(۲۳۱) سوال: آیا کسی که مرتکب شرک اصغر شده همیشه و جاودانه در دوزخ میماند؟
جواب:
خیر؛ زیرا شرک اصغر موجب خروج از اسلام نمیشود و آنچه انسان را در دوزخ جاودان میکند، -پناه بر الله- شرک اکبر است؛ زیرا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: ﴿إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ﴾: «همانا هر کس به الله شرک آورد، الله بهشت را بر او حرام کرده و جایگاه او دوزخ است؛ و ستم کاران یاوری ندارند» ولی آیا شرک اصغر مانند دیگر گناهان، وابسته به خواست و مشیئت الله است یا باید از آن توبه کرد؟ احتمال میرود که این فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ عام و برای شرک اصغر و اکبر باشد: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ﴾ [نساء: ۴۸]: «بیگمان الله این را که به او شرک آورده شود، نمیبخشد» یعنی: همانا او نمیبخشد؛ ولی شرک اصغر صاحبش را در دوزخ جاودان نمیکند.
همچنین احتمال میرود گفته شود: منظور از شرک در فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ﴾ شرک اکبر است؛ که بنابراین شرک اصغر زیر این فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ وارد میشود: ﴿وَ يَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاءُ﴾ [نساء: ۴۸]: «غیر از آن را برای هرکس که بخواهد میبخشد» فضل الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بسیار وسیعتر از آن است که تصور کنیم لذا امیدواریم که شرک اصغر زیر مشیئت الله وارد شود.
به همین مناسبت دوست دارم پیرامون مسئلهای پیرامون این آیه نکتهای را یادآور شوم؛ مقصودم این آیه است: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاءُ﴾ [نساء: ۴۸]: «بیگمان الله این را که به او شرک آورده شود، نمیبخشد و غیر از آن را برای هر کس بخواهد میبخشد» برخی از آنان که گناه و معصیت را سبک میشمارند، اگر از معصیت نهی شوند میگویند: الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاءُ﴾ [نساء: ۴۸]، بنابراین همهی گناهان و معاصی زیر مشیئت الله وارد شود و در نتیجه به خاطر همین چیزی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ پیرامون گناهان پایینتر از شرک یاد نموده معصیت را سبک میشمارد.
به این شخص میگوییم: شما در هر صورت، خود را در معرض خطر و هلاکت قرار دادهاید؛ آیا اطمینان دارید که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ شما را خواهد بخشید؟ قطعا نمیدانی؛ شاید از کسانی باشید که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نخواهد آنها را ببخشد. بنابراین خود را به خطر انداختهاید که انسان از این که خود را به خطر بیاندازد نهی شده است. همچنین دلیلهای محکم دیگری وجود دارد که هیچ شبههای بدان راه ندارد و آن: واجب بودن توبه است؛ زیرا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: ﴿وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ﴾ [نور: ۳۱]: «ای مؤمنان! همگی به سوی الله توبه کنید تا رستگار شوید»
***