(۳۷۱) سوال: نزد ما در برخی روستاهای مصر، کسانی هستند که با برخی غذاها مانند کره، شیر، گوشت و… برای مشایخ نذر میکنند که مثلا هرگاه حیوانات مریض آنان شفا یافت این مواد غذایی را به آن شیخ بدهند و بعد از شفا یافتن آن حیوان، به نذر خود وفا کرده و آن مواد غذایی را به شیخ میدهند. نصیحت شما چیست؟
جواب:
نذر برای شیخ به هنگام رخ دادن مصیبت، حرام است زیرا این شيخ تأثیری در حصول مصلحت، دفع ضرر، شفای مریض و… ندارد؛ بلکه چه بسا نذر برای شیخ به حد شرک اکبر برسد اگر شخص اعتقاد داشته باشد که شیخ نیز همانند الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نفع و ضرر به را در اختیار دارد.
بنابراین اولا بر مشایخ واجب است از این کار دست بکشند و این تصور را در مردم ایجاد نکنند که آنان رازی در اختیار دارند که با آنان میتوانند مریض را شفا دهند؛ همچنین باید بدانند که دنیا سرای فریب است و زندگی دنیا نباید آنان را فریب دهد؛ شاید شیطان آنها را فریب دهد و اعمال زشت آنان را برایشان زیبا جلوه دهد زیرا شیطان چنین است که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دربارهاش میفرماید: {إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوّاً إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ} [فاطر: ۶]: (شیطان دشمن شما است؛ پس او را دشمن بگیرید. شیطان یارانش را دعوت میکند که اهل آتش سوزان باشند).
بر مردم نیز واجب است از چنین مشایخ و بزرگانی دوری کنند و به آنها اعتقاد نداشته باشند؛ باید بدانند که آن مشایخ، دروغگو و فریبکار هستند و هیچ چیز به دست آنان نیست. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ به پیامبر ﷺ که بهترینِ مخلوقات الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است و ولایت و منزلتش نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از همه والاتر است میفرماید: {لَيْسَ لَكَ مِنْ الأَمْرِ شَيْءٌ} [آل عمران: ۱۲۸]: (اختیار هیچ چیز به دست تو نیست) چه برسد به این فریبکاران و دروغگویان؟ !
بدین خاطر:
اولا: مشایخ و بزرگان را نصیحت میکنم که در مورد خود و بندگان الله، تقوای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را پیشه سازند.
دوما: تمام مردم را نصیحت میکنم که فریب چنین افرادی را نخورند و بدانند که آنها حتی نمیتوانند زیانی را از خود دور کنند یا به خود سودی برسانند، چه برسد به این که برای دیگران چنین و چنان کنند. اگر انسان بخواهد بیمارش شفا یابد، به خواستهاش برسد یا مشکلش برطرف شود، باید به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ روی آورد؛ زیرا فقط او است که دعای شخص درمانده را اجابت میکند و مشکلش را برطرف مینماید. خیر و خوبی همه در اختیار او است و فقط او است که بر انجام هر کاری قدرت و توانایی دارد.
مردم باید با الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ صادق و راستین باشند تا به پاداش بندگان صادق و راستین دست یابند؛ همان طور که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {لِيَجْزِيَ اللَّهُ الصَّادِقِينَ بِصِدْقِهِمْ} [الاحزاب: ۲۴]: (تا الله، به بندگان راستین به خاطر صداقت آنان، پاداش بدهد) تا نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ پاداش نیکی داشته باشند و بدانند که وقتی به الله پناه ببرند و تقوا پیشه نمایند، کارها را برایشان آسان نموده و مشکلاتشان را برطرف میسازد. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْراً} [الطلاق: ۴]: (هر کس تقوای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را پیشه نماید، کارش را برایش آسان میگرداند) همچنین فرمود: {وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً * وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ} [الطلاق: ۲-۳]: (هر کس تقوای الله را پیشه نماید، برایش گشایش قرار میدهد و از جایی که گمان نکند به او رزق و روزی میرساند) اما این که انسانهایی مانند خودشان وابسته باشند، نادانی در عقل و گمراهی در دین است.
***