دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۴ – گرفتن عقیده از احادیث آحاد

۴ – از شیخ رحمه الله در مورد کسی پرسیده شد که معتقد است: عقیده به وسیله‌ی احادیث آحاد پذیرفته نمی‌شود.

جواب دادند: جواب ما به کسی که معتقد است عقیده، با حدیث آحاد ثابت نمی‌شود، چون حدیث آحاد، ظنّی است و یقین را نمی‌رساند، و عقیده نیز بر ظنّ، بنا نمی‌شود، این است که می‌گوییم:

این نظریه، نادرست بوده و بر پایه‌ی غلطی بنا شده است. از چند لحاظ این گونه است:

۱ ) اینکه حدیث آحاد، ظنی است، مطلقا این گونه نیست. بلکه در بین احادیث آحاد، احادیثی وجود دارند که وقتی قرائن دلالت کنند، یقین را می‌رسانند. مانند زمانی که امت، آن حدیث را قبول کند؛ مثل حدیث عمر بن خطاب رضی الله عنه « إنما الأعمال بالنیات »، یعنی: « همانا اعمال به نیت‌ها بستگی دارد ». این حدیث، آحاد است و با این وجود، می‌دانیم که رسول الله صلی الله علیه وسلم آن را فرموده است، و این سخنی است که شیخ الاسلام ابن تیمیه و ابن حجر و دیگران آن را تحقیق نموده‌اند.

۲ ) رسول الله صلی الله علیه وسلم یک نفر را به عنوان مبلغ، با اصول عقیده، یعنی شهادت دادن به یکتایی الله و رسالت محمد صلی الله علیه و سلم، می‌فرستاد، و فرستادن آن شخص، حجتی لازم برای قومی که به سوی آنها فرستاده شده بود، محسوب می‌شد. چنان که معاذ رضی الله عنه را به یمن فرستاد و فرستادن او به یمن، برای اهل یمن حجتی الزام آور بود که باید آن را قبول می‌کردند.

۳ ) وقتی گفتیم عقیده با اخبار آحاد به اثبات نمی‌رسد، این امکان هم وجود دارد که گفته شود: احکام عملی نیز با خبر آحاد به اثبات نمی‌رسد. زیرا احکام عملی این عقیده را با خود دارند که الله تعالی امر به فلان چیز کرده و از فلان کار نهی نموده، و اگر چنین سخنی پذیرفته شود، بسیاری از احکام شریعت، تعطیل می‌شود، و زمانی که این سخن را پذیرفته نشود، سخنی نیز که می‌گوید عقیده با حدیث آحاد ثابت نمی‌شود، رد می‌شود. زیرا چنان که بیان کردیم، هیچ فرقی بین این دو نیست.

۴ ) الله تعالی به کسی که جاهل است، دستور داده تا در اموری که از بزرگ‌ترین مسائل عقیده است، به سخن اهل علم رجوع کند. او تعالی می‌فرماید: ( وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ (۴۳) بِالْبَيِّنَاتِ وَالزُّبُرِ[۱] )، یعنی: ( و پیش از تو، جز مردانی که به آنها وحی می‌کردیم، نفرستادیم، پس اگر نمی‌دانید، از آگاهان بپرسید، –که آنها را – با دلایل روشن و کتاب‌ها فرستادیم )، که این هم شامل سوال واحد و هم سوالات متعدد می‌شود.

در نیتجه، زمانی که قرائن دال بر صدق خبر آحاد باشد، این خبر، علم را می‌رساند و احکام عملی و علمی با آن ثابت می‌شود، و برای جدايی بین این دو هیچ دلیلی وجود ندارد، و کسی که تفریق بین این دو را به یکی از ائمه نسبت دهد، باید با سند صحیح، این سخن را از او ثابت کند، و سپس آن را توضیح دهد.


[۱] – سوره نحل، آیات «۴۳و۴۴».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 4 ) وسئل فضيلة الشيخ حفظه الله : عمن يرى أن أحاديث الآحاد لا تثبت بها العقيدة ؟

فأجاب بقوله : جوابنا على من يرى أن أحاديث الآحاد لا تثبت بها العقيدة لأنها تفيد الظن، والظن لا تبنى عليه العقيدة أن نقول :
هذا رأي غير صواب لأنه مبني على غير صواب وذلك من عدة وجوه :

1. القول بأن حديث الآحاد لا يفيد إلا الظن ليس على إطلاقه، بل في أخبار الآحاد ما يفيد اليقين إذا دلت القرائن على صدقه، كما إذا تلقته الأمة بالقبول مثل حديث عمر بن الخطاب رضي الله عنه ” إنما الأعمال بالنيات ” فإنه خبر آحاد ومع ذلك فإننا نعلم أن النبي صلى الله عليه وسلم ، قاله وهذا ما حققه شيخ الإسلام ابن تيمية والحافظ ابن حجر وغيرهما .
2. أن النبي صلى الله عليه وسلم يرسل الآحاد بأصول العقيدة شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمداً رسول الله وإرساله حجة ملزمة، كما بعث معاذاً إلى اليمن واعتبر بعثه حجة ملزمة لأهل اليمن بقبوله .
3. إذا قلنا بأن العقيدة لا تثبت بأخبار الآحاد أمكن أن يقال : : والأحكام العملية لا تثبت بأخبار الآحاد، لأن الأحكام العملية يصحبها عقيدة أن الله تعالى أمر بهذا أو نهى عن هذا، وإذا قبل هذا القول تعطل كثير من أحكام الشريعة، وإذا رد هذا القول فليرد القول بأن العقيدة لا تثبت بخبر الآحاد إذ لا فرق كما بينا .
4. أن الله تعالى أمر بالرجوع إلى قول أهل العلم لمن كان جاهلاً فيما هو من أعظم مسائل العقيدة وهي الرسالة فقال تعالى : ( وما أرسلنا من قبلك إلا رجالاً نوحي إليهم فاسألوا أهل الذكر أن كنتم لا تعلمون . بالبينات والزبر‌) (سورة النحل، الآية ” 43-44 “) . وهذا يشمل سؤال الواحد والمتعدد .
والحاصل أن خبر الآحاد إذا دلت القرائن على صدقه أفاد العلم وثبتت به الأحكام العملية والعلمية، ولا دليل على التفريق بينهما، ومن نسب إلى أحد من الأئمة التفريق بينهما فعلية إثبات ذلك بالسند الصحيح عنه، ثم بيان دليله المستند إليه .

مطالب مرتبط:

۱ – تعریف توحید و انواع آن

توحید از نظر لغوی یعنی چیزی را واحد قرار دادن و این منظور با نفی و اثبات تحقق می‌­یابد: نفی حکم از هر چیزی که غیر از موحَّد است، و اثبات آن برای او... تعریف انواع توحید (توحید ربوبیت، توحید الوهیت، توحید اسماء و صفات)

ادامه مطلب …

۶ – اصول اهل سنت و جماعت در عقیده و دیگر امور دین

اهل سنت و جماعت از چه اصولی پیروی می‌کنند؟ عقیده‌ی اهل سنت و جماعت چیست و دین خود را از چه منابعی دریافت می‌کنند؟

ادامه مطلب …

۳ – شرک مشرکین زمان رسول الله ﷺ

شرکی که مشرکین در زمان رسول الله ﷺ به آن دچار بودند شرک در ربوبیت نبود. زیرا قرآن کریم دال بر این است که آنها فقط در عبادت، شرک می‌ورزیدند. آنها غیر الله را همراه با الله عبادت می­کردند، و این شرکی است که انسان را از دین خارج می‌کند.

ادامه مطلب …

۲ – آیا ایمان همان توحید است؟

توحید: «یکتا دانستن الله عز و جل به هر چیزی است که مختص او بوده و برایش واجب است». و ایمان: «تصدیقی است که متضمن قبول و اذعان باشد». بین این دو، عموم و خصوص وجود دارد. هر موحدی، مومن است، و هر مومنی، به معنای عام آن، موحد است. اما گاها توحید خاص­تر از ایمان و ایمان خاص­تر از توحید است.

ادامه مطلب …

۵ – آیا خریدن انجیل جایز است؟

حکم خرید «انجیل» یا به اصطلاح امروزی «بایبل»، چیست؟ آیا برای مسلمان جایز است برای آگاهی از کلام الله به بنده و فرستاده‌اش عیسی عَلَيْهِ‌الصَّلَاةُوَالسَّلَام، انجیل بخرد؟

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه