دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۵۳) حکم مدح پیامبر ﷺ در قالب شعر و قصیده و تخصیص این کار به شب جمعه و دوشنبه

(۴۵۳) سوال: آیا مدح پیامبر ﷺ در قالب شعر و قصیده و تخصیص این کار به شب جمعه و دوشنبه جایز است؟ اگر این کار جایز است ثوابش چیست؟ اگر این کار، جایز نیست، چه مدحی برای پیامبر ﷺ جایز است؟  یا این که اصلا به طور مطلق جایز نیست؟

جواب:

مدح پیامبر ﷺ با صفات ستودنی، اخلاق کامل و مراتب والا که در ایشان بوده است، مشروع و درست است؛ زیرا نوعی دعوت به سوی دين رسول الله ﷺ و بزرگداشت و محبت ایشان است که تمام این موارد از مقاصد شرعی به شمار می‌رود؛ اما مدیحه‌سرایی که با غلو همراه باشد، پیامبر ﷺ از آن نهی نموده و به هیچ وجه، جایز نیست، چنان که اگر شخصی ایشان را با این سخن بستاید:

فَإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدُّنْيَا وَضَرَّتَهَا                           وَمِنْ عُلُومِكَ عِلْمُ اللَّوْحِ وَالقَلَمِ

همانا دنیا و آخرت از بخشش تو است و علم و آگاهی از لوح محفوظ و قلم از جمله دانش‌های تو است.

چنین غلوّ و زیاده‌روی جایز نیست و حرام است.

تخصیص مدحی که جایز است به روز یا شب معینی، جایز نیست؛ بدین صورت که هرگاه آن شب یا روز فرا رسد آن قصیده‌ها و مدیحه‌سرایی‌ها را بخوانند زیرا تخصيص چیزی به زمان یا مکانی که شرع آن را خاص قرار نداده است از جمله بدعت‌هایی است که رسول الله ﷺ از آن نهی نموده است.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل يجوز مدح النبي بقصائد؟ وبتخصيص ليلة الجمعة وليلة الاثنين؟ وإن كان هذا يباح فما الثواب؟ وإن كان لا يجوز فما المدح الذي يجوز للنبي ؟ أو لا يجوز إطلاقًا؟

فأجاب رحمه الله تعالى: مدح النبي صلى الله عليه وسلم بما فيه من الخصال الحميدة، والمناقب العظيمة، والأخلاق الكاملة، هذا أمر مشروع ومحمود؛ لما فيه من الدعوة إلى دين الرسول صلى الله عليه وسلم وإلى تعظيم الرسول -عليه الصلاة والسلام- ومحبته، وكل هذا من الأمور المقصودة شرعًا.

وأما مدحه بالغلو الذي كان ينهى عنه فهذا لا يجوز بكل حال، كما لو مدحه بقول القائل:

فإِنَّ مِنْ جُودِكَ الدنيا وضَرَّتَها                                      وَمِنْ عُلُومِكَ عِلمَ اللَّوْحِ والقَلَمِ

فإن مثل هذا الغلو لا يجوز، وهو محرم. وعلى الوجه الجائز لا يتخذ ذلك في ليلة معينة، أو في يوم معين، بحيث كلما أتت هذه الليلة وهذا اليوم قيلت هذه القصائد والمدائح، فإن تخصيص الشيء بزمن لم يخصصه به الشرع، أو بمكان لم يخصصه به الشرع، هذا من البدع التي نهى عنها رسول الله صلى الله عليه وسلم.

مطالب مرتبط:

(۴۳۰) بدعت چیست؟

بدعت در اصطلاح شرعی بدین معناست که: شخص، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقاد، قول  یا فعلی که الله تشریع نکرده است، عبادت کند...

ادامه مطلب …

(۴۳۴) بدعت حسنه و بدعت سیئه

أعوذ بالله! (پناه بر الله!) هرگز بدعت حسنه و خوب، وجود ندارد...

ادامه مطلب …

(۴۷۹) حکم دعا مؤذن مسجد هر پنج‌شنبه پیش از نماز عشاء

این کار بدون شک، بدعتی زشت و نادرست است که واجب است از آن نهی و دوری شود؛ زیرا در كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ و سنت خلفای راشدين، چنین چیزی وجود ندارد که البته هر چه در این سه مصدر وارد نشود، بدعت است.

ادامه مطلب …

(۴۴۰) چگونگی تعامل با شخص مبتدع

در رفتار و تعامل با وی باید او را نصیحت نمایید که از این کار دست بکشد؛ زیرا این کار، حرام است....

ادامه مطلب …

(۴۸۱) نصیحتی درباره خرافات و بدعت نزد قبرها

فتنه‌ی خرافات و بدعت قبرها، فتنه‌ی بزرگی است که از زمان قديم وجود داشته است و برخی از کارهایی که در سؤال بدان اشاره شد به حد شرک اکبر و خروج از دین می‌رسد؛ بنابراین انجام این عبادت برای غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك اكبر است.

ادامه مطلب …

(۴۳۷) حکم تقسیم بدعت به پنج نوع

چیزی واقعا بدعت باشد و خوب و حسنه نیز باشد، هرگز امکان ندارد؛ زیرا مقتضایش تكذيب خبر پیامبر ﷺ است که فرمود: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است) ...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه