دوشنبه 13 رجب 1446
۲۴ دی ۱۴۰۳
13 ژانویه 2025

(۵۸۰) حکم تصوف و صوفيه

(۵۸۰) سوال: دیدگاهتان درباره‌ی تصوف و صوفيه چیست؟ نظر به این‌ که تاریخ اسلامی یاد مردان زیادی از بزرگان تصوف را برایمان حفظ کرده است که مال و تجارت، آنان را از یاد و ذكر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ غافل نکرده است که البته این حقیقتی است که نیاز به بحث و پژوهش ندارد. لطفا به این سؤال، پاسخ دهید.

جواب:

در حدیث چنین آمده است که: «أما بعدُ، فَإِنَّ خَیرَ الحَدِيثِ كِتَابُ اللهِ، وَخَيرَ الهَديِ هَديُ مُحمَّدٍ ﷺ، وَشَرَّ الأُمُورِ مُحدَثَاتُهَا، وَكُلَّ بِدعَةٍ ضَلالَةٌ وَكُلَّ ضَلالَةٍ فِي النَّارِ»: (اما بعد؛ قطعا بهترین سخن، کتاب الله است و بهترین هدایت، هدایت و راهنمایی محمد ﷺ است. بدترین کارها، نوآوری‌ها است. هر بدعتی، گمراهی است و هر گمراهی در آتش است) چه بسا همین خطبه‌ی رسول الله ﷺ برای پاسخ به این سؤال، کافی باشد؛ زیرا راه تصوف، بدعت است و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ دلیلی بر صحت آن نازل ننموده است لذا رسول الله ﷺ، خلفای راشدین و امامان هدایت‌یافته بر آن نبوده‌اند. تصوف درجات متفاوتی دارد که برخی به کفر صریح و برخی دیگر به فسق می‌انجامد و با این وجود، بسیار با هم تفاوت دارند لذا نمی‌توانیم یک حکم عام، صادر کنیم که همه‌ی درجات آن را شامل شود.

اما من می‌گویم: مسلمان به جای این ‌که خود را در مسیر صوفیه، یادگیری آن و عمل به اصطلاحاتش خسته کند، باید نیروی خود را در پیمودن راه پیامبر ﷺ، خلفای راشدین و امامان هدایت‌یافته صرف کند تا حق برایش آشکار گردد، از آن پیروی نماید و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را از روی علم و بصیرت، عبادت کند؛ زیرا راه و روش صوفيه بر یکی از این دو اصل، بنا شده است:

۱- نادانی به شریعت؛ که کوری و گمراهی است.

۲- اصرار و عنادت؛ که همان سرکشی و استکبار خواهد بود

    که مسلمان در دینش به هیچ کدام از این دو راضی نمی‌شود.

    من برادر سؤال کننده را نصیحت می‌کنم که از این راه دوری کند و به راه درست و صحیح بنگرد که بر كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ بنا شده است که این راه، او را از هر راه دیگری بی‌نیاز می‌کند و هدایت است اما دیگر راه‌ها، فقط گمراهی و کج‌روی است. از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌خواهیم ما را از آن راه‌ها در امان نگاه دارد.

    این صفحه را به اشتراک بگذارید

    مطالب مرتبط:

    (۵۸۵) حکم پیروی از مسلک و طریقت صوفیه

    بر تو واجب است پیرو سلف صالح باشی، بر پایبندی به منهج و روش آنان حرص بورزی و راه‌ها و روش‌هایی که بدعت و نوآوری است را رها کنی.

    ادامه مطلب …

    (۵۷۷) حکم شرع در مورد فرقه‌هایی که از مردم بیعت می‌گیرند

    نصیحتم برای این افراد و دیگران این است که در امور دینی خود به آن‌چه پیامبر ﷺ و اصحاب و یارانش  رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم بر آن بوده‌اند باز گردند زیرا این بهترین روش است و تنها همین است که نزد الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ برایشان سودبخش خواهد بود اما چیزهایی که اینان بدان وابسته شده‌اند، هیچ پایه و اساسی ندارد.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۴) حکم تبعیت از طریقت تصوف

    راه‌ها و طریقت‌هایی که در سؤال مطرح شد، واجب است با كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ و منش خلفای راشدين سنجیده شود؛ اگر موافق و مطابق آن بود، حق است اما اگر مخالفت داشت، باطل و رد کردن آن واجب است.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۳) حکم ادعای صوفیه مبنی بر اینکه اوليا علمی را به طور مستقیم از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ دریافت می‌کنند

    کسانی را که اولیاء می‌نامند، اگر ادعای آگاهی از علم غیب داشته باشند، اولياء نیستند؛ بلکه دشمنان الله هستند زیرا الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و آن‌چه را در شریعت پیامبرش محمد ﷺ به ثبوت رسیده است، تکذیب کرده‌اند.

    ادامه مطلب …

    (۵۹۰) حکم طریقت‌ها و مسلک‌های صوفیه

    مسئله‌ی طریقت‌ها و مسلک‌هایی که برخی افراد با تبلیغات برای خود از جهت نسب با ادعای انتساب به نسب شريف یا با ادعای کراماتی که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شخص وی را به آن اختصاص داده است، بدعت‌گزاری کرده‌اند؛ چنین مردم را فریب داده و چیزی را به دين الله اضافه کرده‌اند که از دین نیست.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۸) حکم مدیحه‌سرایی‌های نبوی و برپا کردن جشن تولد پیامبر ﷺ توسط صوفی‌ها

    مدیحه‌سرایی‌های نبوی که این برادر بدان اشاره می‌کند، بدون شک مدایحی است که رسول الله ﷺ از آن راضی و خشنود نیست و بلکه از آن نهی نموده و هشدار داده است.

    ادامه مطلب …

    کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

    صحیح بخاری
    صحیح مسلم
    سنن ابو داود
    جامع ترمذی
    سنن نسائی
    سنن ابن ماجه