دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۲۷۴) چگونگی ابتلای انسان به چشم ‌زخم

(۲۷۴) سوال:

آیا حديث «العين حق»۱ : (چشم زخم، حق است) صحیح است؟ اگر چنین است شخص مؤمن برای در امان ماندن از چشم ‌زخم باید چه کاری انجام دهد؟ چگونه انسان به چشم ‌زخم مبتلا می‌شود؟ اگر درمانی وجود دارد به نظر شما راه درمانش چیست؟

جواب:

جواب: بله، این حديث صحيح است. چشم زخم، حقیقت دارد و واقع نیز شاهد این مسئله است. چشم زخم عبارت از خروج چیزی از انسان حسود است که به نعمتی که الله از فضل خویش به مردم عطا نموده حسد می‌ورزد. بنابراین شخص چشم زننده انسان بدی است که نمی‌خواهد مردم از نعمت‌های الله بهره‌مند شوند لذا این شخص وقتی کسی را ببیند که از نعمتی از نعمت‌های الله برخوردار است، حسادتی که درونش پنهان است حرکت می‌کند تا این که به آن شخص که از نعمت الله بهره‌مند است اصابت کرده و آسیب برساند.

برای رهایی از چشم‌ زخم برای فرد چشم زننده که صاحب نعمتی را می‌بیند، باید دعای برکت کند و بگوید: (اللهم بارك على فلان) یا دیگر دعاهایی که درونش را آرام و حسادتش را سرکوب ‌کند.

شخصی که از چشم ‌زخم، هراس دارد درمانش چنین است که باید اذکار صبح‌گاه و شام‌گاه مانند آية الكرسي، سوره‌ی اخلاص، سوره‌ی {قل أعوذ برب الفلق} و سوره‌ی {قل أعوذ برب الناس} و دیگر دعاهایی که در سنت آمده است را بسیار بخواند.

این درمان برای پیشگیری قبل از مبتلا شدن است اما بعد از مبتلا شدن، آب وضو یا غسل شخص چشم  زننده گرفته شده و بر شخص مبتلا ریخته می‌شود یا از آن می‌نوشد که در این صورت به خواست و اراده‌ی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شفا می‌یابد.

بنابراین شخص چشم زننده امر می‌شود که وضو گرفته یا غسل کند و آبی که از او می‌ریزد گرفته می‌شود و بر شخص مبتلا ریخته می‌شود یا از آن می‌نوشد یا هر دو را انجام می‌دهد که در این صورت، اثر چشم زخم از بین می‌رود.

***


  1. صحیح بخاری: كتاب الطب، باب العين حق، شماره (٥٧٤٠)، وصحیح مسلم كتاب الآداب، باب الطب والمرض والرقى (۲۱۸۷). ↩︎

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: ما صحة الحديث: «العَيْنُ حَقٌّ» ؟ وإن كان كذلك فما العلاج الذي يسلكه المؤمن لاتقاء العين؟ وكيف تصيب العين الإنسان؟ وإن كان هناك علاج فما الطريقة في نظركم؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: نعم الحديث صحيح، والعين حق، والواقع يشهد بذلك، والعين عبارة عن صدور شيء من نفس حاسد يحسد الناس على ما آتاهم الله من فضله فهو أي: العائن – شرير، لا يريد من الناس أن الله، فإذا رأى في شخص نعمة من نعم الله عليه فإن هذا الحسد يتمتعوا بنعم الكامن في نفسه ينطلق، حتى يصيب ذلك المتنعم بنعم الله -عز وجل-. والطريق إلى الخلاص من العين بالنسبة للعائن: أن يبرك على من رآه متنعا الله، فيقول: اللهم بارك على فلان وما أشبهها من الكلمات التي تطمئن نفسه، وتكبت ما فيها من حسد.

و أما بالنسبة للرجل الخائف من العين فإن العلاج لذلك: أن يكثر من قراءة الأوراد صباحًا ومساء، كآية الكرسي، وسورة الإخلاص، وسورة ﴿ قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ ﴾ [الفلق: ١]، و ﴿ قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴾ [الناس: ١]، وغيرها مما جاءت به السنة.

هذا علاج للوقاية منها قبل الإصابة أما بعد أن يصاب بها فإنه يؤخذ من وضوء العائن، أو مما يغتسل به من الماء، فيصب على المصاب بالعين، أو يحثو منه، فإذا فعل ذلك فإنه يبرأ منها بإذن الله . فيؤمر العائن بأن يتوضأ أو يغتسل، ويؤخذ ما تناثر من مائه، ويصب على المصاب، أو يحثو منه، أو يجمع بين الأمرين، وبذلك يزول أثر العين.

مطالب مرتبط:

(۲۵۱) حکم ایمان به قدر چیست؟

ایمان به قدر واجب است و جایگاهش در دین چنین است که از ارکان شش‌‌گانه‌‌ی ایمان است...

ادامه مطلب …

(۲۳۴) آیا اگر فرزندان شخص در روز قیامت از سعادت‌مندان باشند آنان را می‌شناسد؟

انسان خاندان و فرزندانی داشته باشد که از اهل بهشت باشند همراه پدران خود خواهند بود حتی اگر منزلت آنان پایین‌تر از پدران باشد...

ادامه مطلب …

(۲۵۴) حکم آرزو کردن مرگ برای مسلمان

جایز نیست به خاطر سختی و ضرری که به او رسیده آرزوی مرگ کند بلکه واجب است صبر نماید، امید اجر و پاداش داشته باشد، با سختی مبارزه کند و به وسیله‌ی راهنمایی و نصیحت برادرانش از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ برای دفع چنین کارهای ممنوع و حرام، کمک بگیرد....

ادامه مطلب …

(۱۸۴) يأجوج و مأجوج چه کسانی هستند؟

يأجوج و مأجوج دو قبیله‌ی بسیار بزرگ از فرزندان آدم هستند و آن‌ها دو قبیله‌ی بزرگ اما اهل شر و فساد هستند....

ادامه مطلب …

(۲۲۰) آیا طول پل صراط به اندازه‌ی سه هزار سال است؟

خیر، ثابت نیست.

ادامه مطلب …

(۱۷۹) تأثیر ایمان به روز آخرت بر عقیده‌ی مسلمان

تأثیر ایمان به روز آخرت بسیار مهم و بزرگ است و به همین دلیل الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ در مواضع زیادي در قرآن، آن را با ایمان به خودش همراه نموده است؛ زیرا ایمان به روز آخرت، انسان را وا می‌دارد تا دست به عمل بزند....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه