(۵۰۴) سوال: برخی از مردم در هنگام دعا و درخواست از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میگویند: “به جاه و مقام اولیاء و صالحان در نزد خودت دعای ما را اجابت کن”. آیا این کار، قرار دادن واسطه بین بنده و پروردگارش به شمار میرود؟
جواب:
شایسته است بدانیم که یک وسیله، زمانی به عنوان وسیله گرفته میشود که وسیله بودن آن حقیقتا از نظر شرعی یا در واقعیت، اثبات شده باشد؛ اما گرفتن امری که در شرع به عنوان وسیله اثبات نشده، کاری لغو و بلکه نوعی شرک است؛ زیرا اثبات سببی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ آن را سبب قرار نداده است به معنای شراکت با الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در حکم یا تشریع او است لذا هر کس چیزی را سبب قرار دهد که سبب بودنش از نظر شرع و واقع، ثابت نشده باشد، به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ شرک ورزیده است زیرا چیزی که سبب نیست را سبب قرار داده است.
لذا باید در نظر داشته باشیم که: آیا وسیله بودن توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با جاه و مقام اولياء، پیامبران و صالحان در شرع، ثابت شده است؟ جواب: خیر، ثابت نیست لذا به هر کسی که سخن ما را میشنود میگوییم: اگر کسی دلیل شرعی از پیامبر ﷺ، صحابه رَضِيَاللهُعَنْهُم یا تابعين که به نیکی از صحابه پیروی کردهاند، دلیلی برای اثبات مشروع بودن توسل به جاه و مقام دارد، آن را به این آدرس (رادیو کشور عربستان سعودی، برنامهی نور علی الدرب) ارائه دهد و ما نیز با الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ عهد میبندیم و از او یاری میخواهیم که هرگاه دلیل شرعی به ما برسد از آن پیروی خواهیم کرد؛ زیرا چنین بر ما واجب است لذا اگر کسی دلیلی بر مشروعیت توسل به جاه دارد، لطف کند و آن را ارائه دهد که ما بدان پایبند و از آن شخص، سپاسگزار خواهیم بود.
اما اگر دلیل شرعی بر مشروعیت توسل به جاه، وجود نداشت (که واقع نیز چنین است زیرا هیچ دلیلی بر مشروعیت آن نمیدانم) آیا از نظر واقع، جاه و مقام، وسیله است؟ جواب: خیر، زیرا مقام و جایگاه در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ فقط برای خود صاحب مقام فایده دارد لذا اگر کسی نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ جاه و منزلت داشته باشد فقط خود آن شخص از آن سود میبرد اما جاه و منزلت وی به دیگران ارتباطی ندارد تا برایشان سود داشته باشد! بنابراین جاه و منزلت از نظر واقع نیز وسیله نیست. وقتی جاه و مقام از نظر شرع و واقع، وسیله نیست، گرفتن آن به عنوان وسیله و توسل به آن جایز نیست. در نتیجه گفتن چنین عبارتی حرام است که شخص بگوید: “اللّهُمَّ إنِّي أسألُكَ بِجَاهِ النبیِّ ﷺ“: (ای الله! من با توسل به جاه پیامبر ﷺ از تو میخواهم) زیرا سبب شرعی یا سبب واقعی نیست و وقتی چنین باشد وسیله قرار دادن آن، نوعی شرک به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است.
به جای این که بگوید: (با توسل به جاه پیامبر ﷺ یا ولیّ از تو میخواهم)، باید بگوید: “اللّهُمَّ إنِّي أسألُكَ بِرَحمَتِكَ، أسألُكَ بِفَضلِكَ، أسألُكَ بِإحسَانِكَ“: (ای الله! من با توسل به رحمت، فضل و احسانت از تو درخواست میکنم). اینگونه بهتر است؛ زیرا فضل الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و احسان و رحمتش از جاه و مقام هر کسی در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ، کاملتر، بزرگتر و سودمندتر است لذا اگر به فضل و رحمت الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ یا دیگر صفاتش متوسل شوی، بدون شک بهتر، سودمندتر و به اجابت نیز نزدیکتر است.
***