دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۷۸) شرح حدیث (ماء زمزم لما شرب له)

(۱۰۷۸) سوال: پیامبرﷺ می‌فرماید: «آب زمزم برای هر چیزی است که به نیت آن نوشیده می‌شود».[۱] آیا این برای اولین نیتی است که به خاطر آن نوشیده می‌شود؟ آیا جایز است انسان هنگام نوشیدن این آب، چندین نیت بکند؟

جواب:

سند این حدیث، حسن است. اما آیا مقصود از اینکه پیامبرﷺ فرمود: «آب زمزم برای هر چیزی است که به نیت آن نوشیده می‌شود»، عموم است و اگر کسی این آب را به خاطر تشنگی بنوشد، تشنگی‌اش برطرف می‌شود، یا اگر به خاطر گرسنگی بنوشد، سیر می‌شود؟ یا اگر به نیت عالم شدن بنوشد، عالم می‌شود؟ اگر به خاطر بیماری بنوشد، شفا پیدا می‌کند و غیره؟ یا اینکه باید گفت: نوشیدن آن به خاطر رفع گرسنگی و تشنگی است. بدین معنی که اگر آن را به خاطر تشنگی بنوشی، تشنگی‌ات برطرف می‌شود و اگر به خاطر گرسنگی بنوشی، سیر می‌شوی. اما آیا در مورد چیز دیگری صدق نمی‌کند؟ هر دو احتمال در این حدیث وجود دارد. اما انسان به خاطر پیروی از سنت پیامبرﷺ آن را می‌نوشد، زیرا خیر تماما در پیروی از سنت پیامبرﷺ می‌باشد.

***


[۱] مسند أحمد: (ج۱، ص۴۴۶، شماره: ۴۲۵۸). ابن ماجه: کتاب المناسک، باب الشرب من زمزم. حدیث شماره: (۳۰۶۲). با این لفظ: «ماءُ زمزمَ لِما شُرِبَ له ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «ماء زمزم لما شرب له». فهل هو لأول نِيَّة لَا شُرِب له؟ وهل يجوز أن يجمع الإنسان عدة نِيَّات عند أول شرية له؟

فأجاب – رحمه الله تعالى -: هذا الحديث إسناده حسن، ولكن ما معنى قوله -صلى الله عليه وعلى آله وسلم-: «ماء زمزم لما شرب له»؟ هل المراد العموم، وأن الإنسان إن شربه لعطش صار رَيَّان، أو لجوع صار شبعان، أو لجهل صار عالما، أو لمرض شُفي، أو ما أشبه ذلك؟ أو يقال: إنه لما شرب له فيما يتعلق بالأكل والشرب بمعنى: إن شربته لعطش رويت، والجوع شبعت، دون غيرها؟ هذا الحديث فيه احتمال لهذا ،ولهذا، ولكن الإنسان يشربه اتباعا لسنة -صلى الله عليه وعلى آله وسلم-، وفي اتباع سنة النبي – صلى الله عليه وعلى آله وسلم- الخير كله.

مطالب مرتبط:

(۱۲۳۷) فرق بین رشک بردن با حسادت

حسود آرزو دارد نعمتی که نزد شخص محسود است از بین برود. اما کسی که غبطه میخورد، آرزو ندارد که الله آن نعمت را از آن بنده‌اش بگیرد

ادامه مطلب …

(۱۱۷۰) حدیث: دنیا دوستی سرآمد هر اشتباهی است

این حدیث موضوع است. اگر از حب دنیا برای طاعت کمک گرفته شود اشکالی ندارد. اما اگر دنیا باعث شود انسان از آخرت غافل شود، خود ضرر می‌کند

ادامه مطلب …

(۱۰۸۲) منظور از کلیدهای زمین در حدیث چیست؟

معنی کلیدهای زمین این است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ او را پیروز خواهد کرد تا کلیدهای زمین را به دست آورد و گنج‌های زمین در دستش خواهد بود.

ادامه مطلب …

(۱۲۳۶) راه پیشگیری و درمان چشم زخم چیست

چشم زخم حقیقت دارد و ما در واقعیت شاهد آن هستیم. برای پیشگیری از آن نیز باید بر اوراد و اذکار صبح و شام مواظبت داشت. درمان آن در جواب آمده است

ادامه مطلب …

(۱۲۵۹) حدیث عمره در ماه رمضان معادل حج با پیامبر

این حدیث را امام مسلم در صحیح با دو لفظ روایت کرده است. این نشان می‌دهد که عمره گذاردن در رمضان نسبت به سایر ماه‌ها مزیت دارد.

ادامه مطلب …

(۱۱۸۲) فضیلت مردن در شب و روز جمعه

در این زمینه حدیث صحیحی به یاد ندارم. مرگ انسان به اختیار خودش نیست. اگر روز جمعه یا روز دوشنبه بمیرد، به دست خودش نیست

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه