(۴۵۶) سوال: به نظر شما حکم شرع در مورد آن دسته از شیوخ که رسول الله ﷺ را مدح میکنند و از آهنگ، عود و طبل استفاده میکنند، چیست؟ حکم قاریان که به ازای قرائت قرآن برای مردگان، مبلغی را بر خانهی مرده تعیین میکنند، چیست؟ آیا اصلا گرفتن مزد در مقابل قرائت قرآن، جایز است؟
جواب:
در واقع دو سؤال مطرح شد:
سؤال اول: آن دسته از شیوخ که همراه با آهنگ و موسیقی، رسول الله ﷺ را مدح میکنند؛ در پاسخ به این سؤال میگوییم:
اول: آیا این مدح به حدّ غلو که پیامبر ﷺ از آن نهی نموده است نمیرسد؟ یا مدیحهسراییهایی است که شامل غلوّ در رسول الله ﷺ است و ایشان را در جایگاهی بالاتر از آن که الله برای ایشان تعیین نموده است قرار میدهد؟ مانند مدیحهسراییهایی که به پیامبر ﷺ اختیار تصرف در امور جهان هستی را میدهد و چه بسا تمام جهان هستی را به ایشان نسبت دهد! مانند این شعر که در خطاب به پیامبر ﷺ میگوید:
فَإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدُّنْيَا وَضَرَّتَهَا وَمِنْ عُلُومِكَ عِلْمُ اللَّوْحِ وَالقَلَمِ
همانا دنیا و آخرت از بخشش تو است و علم و آگاهی از لوح محفوظ و قلم از جمله دانشهای تو است.
اینگونه مدیحهسراییها كفر به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است و تفاوتی ندارد که با آلات موسیقی همراه باشد یا نباشد؛ هرگز جایز نیست که مؤمن دربارهی رسول الله ﷺ چنین چیزهایی بگوید زیرا پیامبر ﷺ برای پاک کردن مردم از چنین چیزهایی که به شریک قرار دادن مخلوق با خالق سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در چیزی که مخصوص خالق است میانجامد، فرستاده شده است. دوم: اگر این مدیحهسراییها حق باشد که غلو و زیادهروی نیز در آن صورت نگرفته باشد اما با آهنگ و آلات موسیقی همراه شود، حرام است؛ زیرا با چیزی همراه شده که پیامبر ﷺ آن را حرام نموده است. تمامی آلات موسیقی حرام میباشد مگر دف (سماع) که در برخی اوقات، مباح قرار داده شده است. دلیل تحریم آلات موسیقی حديث أبو مالك الأشعري رَضِيَاللهُعَنْهُ است که امام بخاری روایت نموده است که پیامبر ﷺ فرمود: «لَيَكُوننَّ مِن أُمَّتِي أَقوَامٌ يَستَحِلُّونَ الحَرَّ وَالحَرِيرَ وَالخَمرَ وَالمَعَازِفَ»۱ : (همانا گروهی از امت من خواهند آمد که زنا، پارچهی ابریشم، خمر و آلات موسیقی را حلال میشمارند) معازف که در حدیث آمده همان آلات موسیقی است چنان که اهل علم، بیان نمودهاند. همچنین این که آلات موسیقی در کنار زنا و شراب، ذکر شده است نشاندهندهی زشتی و تأکید بر حرام بودن آن است. بنابراین کسانی که رسول الله ﷺ را همراه با آلات موسیقی مدح میکنند، گویا ایشان را به باد مسخره گرفتهاند! زیرا ایشان را با چیزی مدح میکنند و بزرگ میشمارند که خود ایشان آن را بر امتش حرام و ممنوع نموده است.
سؤال دوم: قرائت قرآن برای مردگان بعد از وفات آنان و گرفتن مزد در مقابل آن؛ این نیز از جمله بدعتگزاری در دين الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است. همچنین قرائت شخصی که فقط در برابر مزد، قرآن میخواند، ثواب و پاداشی ندارد؛ زیرا قرائت قرآن، عمل نیک و شایستهای است و اگر هدف کسی از انجام عمل نیک و صالح، امر دنیوی باشد، از بین میرود و اجرش باطل میگردد؛ همان طور که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا نُوَفِّ إِلَيْهِمْ أَعْمَالَهُمْ فِيهَا وَهُمْ فِيهَا لا يُبْخَسُونَ * أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَيْسَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ إِلاَّ النَّارُ وَحَبِطَ مَا صَنَعُوا فِيهَا وَبَاطِلٌ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ} [هود: ۱۵-۱۶]: (کسی که زندگی دنیا و زینت آن را بخواهد در همین دنیا پاداش اعمالشان را به طور کامل به آنها میدهیم و از آن کاسته نمیشود. آنها کسانی هستند که در آخرت چیزی جز آتش ندارند و هر چه در دنیا انجام دادهاند، نابود شده و هر عملی که انجام میدادند، باطل است) وقتی اجر و پاداش قرائت قاری از بین برود، برای شخص مرده هم سودی نخواهد داشت که بدین ترتیب، بازماندگان شخص مرده که قاری را اجاره کردهاند تا برای مردهی آنان قرآن بخواند، در دنیا و آخرت زیان کردهاند؛ زیان دنیوی از این جهت است که مالشان را در راهی خرج کردهاند که مرده سودی از آن نمیبرد. زیان اخروی نیز از این جهت است که با اجاره کردن و پرداخت مزد به این شخص تا کتاب الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را به خاطر مزد دنیوی قرائت کند، به وی در ارتکاب گناه کمک کردهاند و هر کس در انجام گناه کمک کند گناهکار است زیرا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {وَلا تَعَاوَنُوا عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ} [المائده: ۲]: (در گناه و دشمنی، کمک و همکاری نکنید).
در اینجا رفتار دو گروه مطرح شد:
گروه اول: مدیحهسرایانی که رسول الله ﷺ با غلو و زیادهروی در مورد ایشان مدح میکنند که خود از آن نهی نموده است یا کسانی که در مدح، غلو نمیکنند اما آن را با آلات موسیقی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از آن نهی نموده همراه میکنند.
گروه دوم: کسانی که در مجالس عزا و… برای مردگان، قرآن میخوانند و در مقابل، مزد میگیرند.
تمامی این افراد را نصیحت میکنم که تقوای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را پیشه سازند و در عبادتهای قولی، فعلی و اعتقادی خویش، پیرو سنت رسول الله ﷺ باشند که پایبندی به آن، موجب خیر و رستگاری در دنیا و آخرت است. شاید پایبندی به سنت بر آنان دشوار باشد و چه بسا شیطان آن را برایشان دشوار جلوه دهد که باید از جاه و مال دست بکشند اما باید صبر پیشه سازند و پاداش را از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بخواهند که پاداش وی هیچ حد و حصری ندارد؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {إِنَما يُوفى الصَّابرون أَجْرَهُمْ بِغَيرِ حِسَابْ} [الزمر: ۱۰]: (همانا صابران، پاداششان را به طور کامل و بدون حساب، دریافت میکنند) بنابراین باید بر ترک این کارهای حرام، صبور وشکیبا باشند تا پیشوایانی باشند که به سوی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ هدایت میکنند و به آيات الله یقین دارند.
***
- صحیح بخاری: كتاب الأشربة، باب فيمن يستحل الخمر ويسميه بغير اسمه، شماره (٥٥٩٠). ↩︎