(۲۲۹ سوال: اهل سنت و جماعت اعتقاد دارند که سرانجام موحدان بهشت است؛ در حدیث آمده است: «لا يدخل الجنة قاطع رحم»: «کسی که پیوند خويشاوندی را قطع کند، وارد بهشت نمیشود»۱ همچنین: «لا يدخل الجنة نمّام»۲ : «سخنچين وارد بهشت نمیشود». آیا چنان که ظاهر این نصوص دلالت دارد، موحدان این دو گروه وارد بهشت نمیشوند؟ جمع بین این احادیث چگونه است؟
جواب:
این گونه نصوص با مضمون وعید و عذاب، سبب شده است خوارج و معتزله قائل به جاودانگی در جهنم برای کسانی باشند که مرتکب گناهان کبیره شدهاند زیرا نصوص وعید را گرفته و نصوص دیگری که مقابل آن است را فراموش کردهاند که در ادلهی بسیار زیادی به ثبوت رسیده که موحدین یا کسی که در قلبش حتی به اندازهی دانهی خردل هم ایمان داشته باشد برای همیشه در دوزخ نمیماند. همان طور که عموم ادلهای که دلالت بر امید و رجاء و این که مؤمن وارد بهشت میشود دارند مرجئه را به این وا داشته که نصوص وعید را در نظر نگیرند لذا چنین گفتند که: مؤمن حتی اگر فاسق باشد وارد جهنم نمیشود. اینان عموم ادله را گرفته و آنان نیز عمومات ادلهی وعید را گرفتهاند. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ اهل سنت و جماعت را به قول وسط که ادله در آن جمع میشود هدایت نمود که: کسی که مرتکب گناه کبیره شده از ایمان خارج نمیشود و مستحق عقوبت است اما چه بسا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ او را بیامرزد و وی را وارد جهنم نکند. گاهی نیز برایش دعا میشود و گناهش آمرزیده میشود. امکان دارد این مجازات بنا به اسباب دیگری نیز آمرزیده شود و اگر فرض شود چیزی وجود نداشته باشد که سبب کفاره شدن گناهانش شود در جهنم عذاب داده میشود و سپس وارد بهشت میگردد. این مذهب اهل سنت و جماعت است.
بنابراین احادیث وعید که مطلق یا عام هستند همان طور که دو مورد از آن در سؤال بیان شد: «لا يدخل الجنة قاطع رحم» و «لا يدخل الجنة نمام» بدین معنا حمل میشود که این فرد به طور مطلق یعنی بدون چشیدن عذاب، وارد بهشت نمیشود بلکه اگر چیزی که این گناه را پاک کند مثل عفو الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ یا … باید قبل از ورود به بهشت، عذاب داده شود. بنابراین «لا يَدخُلُونَ الجَنَّةَ» یعنی: ورود مطلق و کامل که بدون عذاب باشد؛ این گونه ادله جمع بندی میشود.
سؤال: آیا هفتاد هزار نفری که وارد بهشت میشوند، ایمانشان کامل است؟ آنها که بعد از مجازات در دوزخ، وارد بهشت میشوند چه کسانی هستند؟ چه کسانی برای همیشه در دوزخ میمانند؟
جواب: افرادی که برای همیشه در دوزخ میمانند، کفار هستند که هیچ عمل خوبی ندارند؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ فرموده است: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَعَنَ الْكَافِرِينَ وَأَعَدَّ لَهُمْ سَعِيرًا * خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا لَّا يَجِدُونَ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا﴾ [أحزاب: ۶۴-۶۵]: «بیتردید الله کافران را لعنت کرده و برای آنها آتش سوزان آماده نموده است که جاودانه در آن خواهند ماند، هیچ دوست و یاوری نخواهند یافت». الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ جاودانگی ابدی کافران را در سه جا از قرآن ذکر نموده است:
اول: در سورهی نساء فرمود: ﴿إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا وَظَلَمُوا لَمْ يَكُنِ اللَّهُ لِيَغْفِرَ لَهُمْ وَلَا لِيَهْدِيَهُمْ طَرِيقًا * إِلَّا طَرِيقَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا﴾ [نساء: ۱۶۹]: «آنان که کافر شدند و ستم کردند، الله هرگز آنها را نخواهد بخشید و آنها را به راهی هدایت نخواهد کرد مگر راه جهنم که جاودانه در آن خواهند ماند و این بر الله آسان است».
دوم: در سورهی احزاب فرمود: ﴿إِنَّ اللَّهَ لَعَنَ الْكَافِرِينَ وَأَعَدَّ لَهُمْ سَعِيرًا * خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا لَّا يَجِدُونَ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا﴾ [أحزاب: ۶۴-۶۵]: «بیتردید الله کافران را لعنت کرده و برای آنها آتش سوزان آماده نموده است که جاودانه در آن خواهند ماند، هیچ دوست و یاوری نخواهند یافت».
سوم: در سورهی جن فرمود: ﴿وَ مَن يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ لَهُ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا﴾ [جن: ۲۳]: «هر کس نافرمانی الله و پیامبرش را کند، پس بیگمان آتش جهنم از آنِ اوست، جاودانه در آن خواهد ماند». مؤمنان گناه کار، فقط به اندازهی گناهشان سزاوار ورود به دوزخ و عذاب هستند ولی چه بسا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ آنها را ببخشد و وارد دوزخ نشوند و چه بسا برای آنها شفاعت شود. برخی نیز بدون حساب و عذاب وارد بهشت میشوند؛ آنها کسانی هستند که پیامبر ﷺ در وصفشان فرمود: «لا يَسْتَرْقون ولا يَكتَوُونَ وَلا يَتَطَيَّرُونَ وَ عَلى رَبِّهِم يَتَوَكَّلُونَ»: «آنها کسانی هستند که طلب رقیه نمیکنند، داغ نمیکنند، چیزی را شوم نمیدانند بلکه بر پروردگارشان توکل میکنند»۳.
***
- [تخریج بخاري: كتاب الأدب، باب إثم قاطع الرحم، رقم (٥٩٨٤)، مسلم: كتاب البر والصلة، باب صلة الرحم، رقم(٢٥٥٦)] ↩︎
- [تخریج مسلم: كتاب الإيمان، باب بيان غلظ تحريم النميمة، رقم(١٠٥)] ↩︎
- [تخریج بخاري: كتاب الطب، باب من اكتوى أو كوى غيره، رقم (٥٧٠٥)، مسلم: كتاب الإيمان، باب الدليل على دخول طوائف من المسلمين الجنة بغير حساب ولا عذاب، رقم (٢١٨)] ↩︎