که در قرآن به آن امر شده، انجام داده و از انجام هر کاری که قرآن از آن نهی نموده، خودداری ورزند.

پس از قرآن، مسلمان باید کتاب‌هایی را تهیه کند که احادیث صحیح رسول اللهﷺ را در خود گرد آورده است. اما همان طور که می‌دانید، سنت بسیار گسترده بوده و احاطه داشتن بر آن مشکل است. اما کتاب‌هایی هستند که برخی از آنها فقط احادیث صحیح را ذکر کرده‌اند؛ مانند کتاب (عمدة الاحکام). برخی نیز آنچه در صحیحین و دیگر کتب آمده را گرد آورده و در کنارش، درجه‌ی حدیث را ذکر نموده و مشخص کرده‌اند کدام حدیث، صحیح است و کدام ضعیف و یا حسن؛ مثل کتاب: (بلوغ المرام).

بعد از آن کتاب‌هایی که به توحید و عقیده‌ی صحیح می‌پردازند را تهیه کند؛ مانند (کتاب التوحید) تالیف شیخ الاسلام محمد بن عبدالوهاب و کتاب (العقیدة الواسطیة) تالیف شیخ الاسلام احمد بن تیمیه.

سپس کتاب‌های فقهی را می‌تواند تهیه کند. یکی از بهترین کتاب‌های فقهی که در مذهب امام احمد نوشته شده، کتاب (الروض المربع شرح زاد المستقنع) است. همچنین اصل این کتاب یعنی (زاد السمتقنع) و کتاب‌هایی که در شرح و یا تعلیق بر این کتاب مختصر نوشته شده، مفید هستند.

اما در علم نحو انسان باید از آسان‌ترین کتاب شروع کند؛ مانند کتاب (الآجرومیه). بعضی از علما می‌گویند: بعد از (آجرومیه)، کتاب (قطر الندی) و سپس (الفیّة) ابن مالک خوانده شود. اما به نظر من نیازی نیست هم قطر الندی و هم الفیه خوانده شود؛ بلکه اگر به یکی از آنها بسنده شود، کافیست.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة في رسالتها فضيلة الشيخ ما هي خير الكتب التي يجب على المسلم أن يَقْتَنِيَها؟

فأجاب -رحمه الله تعالى-: خير الكتب التي يجب على المسلم أن يقتنيها كتاب الله -عز وجل-، وينبغي العناية به وتَدَبَّرُ معناه والوصول إلى المراد به وذلك بمراجعة كتب التفسير المؤلفة من العلماء الموثوق في علمهم وأمانتهم، كتفسير ابن كثير رام الله، وتفسير الشيخ عبد الرحمن بن سعدي الله، وتفسير الشيخ أبي بكر الجزائري وغيرهم من العلماء المشهود لهم بالعلم والأمانة.

ثم تلقي معاني القرآن من أفواه المشايخ الموثوق في علمهم وأمانتهم، إما بطريق مباشر، وإما عن طريق استماع الأشرطة المسجلة لهم، لأن القرآن الكريم نزل للتلاوة والتبرك بتلاوته وحصول الثواب والأجر بها، وللتدبر أيضًا، وللاتعاظ به ثالثا، كما قال عز وجل : ﴿ كِتَبُ أَنزَلْتَهُ إِلَيْكَ مُبَرَك ليَدَّبَّرُوا ءَايَتِهِ، وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُوا الْأَلْبَبِ ﴾ [ص: ٢٩].

لذا أحث إخواني المسلمين على تدبر كتاب الله -عز وجل- وتفهم معناه، ثم العمل بمقتضى ذلك بتصديق الأخبار، وامتثال الأحكام، فيتبع ما أمر الله به في كتابه، ويترك ما نهى الله عنه في كتابه.

ثم بعد هذا يقتني المسلم ما صح عن النبي صلى الله عليه وسلم من الأحاديث، ومن المعلوم أن السنة واسعة والإحاطة بها صعبة لكن هناك كتب مؤلفة، منها ما يقتصر على الأحاديث الصحيحة فقط كـ ( عمدة الأحكام)، ومنها ما يذكر ما في الصحيحين وغيرهما، لكنه يذكر درجة الحديث من صحة وضعف وحسن، ك (بلوغ المرام).

ثم بعد ذلك يقتني ما يتعلق بالتوحيد والعقيدة الصحيحة، مثل: (كتاب التوحيد) لشيخ الإسلام محمد بن عبد الوهاب رحمه الله، وكتاب (العقيدة الواسطية) الشيخ الإسلام أحمد بن تيمية رحمه الله.

ثم ما يتيسر من كتب الفقه، وفي مذهب الإمام أحمد رحمه الله من خير ما يُقْتَنَى (الروض المربع شرح زاد المستقنع)، وكذلك (الزاد) نفسه، وما حصل من شروح وتعليقات على هذا الكتاب المختصر المبارك. أما في النحو: فليبدأ الإنسان بالأيسر فالأيسر، كـ (الآجرومية) مثلا، بعض العلماء يقول: بعد الأجرومية قطر الندى ثم ألفية ابن مالك، وأرى أنه لا حاجة إلى أن يدرس قطر الندى والألفية، بل يقتصر على أحدهما وفيه كفاية.

مطالب مرتبط:

(۶۸۶) سوال در مورد کتاب بدائع الزهور

(۶۸۶) سوال: نظر شما در مورد کتاب «بدائع الزهور» چیست؟ جواب: مطالب غیر صحیح زیادی در این کتاب وجود دارد و به نظرم کسی نباید آن را بخرد و آن را در دسترس خانواده‌اش قرار دهد. چون مطالب نامطلوبی در آن وجود دارد. *** تعداد بازدید: ۶

ادامه مطلب …

(۷۱۵) حضور در زنگ دینی معلم غیر ملتزم

(۷۱۵) سوال: از یکی از کشورهای عربی سوال آمده: مدرسی که دروس دینی را در مدرسه به ما یاد می‌دهد، کسی است که ریشش را تیغ زده و انگشتر طلا به دست می‌کند و در برخی از امور کوتاهی دارد. آیا جایز است در کلاس این معلم شرکت کنم؟ جواب: جواب این سوال متشکل از […]

ادامه مطلب …

(۶۷۹) در مورد کتاب «درة الناصحین»

(۶۷۹) سوال: من کتاب «درة الناصحین» را همیشه می‌خواندم که در مورد وعظ و ارشاد و غیره است و از این کتاب متاثر شده‌ام. اما حس می‌کنم چیزهایی در این کتاب دروغ هستند و در این مورد اطمینان حاصل کرده‌ام. نظر شما در مورد این کتاب چیست؟ جواب: نظرم در مورد این کتاب و دیگر […]

ادامه مطلب …

(۶۶۳) کتاب‌هایی در زمینه‌ی فقه و عبادات

(۶۶۳) سوال: از مهم‌ترین کتاب‌هایی که در زمینه‌ی فقه و عبادات نوتشه شده را ذکر بفرمایید. جواب: بهتر این است کتاب‌های حدیثی که توسط علما در این زمینه نوشته شده را مطالعه کنید. کتاب‌هایی مثل (بلوغ المرام) و ( منتقی الأخبار) و امثال اینها. سپس کتاب‌هایی را مطالعه کنید که هم شامل فقه هستند و […]

ادامه مطلب …

(۶۵۰) سوال: کتاب‌های مفید بعد از قرآن

(۶۵۰) سوال: لطفا بعد از قرآن، کتاب‌های شرعی و مفیدی به من معرفی کنید که روایات آنها از رسول اللهﷺ به صحت رسیده‌اند. جواب: کتاب‌هایی که یک دانشجو می‌تواند از آنها مستفید شود، بستگی به شرایط دانشجو دارد: اگر کسی است که می‌خواهد در یکی از رشته‌های علمی متمکن و متبحّر شود، خواندن کتاب‌های معینی […]

ادامه مطلب …

(۶۱۴) روش صحیح طلب علم در ابتدای آموختن

(۶۱۴) سوال: جناب شیخ از شما تقاضا دارم که روش صحیح طلب علم برای مبتدی را بیان کنید. هم چنین کتاب‌هایی که باید از آنها شروع کند را معرفی نمایید. جواب: منهج صحیح برای طالب علم، چه در اول راه باشد و چه در میانه راه طلب علم و چه در پایان آن، این است […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه