سه‌شنبه 22 ذیقعده 1446
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
20 می 2025

(۶۱۴۳) حکم نذر نماز و روزه و ترک نماز به دلیل تحصیل در مدرسه مختلط

(۶۱۴۳) سوال: من خواندن سوره‌‌های قرآنی، نماز و مردی که نماز می‌‌خواند را دوست دارم و همیشه به سوره‌‌های قرآن گوش می‌‌دهم در حالی که نماز نمی‌‌خوانم، نظر به اینکه سببی که باعث شده نماز نخوانم این است که در مدرسه‌‌ای که مختلط (بین پسران و دختران) است درس می‌‌خوانم؛ چه چیزی واجب است که آن را بدانم؟ همچنین می‌‌گوید: از روی نذر قسم یاد نموده که اگر در کلاس ششم قبول شدم روزه بگیرم و نماز بخوانم؛ آیا این نذر من در مورد نماز و روزه درست است؟ لطفا پاسخ دهید.

جواب:

این سؤال، عجیب و شاهدی بر واقعیت فساد مدارس مختلط و اینکه شر و فتنه بوده، است همچنین دلیلی از واقعیت بر این است که بر کسانی که مدارس خود را مختلط قرار داده واجب بوده مدارس دخترانه را از مدارس پسرانه جدا کنند تا اینکه از این فتنه‌‌ی بزرگ که همچون این جوان را در دینش دچار گمراهی نموده تا جایی که نماز نخواند در امان باشند. با این داستان عجیب، خطر پنهانی که در مدارسی که در آن دختران و پسران یک جا هستند وجود دارد آشکار می‌‌شود همچنین حکمت شریعت در اینکه جدایی بین مردان و زنان را در مدرسه و کار واجب نموده آشکار می‌‌شود. در صحیح بخاری ثابت شده که زنی به نزد رسول الله ﷺ آمد در حالی که شکایت داشت مردان بر آنها به نسبت رسول الله ﷺ غالب شده‌‌اند از این جهت که زیاد اطراف او هستند و از علم او می‌‌گیرند و از رسول الله ﷺ درخواست نمود به نزد آنها آمده تا اینکه به آنها از آنچه الله À به او یاد داده، یاد دهد، لذا رسول الله ﷺ به آنها وعده داد که در خانه‌‌ی یکی از آنها حاضر شده و به آنان آموزش می‌‌دهد[۱]. رسول الله ﷺ نفرمود: همراه مردان حاضر شده تا اینکه آنچه مردان یاد می‌‌گیرند شما نیز یاد بگیرد بلکه به آن‌‌ها وعده داد روزی در مکانی حاضر شده و به آنها از آنچه الله À به او یاد داده، یاد می‌‌دهد. هنگامی که زنان نماز را همراه رسول الله ﷺ حاضر می‌‌شدند و اگر می‌‌خواستند در نماز جماعت شرکت داشته باشند باید حاضر می‌‌شدند؛ رسول الله ﷺ فرمود: «خیر صفوف النساء آخرها وشرها أولها»[۲]: (بهترین صف‌‌های زنان، صف‌‌های آخر و بدترین صف‌‌ها زنان، صف‌‌های اول است) همه‌‌ی اینها تشویقی از جانب رسول الله ﷺ است که زن از مرد دور شود و در آن بیان شده که نزدیک شدن زن به مرد شر است، زیرا فرمود: (بدترین صف‌‌ها، صف‌‌های اول است).

بنابراین بر مسلمانان واجب بوده چنین راه بزرگی که مایه‌‌ی رحمت، صلاح، خوشبختی و رستگاری بر مخلوقات بوده را بپیمایند. همان‌‌طور که الله À از حکمت فرستادن رسول الله ﷺ می‌‌فرماید: {وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ}[الأنبیاء: ۱۰۷]: (و (ای پیامبر!) تو را جز رحمتی برای جهانیان نفرستادیم) هنگامی که شریعت رسول الله ﷺ رحمتی برای جهانیان بوده، اگر مسلمانان به آن چنگ زنند؛ به سببی که مقتضای رحمت است چنگ زده‌‌اند.

بنابراین نصیحت من به این افراد که مدارس را مختلط بین مردان و زنان قرار داده این است که به سوی الله À از این کار توبه کنند و بین مردان و زنان در مدارس جدا کنند و خانمی که در مدرسه‌‌ی مختلط تدریس می‌‌کرد، خاص زنان و آقایی که که در مدرسه‌‌ی مختلط تدریس می‌‌کرد، خاص مردان باشد. از الله À می‌‌خواهیم کهمسلمانان را به آنچه شریعت پیامبرشان محمد ﷺ از آداب، اخلاق، عبادات، معاملات و اعتقادات صحیح اقتضا می‌‌کند، بهره‌‌مند سازد.

جواب سؤال: بهتر است که انسان الله À را بدون نذر عبادت نماید اما گویا این مرد که نماز گزاران را دوست داشته و به قرآن گوش می‌‌داده از شدت اشتیاق و حرصش بر توبه به سوی الله À و اینکه آنچه الله À را از نماز بر او واجب نموده انجام دهد؛ این اشتیاق او را وادار نموده نذر کند و قسم یاد کند اگر در کلاس ششم قبول شد نماز بخواند و گر نه بهتر است انسان قسم یاد نکند یا بر انجام عبادت نذر نکند، به دلیل فرموده‌‌ی الله À: {وَأَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ لَئِنْ أَمَرْتَهُمْ لَيَخْرُجُنَّ ۖ قُل لَّا تُقْسِمُوا ۖ طَاعَةٌ مَّعْرُوفَةٌ ۚ}[النور: ۵۳]: ( (منافقان) با (نهایت تاکید و) سخت‌‌ترین سوگندهایشان به الله سوگند یاد کردند که اگر به آنها فرمان دهی (برای جهاد) بیرون می‌‌روند؛ بگو: سوگند یاد نکنید طاعت پسندیده (و خالصانه مطلوب) است) بنابراین الله À از اینکه انسان بر انجام عبادت قسم یاد کند نهی نموده است بلکه انسان از روی طاعت به نیکی با فرمانبرداری و تسلیم کامل بدون قسم و نذر از پروردگاش اطاعت کند. این پاسخ به این سؤال بود و از الله À برای این سؤال کننده ثابت قدمی و مزید فضل و هدایت خواهانم.


[۱] بخاری: کتاب العلم، باب هل یجعل للنساء یوم علی حدة فی العلم، شماره­ی (۱۰۱).

[۲] تخریج آن گذشت.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: إنني أحب قراءة السور القرآنية، وأحب الصلاة، وأحب الرجل الذي يصلي وأستمع إلى السور القرآنية دائما، وأنا لا أصلي، علما أن السبب الذي يجعلني لا أصلي هو أنني في مدرسة مختلطة، فما هو الواجب علي أن أعمله ؟ أيضًا يقول: وحلفت نذرًا علي أن أصوم وأصلي عندما أنجح من الصف السادس، هل يجوز نذري هذا في الصلاة وفي الصوم؟ نرجو منكم الإفادة.

فأجاب -رحمه الله تعالى -: هذا السؤال سؤال غريب وشاهد من الواقع على فساد المدارس المختلطة وأنها شر وفتنة، ودليل من الواقع على أنه يجب على هؤلاء الذين جعلوا مدارسهم مختلطة أن يميزوا مدارس النساء عن مدارس الرجال؛ حتى يسلموا من هذه الفتنة العظيمة التي أوجبت لمثل هذا الشاب أن يضل هذا الضلال في دينه فلا يصلي، وبهذه القصة الغريبة يتبيَّن الخطر الكامن في المدارس التي يختلط فيها الرجال والنساء ويتبيَّن حكمة الشرع في وجوب الفصل بين الرجال والنساء في الدراسة، وكذلك في العمل، ولقد ثبت في صحيح البخاري أن امرأة جاءت إلى النبي صلى الله عليه وسلم تشكو إليه أن الرجال غلبوهنّ على النبي ، حيث يختلطون به كثيرًا ويأخذون من علمه، وطلبت من النبي أن يأتيهن ليعلمهن مما علمه الله، ووعدهن النبي صلى الله عليه وسلم موعدًا في بيت إحداهن وجاء إليهن فعلمهن. لم يقل النبي صلى الله عليه وسلم: احضُرْنَ مع الرجال لِتَتَعَلَّمْنَ ما يتعلمه الرجال، ولكنه صلى الله عليه وسلم وعدهن يوما في مكان يعلمهن مما علمه الله. ولما كان النساء يحضرن الصلاة مع النبي صلى الله عليه وسلم وكان لا بد من حضورهن المسجد إذا أردن الجماعة قال الرسول صلى الله عليه وسلم: «خَيْرُ صُفُوفِ النِّساءِ آخِرُها وشَرُّهَا أَوَّلُها». كل هذا حنّا منه – صلوات الله وسلامه عليه- على أن تبتعد المرأة عن الرجل، وفيه بيان أن قرب المرأة من الرجل شر لقوله: «وشَرُّها آخرها».

فالواجب على المسلمين أن يأخذوا مثل هذا الهدي العظيم الذي به رحمة الخلق وصلاحهم وسعادتهم وفلاحهم؛ كما قال الله تعالى مبينا الحكمة في إرسال النبي صلى الله عليه وسلم ﴿وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ﴾ [الأنبياء: ١٠٧]، فإذا كانت شريعة النبي صلى الله عليه وسلم رحمة للعالمين كانت سببًا مقتضيا للرحمة إذا تمسك بها المسلمون.

فنصيحتي لهؤلاء الذين جعلوا مدارسهم مختلطة بين الرجال والنساء أن يتوبوا إلى الله عز وجل من ذلك، وأن يميزوا بين مدراس الرجال والنساء ويفصلوا بينهم، وتكون المدرسة التي تدرس المختلطين خاصة بالنساء، والمدرس الذي يدرس المختلطين خاصا بالرجال. نسأل الله تعالى أن يمن على المسلمين بما تقتضيه شريعة نبيهم محمد صلى الله عليه وسلم من الآداب والأخلاق والعبادات والمعاملات والعقائد السليمة.

أما الجواب عن سؤاله فإن الأفضل أن يتعبد الإنسان الله -عز وجل- بدون نذر، ولكن كأن هذا الرجل الذي كان يحب المصلين ويستمع إلى القرآن من شدة شفقته وحرصه على أن يتوب إلى الله، ويقوم بما أوجب الله عليه من الصلاة، حمله ذلك الحرص على أن ينذر ويحلف أنه إذا تخرج من السادسة فإنه يصلي، وإلا فإن الأفضل ألا يحلف الإنسان أو ينذر على فعل الطاعة؛ لقول الله تعالى: ﴿وَأَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَنِهِمْ لَإِن أَمَرْتَهُمْ لَيَخْرُجُنَّ قُل لَّا نُقْسِمُوا طَاعَةٌ مَّعْرُوفَةٌ إِنَّ اللهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ﴾ [النور: ٥٣]. فنهى الله -عز وجل- أن يقسم الإنسان على فعل الطاعة، بل يطيع ربه طاعة معروفة بانقياد تام بدون إقسام ولا نذر، هذا وأسال الله لهذا السائل أن يثبته وأن يزيده من فضله وهدايته.

مطالب مرتبط:

(۶۱۴۶) حکم ترک نذر روزه و جبران آن پس از سال‌ها

این مرد نذری معلق به شرط نموده و این شرط برای وی حاصل شده است و زمانی که شرط حاصل شود آنچه را شرط نموده واجب است انجام دهد....

ادامه مطلب …

(۶۱۱۹) هرگاه شخصی در حالت خواب نذر کند آیا وفای به آن نذر برای او واجب است؟

نذر کسی که خواب است چیزی نیست، زیرا اقرار شخص خوابیده چیزی حساب نمی‌‌شود. تمام تصرفات کسی که خوابیده چیزی نیست و به شخصی که خوابیده چیزی نسبت داده نمی‌‌شود....

ادامه مطلب …

(۶۱۴۱) حکم نذر روزه در صورت بازگشت بیماری

اگر کامل شفا نیافته اما بیماری او کاهش یافته بر او واجب نیست به نذر خود وفا کند، زیرا شرط او محقق نشده است و زمانی که شرطش محقق نشود آنچه شرط بسته (نذر نموده) محقق نمی‌‌شود.....

ادامه مطلب …

(۶۱۳۲) حکم نذر در کودکی و ترک بخشی از آن پس از بلوغ

اگر نذر تو قبل از بلوغ بوده به آن ملزم نیستی، زیرا مکلف نبودی ولی اگر بعد از بلوغ بوده اگر نذر او عبادت باشد لازم است به آن وفا کند....

ادامه مطلب …

(۶۱۴۴) حکم نذر روزه‌ی دوشنبه و پنجشنبه و عدم توانایی بر ادامه‌ی آن

دوست دارم برادران مسلمانم را یادآوری کنم به اینکه نذر مکروه است بلکه برخی از اهل علم آن را حرام می‌‌دانند، زیرا رسول الله ﷺ از آن نهی نموده ....

ادامه مطلب …

(۶۱۳۸) حکم ادامه نذر روزه با وجود مشقت و ضرر

می‌‌توانند این ماه را در زمستان زمانی که هوا خنک و روز کوتاه است روزه بگیرند و آنچه اکنون آشکار است به خاطر این روزه بیمار شده‌‌اند و علت این بیماری هم خودشان هستند که با این نذر خود را در آن قرار داده‌‌اند.....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه