(۵۰۵) سوال:
سؤال کننده (چنان که اشاره نموده است) یکی از قسمتهای این برنامه در تاریخ ۲۲/۱۰/۱۴۰۱ هجری قمری را دنبال کرده و در مورد جواب شما به یکی از سؤال کنندگان میپرسد که وی گفته بود: آیا دعا برای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و توسل به او با جاه و مقام پیامبران و بندگان صالح و نیک وی جایز است؟ چنان که مثلا بگوییم: (ای الله! ما با توسل به جاه پیامبرت ﷺ از تو میخواهیم که گناهان ما را بیامرزی). میگوید: شما در جواب اشاره کردهاید که اگر حدیثی یافت که خلاف عدم جواز بود آن را برای ما بفرستد. او نیز حدیثی در کتاب (بلوغ المرام) یافته است که انس رَضِيَاللهُعَنْهُ از عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ چنین روایت میکند: هرگاه دچار قحطی و خشکسالی میشدند، عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ به وسیلهی عباس بن عبدالمطلب رَضِيَاللهُعَنْهُ درخواست باران میکرد و میگفت: “اللَّهُمَّ إنَّا كُنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بنَبِيِّنَا فَتَسْقِينَا، وإنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بعَمِّ نَبِيِّنَا فَاسْقِنَا”: (ای الله: قبلا با پیامبرمان به تو متوسل میشدیم و بر ما باران میباراندی، اکنون با عموی پیامبرمان ﷺ به تو متوسل میشویم پس بر ما باران ببار) میگوید: نظر استاد بزرگوار ما در این باره چیست؟ آیا این حدیث صحیح است یا خیر؟
جواب:
در ابتدا از این برادرم بابت همکاری با برادرانش در این کار تشکر میکنم زیرا این از جمله تعاون و همکاری در انجام نیکی و تقوا است؛ زیرا گاهی انسان دچار اشتباه یا فراموشی میشود و علم شریعت، منحصر به یک شخص نیست بلکه هر کس که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ به وی علم، فهم و اخلاص ارزانی داشته است حق دارد با علم، فهم و اخلاصی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ به وی عطا نموده سخن بگوید. بر هر مسلمانی واجب است در این مسئله و دیگر مسائل، خیرخواه برادرانش باشد و در حفظ شريعت الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ کوشا باشد تا اگر کسی در آن دچار اشتباه شد، بنا بر حکمت و آن چه صحیح است برای اصلاح آن تلاش نماید.
در مورد سؤال وی: حدیثی که بدان اشاره کرد حدیث صحیح و ثابتی است که امام بخاری رَحِمَهُالله آن را روایت نموده است اما هر کس با درنگ در آن بیاندیشد در مییابد که این حدیث، دلیلی بر عدم توسل به جاه و مقام پیامبر ﷺ و دیگران است؛ زیرا توسل به معنای گرفتن وسیلهای است که شخص را به هدف میرساند و وسيلهی مذكور در این حدیث: “اللَّهُمَّ إنَّا كُنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بنَبِيِّنَا فَتَسْقِينَا، وإنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بعَمِّ نَبِيِّنَا فَاسْقِنَا“: (ای الله: قبلا با پیامبرمان به تو متوسل میشدیم و بر ما باران میباراندی، اکنون با عموی پیامبرمان ﷺ به تو متوسل میشویم پس بر ما باران ببار) منظور از آن، توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با دعای او است زیرا عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ به عباس رَضِيَاللهُعَنْهُ گفت: ای عباس! بایست و از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دعا و درخواست کن؛ اما اگر منظورش توسل به جاه و مقام بود، عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ پیش از توسل به عباس رَضِيَاللهُعَنْهُ به جاه پیامبر ﷺ متوسل میشد زیرا تردیدی نیست که جاه و منزلت پیامبر ﷺ در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با ارزشتر و والاتر از مقام عباس رَضِيَاللهُعَنْهُ و دیگران است؛ بنابراین اگر این حديث از باب توسل به جاه و مقام بود، شایسته بود که امير المؤمنين عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ به جای توسل به مقام عباس بن عبد المطلب رَضِيَاللهُعَنْهُ به جاه و جایگاه پیامبر ﷺ متوسل میشد.
نتیجه: توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با دعای کسی که امید اجابت دعایش وجود دارد زیرا فرد نیکوکاری است، ایرادی ندارد؛ زیرا صحابه با دعای پیامبر ﷺ در حق آنان به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ متوسل میشدند و عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ نیز با دعای عباس بن عبد المطلب رَضِيَاللهُعَنْهُ متوسل شد. بنابراین اگر فرد صالح و نیکوکاری را دیدی که امید است دعایش اجابت شود، غذا، نوشیدنی، لباس و درآمدش حلال است و معروف به کوشش در عبادت است، ایرادی ندارد از وی درخواست کنی چیزی را که دوست داری را برایت از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بخواهد؛ البته به این شرط که آن شخصی که از وی درخواست دعا شده است، دچار غرور نشود اما در این غیر صورت، جایز نیست با این درخواست، او را نابود کنید زیرا به وی ضرر و آسیب میرساند.
همچنین میگویم: این کار جایز است اما من آن را دوست ندارم و نظرم این است که انسان خودش از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ درخواست و دعا نماید و میان خود و الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ واسطهای قرار ندهد زیرا این، امید بیشتری به اجابت دعا دارد و به خشیت و ترس از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نزدیکتر است.
همچنین تشویق میکنم که هرگاه از کسی که امید اجابت دعایش میرود درخواست دعا کردید، نیت شما از این درخواست از وی، نیکی و احسان به این دعا کننده باشد، نه این که برای رفع نیاز شخصی که برایش دعا میشود باشد؛ زیرا اگر به خاطر برآورده شدن نیازش از وی درخواست دعا کند مانند کسی خواهد بود که درخواست مال و… میکند که نکوهیده است اما اگر نیت وی سود رساندن به برادر مسلمانش که برایش دعا میکند باشد، بهتر و زیباتر است و پوشیده نیست که شخص از نیکی به مسلمان، اجر و ثواب میبرد.
***