(۱۲۲) سوال: این سؤال مرا سرگردان کرده که امیدوارم بدان پاسخ دهید. بعضی از مردم میگویند که الله بالا و در آسمان است؛ در حالی که نزد ما در سودان علمای توحید میگویند که الله، وجود داشته و هیچ مکانی وجود نداشته است و الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از جهات ششگانه (شرق، غرب، شمال، جنوب، بالا و پایین) پاک و منزه است. لطفا توضیح دهید.
جواب:
علوّ و برتری الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بر مخلوقاتش از قرآن، سنت، اجماع، عقل و فطرت ثابت است و ادلهی آن نیز متنوع است. تمام ادلهای که میتوان با آن چیزی را اثبات نمود، بر این حقیقت دلالت دارد که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ برتر و بالای بندگانش است.
ادلهی قرآن دربارهی ثبوت علوّ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بر مخلوقاتش، بسیار زیاد و متنوع است؛ مانند: (سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى) [أعلى:١] : «نام پروردگار بلند مرتبهات را به پاکی یاد کن» و (وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ») [نحل:٥٠] : «او است که بر بندگان خود مسلط و چیره است و او حکیم و آگاه است» و (يَخَافُونَ رَبَّهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ) [نحل:٥٠] : «آنها از پروردگارشان که بر فرازشان است، میترسند» و (الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى) [طه:٥] : «الله رحمان بر عرش قرار گرفت» و آيات بسیار دیگر.
برخی آیات نیز دلالت بر این حقیقت دارند که همه چیز به سوی او بالا میرود؛ مانند: «إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ» [فاطر:١٠] : «سخن پاکیزه به سوی او بالا میرود و عمل صالح را بالا میبرد» و «تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ» [معارج:٤] : «فرشتگان و روح به سوی او بالا میروند».
همچنین آیاتی که دلالت دارد فلان چیز از نزد او فرود میآید؛ همانند: «يُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّمَاءِ إِلَى الْأَرْضِ ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ» [سجدة:٥] : «کار را از آسمان تا زمین تدبیر میکند؛ سپس به سوی او بالا میرود» آیات در این زمینه بسیار زیاد است. سنت: سنت با تمام انواعش از جمله قولی، فعلی و تقریری بر علوّ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دلالت دارد. پیامبرﷺ در سجودش میگفت: «سبحان ربی الأعلى»۱ : «پاک و منزه است پرودگار بلند مرتبه» روز عرفه نیز در خطبه فرمود: «هل بلغت؟ قالوا: نعم. فأشار إلي السماء يقول: اللهم اشهد»۲ : «آیا ابلاغ نمودم؟ گفتند: بله. پس به آسمان اشاره نمود و گفت: پروردگارا! شاهد باش» از کنیزی پرسیدند: «الله كجا است؟ گفت: در آسمان. سپس گفت: او را آزاد کنید که او مؤمن است»۳
بنابراین ادله در گفتار، کردار و تأیید رسول اللهﷺ بر علو الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و این که الله بالای همه چیز است با هم جمع شده است.
اجماع: صحابه رَضِيَاللهُعَنْهُم و ائمهی هدايتيافته بعد از آنان اجماع نمودهاند كه الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بالاى همه چیز است. حتی یک نظر و سخن هم از آنها نقل نشده که علو الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ را نفی کنند بلکه اجماع دارند که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بالای همه چیز است.
عقل: هر انسانی به وسیلهی عقلش میداند که علوّ، صفت کمال است؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دارای صفت کمال مطلق است. اگر علوّ، صفت کمال است، نداشتن این صفت، نقص محسوب میشود که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ منزه و دور از هر نقصی است پس واجب است صفت علو برای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ اثبات شود زیرا صفت کمال است.
فطرت: هر کسی که میگوید «یا رب» قلبش ضرورتا در طلب علو و بالا است لذا دستانش را به سمت آسمان بالا میبرد. کسانی که از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ درخواست میکنند و او را فرا میخوانند، دستانشان را به چه سمتی میبرند؟ آیا آنها را به سمت زمین میبرند یا آسمان؟ یا به سمت راست یا چپ؟ همگی دستانشان را به سمت آسمان، بالا میبرند. این یک امر فطری است که هیچ دو نفری در مورد آن اختلافی ندارند مگر کسی که شیطان او را از فطرتش منحرف ساخته باشد و فطرت تمامی مخلوقات را انکار کند.
بدین جهت است که میگوییم: الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بوده و هیچ چیزی قبلش نبوده است؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ اول است و قبل از او چیزی وجود نداشته است. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ قبل از این که عرش را بیافریند در علو بوده است سپس وقتی آسمانها و زمین را آفرید، بر عرش مستقر شد؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: «إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ» [أعراف:٥٤] : «ای مردم! بیگمان پروردگارتان الله است که آسمانها و زمین را در شش روز آفرید، سپس بر عرش مستقر شد» بنابراین استواء الله بر عرش، بعد از آفرینش آن بوده است. پس با توجه به آیه، الله هنگام خلقت آسمانها و زمین، بر عرش مستقر نبوده است اما دربارهی قبل از آفرینش آنها، الله آگاهتر است ولی طبق آیه، بعد از خلقت آسمانها و زمین الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بر عرش مستقر شده است.
عبارت «الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از جهات ششگانه منزه است» بیانگر غایت و نهایت تعطیل میباشد. پناه میبریم به الله؛ چون وقتی گفتند: الله نه در بالا، نه در پایین، نه در راست، نه در چپ، نه در جلو و نه در پشت است؛ این عدم محض و تعطیل محض است؛ چگونه ممکن است؟!
وقتی گفتیم: «الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در جهت علوّ است» منظور علوّی است که بالای آن چیزی نیست؛ این مسأله در حق الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نقص نیست چون علوّ بر تمامی مخلوقات است و هیچ مخلوقی در آن علوّ نیست که بگوییم آنها با الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ مساوی هستند؛ بلکه الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بالای تمامی مخلوقات قرار دارد و هیچ کدام از مخلوقات با الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ مساوی نیست. چه نقصی در اثبات چنین چیزی وجود دارد؟
اگر بگوییم: الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در هیچ کدام از جهات شش گانه نیست، چگونه وجود خواهد داشت؟ میگوییم: بله، ممکن نیست که جهتها بر الله احاطه داشته باشد؛ چون الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بر همه چیز احاطه دارد و هیچ یک از مخلوقاتش بر او احاطه ندارند. اگر الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بالای همه چیز باشد دیگر بالای اشیاء چیزی وجود ندارد که بگوییم: این به معنای مشارکت مخلوق با خالق در علو است. انسان باید ایمان قطعی داشته باشد که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ بالای همه چیز است و الله، علیّ اعلی است؛ الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دارای علو مطلق است که علوّ ذات و علوّ صفات را شامل میشود. ادله از قرآن، سنت، اجماع، عقل و فطرت، این مسأله را اثبات میکند.
***
- [تخريج مسلم:كتاب صلاة المسافرين، باب استحباب تطويل القراءة في صلاة الليل، شماره ٧٧٢] ↩︎
- [تخريج بخاري:كتاب الحج،باب الخطبة في مني، شماره ١٧٤١؛ مسلم:كتاب الحج، باب حجة النبي ﷺ، شماره ١٢١٨.] ↩︎
- [تخريج مسلم”كتاب المساجد و مواضع الصلاة، باب تحريم الكلام في الصلاة، رقم ٥٣٧] ↩︎