(۲۷۳) سوال: درمان شرعی برای برای کسی که مبتلا به چشم زخم شده چیست؟
جواب:
زیاد تلاوت کردن قرآن و آیاتی است که شفا با قرآن در آن یاده شده، است؛ مانند سورهی فاتحه، آية الكرسي، سورهی {قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ}، سورهی {قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ}، سورهی {قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ} است، همچنین آیاتی مانند این فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ: {وَنُنَزِّلُ مِنْ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ} [إلاسراء: ۸۲]: (از قرآن، آن چه موجب درمان و مایهی رحمت برای مؤمنان است، فرو میفرستیم)، {يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ} [یونس: ۵۷]: (ای مردم! پندی از طرف پروردگارتان و درمانی برای آن چه در سینهها وجود دارد آمده است) و دیگر دعاهایی که مناسب است.
این در صورتی است که فرد چشم زننده را نشناسد اما اگر او را میشناخت باید چنان که پیامبر ﷺ به فرد چشم زننده دستور داده عمل کند؛ بدین صورت که غسل کند یا وضو بگیرد و آبی که از او میریزد را بر پشت یا سر بیمار بریزند یا به او بنوشانند تا درمان شود.
گاهی برخی افراد متهم میشود که برادر مسلمانش را چشم زده است؛ با سخنی که گفته یا قرینهای که دلالت بر این مسئله دهد. وقتی فرد مبتلا یا خانوادهاش نزد او آمده و از او بخواهند که غسل کرده یا وضو بگیرد از آنان نفرت پیدا کرده، آنان را دشنام داده و از اطاعت سرباز میزند که البته این رفتار اشتباه است زیرا چه بسا این مسئله واقعیت داشته باشد که در این صورت آزاری که با فعل خودش رسانده دفع میشود و اگر واقعیت نداشته باشد به او زیانی نمیرساند؛ زیرا اگر بیمار درمان نشد، میدانند که او چشم نزده است و اگر درمان شد، پی میبرند که او چشم زده و از آزار رساندن به برادرش سالم میماند که در هر صورت، ضرری به او نمیرسد.
اما برخی از مردم (پناه بر الله) تکبر او را به سمت گناه میکشاند که امتناع کرده و میگوید: من چشم زدهام؟ چشم من شور است؟ همان طور که به زبان عامی میگویند و سخنانی از این قبیل که اشتباه است؛ به برادرت سود برسان! اگر چشم زخم از تو بوده از آن خلاص شده و الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ این شخص را شفا میدهد و اگر از تو نبوده نیز ضرری به تو نمیرسد؛ یعنی اگر چشم زخم از تو نبوده آن چه از تو میگیرد سودی برایش نخواهد داشت که در نتیجه برائت تو از چشم زخم دانسته میشود.
***