دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۶۲) حكم گوش دادن به مولودی‌خوانی که رسول الله ﷺ را به صورت دسته‌جمعی مدح می‌کنند

(۴۶۲) سوال: حكم گوش دادن به مولودی‌خوانی که رسول الله ﷺ را به صورت دسته‌جمعی مدح می‌کنند و مدح و تهلیل را با بلندگو تکرار می‌کنند چیست؟

جواب:

مدح پیامبرﷺ به این شکل از بدعت‌ها است زیرا صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم چنین نبودند که با صدای بلند در بازار و مسجد به مدح رسول الله ﷺ بپردازند بلکه صلواتشان بر پیامبر ﷺ به همان شیوه‌ای بود که از خود ایشان ثابت است و پیامبر ﷺ را با صفاتی که شایسته‌ی وی بود بدون هیچ غلو و زیاده‌روی مدح می‌کردند چون می‌دانستند که پیامبر ﷺ از غلو کردن در مدح، نهی نموده است. بنابراین این روش به تنهایی بدعتی است که از آن نهی شده است.

همچنین اگر در آن مدیحه‌سرایی‌ها اوصافی باشد که فقط مخصوص الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است، جایز نیست و از این جهت که شرک می‌شود نیز نکوهیده است؛ مانند سخن شاعر که رسول الله ﷺ را مخاطب قرار می‌دهد:

إن لم تكن آخذاً يوم المعاد يدي              عفواً وإلا فقل يا زلة القدم

اگر از روی لطف و کرم خویش در روز رستاخیز دستم را نگیری، پس آنگاه بگو که دیگر پایت لغزیده است.

یا أکرمَ الرُسُلِ ما لی من ألوذُ بِهِ              سِواکَ عند حلولِ الحادثِ العَمِمِ

ای بزرگوارترین و بهترین پیامبر! جز تو کسی را ندارم که به هنگام نزول حوادث قیامت به او پناه ببرم.

فَإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدُّنْيَا وَضَرَّتَهَا                 وَمِنْ عُلُومِكَ عِلْمُ اللَّوْحِ وَالقَلَمِ

همانا دنیا و آخرت، از بخشش تو است و علم و آگاهی از لوح محفوظ و قلم از جمله دانش‌های تو است.

پیامبر ﷺ و هیچ کدام از مؤمنان دیگر از این سخنان رضایت ندارند زیرا این ویژگی‌ها فقط شایسته‌ی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است؛ شاعر می‌گوید: “فَإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدُّنْيَا وَضَرَّتَهَا” وی پیامبر ﷺ را از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بزرگ‌تر قرار داده است. وقتی می‌گوید: “وَمِنْ عُلُومِكَ عِلْمُ اللَّوْحِ وَالقَلَمِ” این سخن، بسیار زشت و شرك به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است.

مهم این است که این مدیحه‌سرایی‌ها به خاطر داشتن روشی که در سؤال بدان اشاره شد، بدعت است. اگر شامل غلو باشد که شایسته‌ی پیامبر ﷺ نیست و ایشان از آن راضی نیست به زشتی آن افزوده می‌شود.

حکم گوش دادن به آن چیست؟

گوش دادن به این مدیحه‌سرایی‌ها نیز جایز نیست زیرا گوش دادن به امر منکر و ناپسند، منکر و ناپسند است؛ البته شنیدن آن بدون قصد، مانند عابری که صدا به گوشش می‌رسد، ضرری به انسان نمی‌رساند اما بر وی واجب است آنان را نصیحت کرده و از این کار نهی کند تا از آن دست بکشند، وگرنه به خاطر گناه آنان گناهی بر وی نیست.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما حكم سماع الموالدي الذي يمدح الرسول في الليالي، ومعه ، طائفة من الإخوان يرددون المدح والتهليل بمكبر الصوت؟

فأجاب -رحمه الله تعالى-: مدح النبي صلى الله عليه وسلم على هذا الوجه من البدع، فإنه لم يكن معروفًا عند الصحابة؛ أن يمدح الرسول صلى الله عليه وسلم في الأسواق جهرا، أو في المساجد جهرًا، أو يعلنون ذلك على الملأ، وإنما كانوا يصلون على النبي صلى الله عليه وسلم الصلاة الواردة عنه، ويصفونه بما يستحقه من صفات بدون مغالاة؛ لأنهم يعلمون أن النبي صلى الله عليه وسلم ما نهى عن الغلو فيه ، فهذه الصفة بمجردها بدعة منهي عنها.

ثم إن كان في تلك المدائح أوصاف لا تصح إلا الله -تبارك وتعالى- فإنها لا تجوز، وتكون أيضًا مذمومة من ناحية أخرى، وهي: الشرك؛ مثل قول القائل يخاطب النبي – عليه الصلاة والسلام-:

إنْ لَمْ يَكُنْ فِي مَعادِي آخِذَا بِيَدِي                    فَضْلًا وَإِلَّا فَقُلْ يَا زَلَّةَ القَدَمِ

يَا أَكْرَمَ الرُّسْلِ مَالِي مَنْ أَلوذُ بِه                      سواك عند حلول الحادِثِ العَمِمِ

فإنَّ مِنْ جُودِكَ الدنيا وضَرَّتَها                         وَمِنْ عُلُومِكَ عِلمَ اللَّوْحِ والقَلَمِ

فإن هذا لا يرضاه النبي صلى الله عليه وسلم ولا يرضاه غيره من المؤمنين؛ لأن هذه الأوصاف لا تليق إلا لله عز وجل، بل إن قوله:

فإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدنيا وضَرَّتَها

جعل هذا أعظم من الله -عز وجل-.

وَمِنْ عُلُومِكَ عِلمَ اللَّوْحِ والقَلَمِ

هذا – والعياذ بالله – منكر عظيم، وشرك بالله تبارك وتعالى-.

فالمهم . أن هذه المدائح بمجرد صفتها التي ذكرها السائل هي بدعة، ثم إن كانت مشتملة على ما لا يليق بالنبي صلى الله عليه وسلم: بمعنى: على ما لا يرضاه النبي صلى الله عليه وسلم من الغلو، فإنها تزداد قبحا على قبحها.

ما حكم من يسمعها؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: أما الاستماع إليها فهذا لا يجوز؛ لأن الاستماع إلى المنكر منكر. وأما سماعها والإنسان عابر مار، أو سماعها والإنسان في بيته بدون قصد الاستماع، فهذا لا يضر ، ولكنه يجب عليه أن ينصحهم وينهاهم عن ذلك إن انتهوا، وإلا فلا شيء عليه منهم.

مطالب مرتبط:

(۴۵۰) حکم مدح رسول الله ﷺ

مدح رسول الله ﷺ با ویژگی‌های کامل، آداب والا و اخلاق نمونه‌ای که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ ایشان را با آن مدح نموده، مشروع است؛ اما غلو کردن در مدح ایشان، حرام است...

ادامه مطلب …

(۴۶۷) آیا رسول الله ﷺ تولد خود را جشن گرفته است؟

پیامبر ﷺ تولدش را جشن نگرفت و ابوبكر، عمر، عثمان و علي رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم و هیچ یک از صحابه، تابعین، اتباع تابعین و ائمه‌ی مسلمانان، تولد ایشان را جشن نگرفته است. بدعت تولد رسول الله ﷺ سیصد سال پس از هجرت پیامبر ﷺ نوآوری شد.

ادامه مطلب …

(۴۹۰) حقیقت وصیتی منتسب به رسول الله ﷺ

حقیقت این است که این خواب‌، بیش از صد سال است که پخش و نشر می‌شود و شيخ محمد رشيد رَحِمَهُ‌الله  نیز درباره‌اش سخن گفت و اثبات نمود که دروغ و باطل است.

ادامه مطلب …

(۴۳۵) آیا بدعت حسنه و بدعت سیئه وجود دارد؟

چنین چیزی وجود ندارد؛ چگونه این تقسیم ‌بندی امکان‌پذیر است در حالی ‌که پیامبر ﷺ فرموده است: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است)؟....

ادامه مطلب …

(۴۵۶) حکم قاریانی که به ازای قرائت قرآن برای مردگان، مبلغی را بر خانه‌ی مرده تعیین می‌کنند

قرائت قرآن برای مردگان بعد از وفات آنان و گرفتن مزد در مقابل آن؛ این نیز از جمله بدعت‌گزاری‌ در دين الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است. همچنین قرائت شخصی که فقط در برابر مزد، قرآن می‌خواند، ثواب و پاداشی ندارد.

ادامه مطلب …

(۴۵۴) حکم کسی که مدیحه‌سرایی برای پیامبر ﷺ یا صالحان را تجارتی برای خود قرار داده است

حرام است؛ مدیحه‌سرایی برای پیامبر ﷺ دو نوع است: اول: مدحی که سزاوار پیامبر ﷺ باشد و در آن غلو و زیاده‌روی نشود؛ دوم: مدحی که درباره‌ی رسول الله ﷺ باشد و به حد غلو و زیاده‌روی برسد که پیامبر ﷺ  از آن نهی نموده.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه