(۶۴۲) سوال: چگونه شخص میتواند هم قرآن را حفظ کند و هم در درسهای علمی که روزانه برگزار میشوند، حضور یابد؟ چون انجام دادن هر دو به اضافهی اینکه باید به کارهای شخصی و کارهای خانواده هم برسد، برای شخص مشکل است.
جواب:
این به توانایی انسان بر میگردد و مردم در این زمینه با هم متفاوتند؛ برخی میتوانند همهی این کارها را با هم انجام دهند و عدهای هم نمیتوانند بیشتر از یک کار انجام دهند. عدهی دیگری میتوانند دو یا سه کار را با هم انجام دهند. به هر حال هر کس باید نگاه کند و ببیند که اگر انجام چند کار، برایش مشکل است، اولویت را در حفظ قرآن قرار داده و حضور در دروس روزانه را در اولویت بعدی قرار دهد. ولی اگر درسی مهم بود و باید به آن عنایت ویژه میداشت، تلاش کند تا در آن درس حضور یابد و آن را از دست ندهد.
اما در مورد نیازهای خانواده؛ اگر کسی نباشد که آن را انجام دهد، انجام آن از جمله اعمال صالحی است که موجب تقرب به الله سبحانه و تعالی میشود. زیرا پیامبرﷺ به سعد بن ابی وقاصJ فرمودند: یعنی: «بدان که هر چه را تنها در راه رضای الله انفاق کنی، در برابر آن پاداش خواهی گرفت، حتی در برابر غذایی که در دهان همسرت میگذاری».[۱] گر چه غذایی را که برای همسر و فرزندانش مهیا میکند، مهیا کردنش او واجب است؛ زیرا نفقهی همسر واجب است. اما با این حال، برای شخص اجر و پاداش نوشته میشود. پس اگر انسان در برآوردن نیازهای خانوادهاش تلاش کند، به این نیت که اجر وثوابش نزد الله تعالی محفوظ است، الله تعالی نیز به او اجر و ثواب میدهد.
***
[۱] روایت بخاری در صحیح، کتاب الإیمان، باب ما جاء أن الأعمال بالنیة، حدیث شماره (۵۶)، و روایت مسلم، کتاب الوصیة، باب الوصیة بالثلث، حدیث شماره (۱۶۲۸)، از سعد بن ابی وقاص رضی الله عنه با این لفظ: «وَاعلم أنَّكَ لَنْ تُنْفِقَ نَفَقَةً تَبْتَغِي بِهَا وَجهَ اللَّه إلاَّ أُجِرْتَ بها حَتَّى ما تَجْعلُ في في امرأَتِكَ».