(۱۲۸۳) سوال: آیا برای مجتهد یا اجتهاد، شروطی هم وجود دارد؟
جواب:
علما برای اجتهاد شروطی ذکر میکنند که مهمترینشان اینهاست:
انسان دارای علم و ملکهی علمی باشد: علم نسبت به ادلهی شرعی و ملکهی علمی که به وسیلهی آن توانایی استنباط احکام شرعی از ادله را داشته باشد. چون کسی که علم شرعی نداشته باشد، چطور میتواند در زمینهای که هیچ اطلاعی از آن ندارد، مجتهد شود؟ نیز کسی که علم دارد، اما ملکهی علمی ندارد که به وسیلهی آن بتواند احکام را استنباط نماید، مثل کسی است که شمشیر در دست دارد، اما نمیتواند با آن بجنگد. بنا بر این برای اجتهاد، شخص حتما باید دارای علم و ملکهی علمی باشد. کسی که این دو را داشته باشد، اهلیت اجتهاد را خواهد داشت.
همچنین فرقی نمیکند که شخص مجتهد عام باشد یا مجتهد خاص. چون بعضی هستند که در یک مسالهی معین، اهلیت اجتهاد را دارند. دلایلش را میدانند و میتوانند بر اساس این دلایل، حکم را تطبیق دهند. اما در مسائل دیگر مثل یک بی سواد هستند. همچنین در میان طلاب علم هم کسانی هستند که مثلا ممکن است در یکی از مسائل عبادات، اهل اجتهاد باشد. اما در مورد معاملات چیزی بلد نیست. یا نسبت به برخی معاملات مثل بیوع و اجاره و رهن و وقف و امثال اینها علم دارد، ولی در مسائل دیگری مثل میراث و فرائض و غیره چیزی نمیداند.
در هر حال ممکن است اجتهاد گاهی جزئی باشد. به طوری که شخص در یک مساله یا یکی از ابواب علم مجتهد باشد، ولی در دیگر مسائل چنین نباشد.
***