دوشنبه 13 رجب 1446
۲۴ دی ۱۴۰۳
13 ژانویه 2025

(۵۸۰) حکم تصوف و صوفيه

(۵۸۰) سوال: دیدگاهتان درباره‌ی تصوف و صوفيه چیست؟ نظر به این‌ که تاریخ اسلامی یاد مردان زیادی از بزرگان تصوف را برایمان حفظ کرده است که مال و تجارت، آنان را از یاد و ذكر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ غافل نکرده است که البته این حقیقتی است که نیاز به بحث و پژوهش ندارد. لطفا به این سؤال، پاسخ دهید.

جواب:

در حدیث چنین آمده است که: «أما بعدُ، فَإِنَّ خَیرَ الحَدِيثِ كِتَابُ اللهِ، وَخَيرَ الهَديِ هَديُ مُحمَّدٍ ﷺ، وَشَرَّ الأُمُورِ مُحدَثَاتُهَا، وَكُلَّ بِدعَةٍ ضَلالَةٌ وَكُلَّ ضَلالَةٍ فِي النَّارِ»: (اما بعد؛ قطعا بهترین سخن، کتاب الله است و بهترین هدایت، هدایت و راهنمایی محمد ﷺ است. بدترین کارها، نوآوری‌ها است. هر بدعتی، گمراهی است و هر گمراهی در آتش است) چه بسا همین خطبه‌ی رسول الله ﷺ برای پاسخ به این سؤال، کافی باشد؛ زیرا راه تصوف، بدعت است و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ دلیلی بر صحت آن نازل ننموده است لذا رسول الله ﷺ، خلفای راشدین و امامان هدایت‌یافته بر آن نبوده‌اند. تصوف درجات متفاوتی دارد که برخی به کفر صریح و برخی دیگر به فسق می‌انجامد و با این وجود، بسیار با هم تفاوت دارند لذا نمی‌توانیم یک حکم عام، صادر کنیم که همه‌ی درجات آن را شامل شود.

اما من می‌گویم: مسلمان به جای این ‌که خود را در مسیر صوفیه، یادگیری آن و عمل به اصطلاحاتش خسته کند، باید نیروی خود را در پیمودن راه پیامبر ﷺ، خلفای راشدین و امامان هدایت‌یافته صرف کند تا حق برایش آشکار گردد، از آن پیروی نماید و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را از روی علم و بصیرت، عبادت کند؛ زیرا راه و روش صوفيه بر یکی از این دو اصل، بنا شده است:

۱- نادانی به شریعت؛ که کوری و گمراهی است.

۲- اصرار و عنادت؛ که همان سرکشی و استکبار خواهد بود

    که مسلمان در دینش به هیچ کدام از این دو راضی نمی‌شود.

    من برادر سؤال کننده را نصیحت می‌کنم که از این راه دوری کند و به راه درست و صحیح بنگرد که بر كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ بنا شده است که این راه، او را از هر راه دیگری بی‌نیاز می‌کند و هدایت است اما دیگر راه‌ها، فقط گمراهی و کج‌روی است. از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌خواهیم ما را از آن راه‌ها در امان نگاه دارد.

    این صفحه را به اشتراک بگذارید

    مشاهده‌ی اصل متن عربی

    يقول السائل نظام الدين باكستاني: ما قولكم في التصوف والصوفية؟ مع العلم أن التاريخ الإسلامي قد حفظ لنا من خريجي التصوف من غير حصر رجالًا لا تلهيهم تجارةٌ ولا بيع عن ذكر الله، وهذه حقيقة لا تحتاج إلى مزيد من البحث، فنرجو منكم الإجابة عن هذا؟

    فأجاب -رحمه الله تعالى-: جاء في الحديث: «فَإِنَّ خَيْرَ الْحَدِيثِ كِتَابُ الله وَخَيْرَ الْهَدْيِ هَدْيِ محمد صلى الله عليه وسلم، وَشَرَّ الْأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا، وَكُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ، وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ، وَكُلُّ ضَلَالَةٍ فِي النَّارِ». فلعل هذه الخطبة كافية في الجواب عن هذا السؤال، وذلك أن الطريق الصوفي طريقٌ مُبتدع، ما أنزل الله به من سلطان، فليس عليه رسول الله صلى الله عليه وسلم، ولا خلفاؤه الراشدون، ولا الأئمة المهديون، وهو – أي الطريق الصوفي – على درجات متفاوتة، منها ما يوصل إلى الكفر الصريح، ومنها ما يوصل إلى الفسق ومع ذلك فهو يتفاوت تفاوتا كبيرا، ولا يمكن أن نحكم عليه حكما عاما يشمل جميع درجاته.

    ولكني أقول: بدلا من أن يُتعِب الإنسان نفسه في هذا الطريق الصوفي وتصوره، والعمل بمصطلحاته، ليتعب نفسه في طريق النبي صلى الله عليه وسلم وخلفائه الراشدين والأئمة المهديين، حتى يتبيَّن له الحقُّ، ويتبعه، ويعبد الله على علم وبصيرة؛ لأن الطريقة الصوفية مبنية إما:

    ١ – على جهل بالشريعة، فتكون عمّى وضلالا.

    ٢ – وإما على إصرار وعناد، فتكون استكبارًا واستنكافًا، وكل ذلك لا يرضاه المسلم في دينه.

    وإنني أشير – بل أنصح – أخي السائل أن يتجنَّب هذا الطريق، وأن ينظر إلى الطريق السليم المبني على كتاب الله وسنة رسوله صلى الله عليه وسلم، وفيه كفاية وهداية، وما سواه من الطرق فإنه ضلال وعماية، نسأل الله السلامة.

    مطالب مرتبط:

    (۵۸۲) حکم ادعای برخی صوفيه مبنی بر اینکه مردگان دارای کرامت هستند

    تمامی برادران مسلمانم را از وابستگی به هر کسی جز الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ هشدار می‌دهم؛ زیرا مالکیت آسمان‌ها و زمین فقط در اختیار الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است، همه چیز به او بر می‌گردد، تنها الله است که دعای انسان درمانده را برآورده می‌نماید و هر بدی و مشکلی را فقط الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ برطرف می‌سازد.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۵) حکم پیروی از مسلک و طریقت صوفیه

    بر تو واجب است پیرو سلف صالح باشی، بر پایبندی به منهج و روش آنان حرص بورزی و راه‌ها و روش‌هایی که بدعت و نوآوری است را رها کنی.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۱) کثرت فرقه‌های گمراه در این زمان و نصیحتی در این‌باره

    این‌ها و تمامی کسانی که از رهنمود پیامبر ﷺ خارج شده‌اند را نصیحت می‌کنم که به درگاه الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ توبه کنند، به كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ مراجعه نمایند که تفسير و توضیح قرآن است، به روش و منش پیامبر ﷺ مراجعه نمایند که کاملا تطبیق عملی شریعت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ است.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۴) حکم تبعیت از طریقت تصوف

    راه‌ها و طریقت‌هایی که در سؤال مطرح شد، واجب است با كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ و منش خلفای راشدين سنجیده شود؛ اگر موافق و مطابق آن بود، حق است اما اگر مخالفت داشت، باطل و رد کردن آن واجب است.

    ادامه مطلب …

    (۵۷۷) حکم شرع در مورد فرقه‌هایی که از مردم بیعت می‌گیرند

    نصیحتم برای این افراد و دیگران این است که در امور دینی خود به آن‌چه پیامبر ﷺ و اصحاب و یارانش  رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم بر آن بوده‌اند باز گردند زیرا این بهترین روش است و تنها همین است که نزد الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ برایشان سودبخش خواهد بود اما چیزهایی که اینان بدان وابسته شده‌اند، هیچ پایه و اساسی ندارد.

    ادامه مطلب …

    (۵۸۷) حکم تصدیق سخنان مشایخ تصوف

    بدانید که هر کس دیگران را به سوی گمراهی دعوت کند، گناه این دعوت و گناه کسانی که به او عمل کرده‌اند تا روز رستاخیز برایش ثبت می‌شود؛ دروازه‌ی توبه باز است؛ فقط کافی است به سوی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بازگردید و برای دیگران تبیین نمایید که راه پیشین شما گمراهی بود.

    ادامه مطلب …

    کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

    صحیح بخاری
    صحیح مسلم
    سنن ابو داود
    جامع ترمذی
    سنن نسائی
    سنن ابن ماجه