دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۵۱) قرائت قرآن توسط زنان با حضور نامحرم

(۸۵۱) سوال: خانمی پرسیده: ما در مدرسه هر وقت جشن یا سخنرانی باشد، جلسه را با قرآن شروع می‌کنیم. گاهی از من می‌خواهند که با خواندن قرآن، جلسه را افتتاح کنم. البته با ذکر این نکته که قرائت در بلندگو پخش می‌شود و در مراسم، مردانی نیز هستند. آیا این کار گناهی دارد؟ آیا اگر من قرآن بخوانم، صدای زن عورت است؟

جواب:

این سوال، چندین سوال را در خود جای داده:

سوال اول در این سوال: افتتاح سخنرانی و جشن با قرآن، آیا جزء امور مشروع است؟ در این زمینه از سنت رسول‌اللهﷺ چیزی را سراغ ندارم. در حالی که ایشان ﷺ خیلی اوقات اصحابشان را جمع می‌کردند؛ در هنگام غزوات یا هنگامی که اتفاق مهمی برای مسلمانان می‌افتاد. ولی ندیده‌ام که جایی آمده باشد ایشان این اجتماعات را با قرائت قرآن شروع کرده باشند. اما اگر سخنرانی یا سمینار دارای موضوع خاصی باشد و کسی بخواهد آیاتی که در این زمینه هستند را قرائت کند، که مراسم با قرائت این آیات شروع شود، اشکالی ندارد. اما اینکه همیشه سخنرانی‌ها و سمینارها و جشن‌ها را با قرائت آیاتی از قرآن افتتاح کنند، طوری که انگار سنت باشد، درست نیست.

سوال دوم در این سوال: اینکه زن قرآن را در بلندگو بخواند و مردم نزدیک و دور، تا جایی که صدای بلندگو برود، صدایش را بشنوند: چنین کاری شایسته نیست. چون زن دستور داده شده که خود را از مردان پنهان کند. در حالی که اگر صدایش را با بلندگو به گوش آنها برساند، با این دستور شرعی در تضاد است.

سوال سوم در این سوال: آیا صدای زن، عورت است؟ جواب: صدای زن، عورت نیست. چرا که زنان نزد رسول‌اللهﷺ می‌آمدند و در حضور مردان، از ایشان سوال می‌کردند. اما پیامبرﷺ آنها را از این کار نهی نمی‌کردند. در صورتی که اگر صدای زن عورت بود، پیامبرﷺ آنها را از این کار باز می‌داشتند. بنا بر این صدای زن عورت نیست. اما برای مرد جایز نیست از آن تلذذ بجوید. فرقی نمی‌کند که این لذت جستن، از لحاظ شهوت جنسی باشد یا از لحاظ لذت بردن و آرامش گرفتن روحی. بلکه مرد، صدای زن را در صورتی که به او نامحرم باشد، به قدری که نیاز ایجاب کند، باید گوش دهد.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: نحن في المدرسة وتُلْقَى المحاضرات والاحتفالات، ودائما نستفتح بالقرآن الكريم، فقد يطلبون مني أنا أن أفتتح لهم بالقرآن، علما بأن القراءة تكون بمكبر الصوت، ويوجد في الاحتفال أو المحاضرة عدد من الرجال ، فهل في هذا إثم؟ وإذا قرأنا القرآن هل صوت المرأة عورة؟

فأجاب – رحمه الله تعالى-: هذا السؤال يتضمن عدة أسئلة:

المسألة الأولى في هذا السؤال: افتتاح المحاضرات والندوات بالقرآن الكريم، هل هذا من الأمور المشروعة؟ لا أعلم في هذا سُنَّةٌ عن رسول الله صلى الله عليه وسلم، والنبي عليه الصلاة والسلام كان يجمع أصحابه كثيرًا حين يريد الغزو، أو للأمور المهمة التي تهم المسلمين ولا أعلم أنه  صلى الله عليه وسلم كان يفتتح هذه الاجتماعات بشيء من القرآن، لكن لو كانت المحاضرة أو الندوة تشتمل على موضوع معين، وأراد أحد أن يقرأ شيئًا من الآيات التي تتعلق بهذا الموضوع، ليكون بها افتتاح ذلك الموضوع، فإن هذا لا بأس به، وأما اتخاذ افتتاح المحاضرات أو الندوات بآيات من القرآن دائما كأنها سُنَّة مشروعة فهذا لا ينبغي.

المسألة الثانية في هذا السؤال: كون المرأة تقرأ القرآن بمكبر الصوت فيسمعها الناس من قريب ومن بعيد حيث ينتهي مدى صوت هذا المكبر: هذا أمر لا ينبغي، لأن المرأة مأمورة بالتستر والاختفاء عن الرجال، وكونها تعلن صوتها بمكبر الصوت ينافي ذلك.

وأما المسألة الثالثة فهي: هل صوت المرأة عورة؟ والجواب: أن صوت المرأة ليس عورة، فإن النساء كنّ يأتين إلى الرسول -عليه الصلاة والسلام- يسألنه بحضرة الرجال، ولم ينكر صلى الله عليه وسلم عليهن ذلك، ولو كان صوتها عورة لأنكره النبي – عليه الصلاة والسلام-، فصوت المرأة ليس بعورة، لكن لا يجوز للرجل أن يتلذذ به، سواء كان ذلك التلذذ تلذذ شهوة جنسية، أو تلذذ استمتاع وراحة نفس، وإنما يستمع إليها بقدر ما تدعو الحاجة إليه فقط إذا كانت أجنبية منه.

مطالب مرتبط:

(۸۳۸) آداب قرائت آیات عذاب و آیات رحمت

سنت است که در نماز و خصوصا نمازهای نافله و سنت، انسان هنگام قرائت آیات رحمت، آن را از الله بخواهد و هنگام رسیدن به آیات عذاب، از آنها به الله پناه برد.

ادامه مطلب …

(۸۳۰) بوسیدن مصحف چه حکمی دارد

بوسیدن مصحف، بدعت است. چون شخصی که قرآن را می‌بوسد، می‌خواهد به الله تقرب جوید. تقرب جستن به الله نیز فقط با چیزی ممکن است که الله آن را تشریع فرموده باشد.

ادامه مطلب …

(۸۴۱) سجده‌ی تلاوت در قرآن و سجده‌ی بدون وضو

سجده‌هایی که در قرآن وجود دارند، همه محل سجده هستند و شخص هر گاه آنها را تلاوت کرد، باید سجده نماید. فرقی ندارد که قرائتش در نماز باشد یا خارج از نماز.

ادامه مطلب …

(۸۳۲) قرائت قرآن فقط در رمضان

کسی که نماز می‌خواند اما قرآن را فقط در رمضان می‌خواند، ترک کننده‌ی قرآن به شمار نمی‌رود. چون قرآن را در نماز و اذکارش می‌خواند.

ادامه مطلب …

(۸۴۷) قرائت و اذکار بعد از نماز صبح در خانه

ثابت است که رسول‌اللهﷺ «وقتی نماز صبح را می‌خواندند، در محل نماز خود باقی می‌ماندند تا اینکه خورشید به خوبی بالا آید». این روایت در صحیح مسلم آمده است.

ادامه مطلب …

(۸۲۹) بوسیدن قرآن قبل و بعد از تلاوت

بوسیدن قرآن هنگام شروع تلاوت و پایان آن، یا فقط موقع شروع تلاوت، یا در پایان تلاوت، یا به هر مناسبت دیگری، مشروع نبوده و بدعت است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه