(۲۷۴) سوال:
آیا حديث «العين حق»۱ : (چشم زخم، حق است) صحیح است؟ اگر چنین است شخص مؤمن برای در امان ماندن از چشم زخم باید چه کاری انجام دهد؟ چگونه انسان به چشم زخم مبتلا میشود؟ اگر درمانی وجود دارد به نظر شما راه درمانش چیست؟
جواب:
جواب: بله، این حديث صحيح است. چشم زخم، حقیقت دارد و واقع نیز شاهد این مسئله است. چشم زخم عبارت از خروج چیزی از انسان حسود است که به نعمتی که الله از فضل خویش به مردم عطا نموده حسد میورزد. بنابراین شخص چشم زننده انسان بدی است که نمیخواهد مردم از نعمتهای الله بهرهمند شوند لذا این شخص وقتی کسی را ببیند که از نعمتی از نعمتهای الله برخوردار است، حسادتی که درونش پنهان است حرکت میکند تا این که به آن شخص که از نعمت الله بهرهمند است اصابت کرده و آسیب برساند.
برای رهایی از چشم زخم برای فرد چشم زننده که صاحب نعمتی را میبیند، باید دعای برکت کند و بگوید: (اللهم بارك على فلان) یا دیگر دعاهایی که درونش را آرام و حسادتش را سرکوب کند.
شخصی که از چشم زخم، هراس دارد درمانش چنین است که باید اذکار صبحگاه و شامگاه مانند آية الكرسي، سورهی اخلاص، سورهی {قل أعوذ برب الفلق} و سورهی {قل أعوذ برب الناس} و دیگر دعاهایی که در سنت آمده است را بسیار بخواند.
این درمان برای پیشگیری قبل از مبتلا شدن است اما بعد از مبتلا شدن، آب وضو یا غسل شخص چشم زننده گرفته شده و بر شخص مبتلا ریخته میشود یا از آن مینوشد که در این صورت به خواست و ارادهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ شفا مییابد.
بنابراین شخص چشم زننده امر میشود که وضو گرفته یا غسل کند و آبی که از او میریزد گرفته میشود و بر شخص مبتلا ریخته میشود یا از آن مینوشد یا هر دو را انجام میدهد که در این صورت، اثر چشم زخم از بین میرود.
***
- صحیح بخاری: كتاب الطب، باب العين حق، شماره (٥٧٤٠)، وصحیح مسلم كتاب الآداب، باب الطب والمرض والرقى (۲۱۸۷). ↩︎