۱۲- و َعَنْ أبي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عبَّاسِ بْنِ عَبْدِ الْمُطَِّلب رضي الله عنهما عَنْ رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم، فِيما يَرْوى عَنْ ربِّه تَبَارَكَ وَتَعَالَى قال: «إِنَّ الله كتَبَ الْحسناتِ والسَّيِّئاتِ ثُمَّ بَيَّنَ ذلك: فمَنْ همَّ بِحَسَنةٍ فَلمْ يعْمَلْهَا كتبَهَا اللَّهُ عِنْدَهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى عِنْدَهُ حسنةً كامِلةً وَإِنْ همَّ بهَا فَعَمِلَهَا كَتَبَهَا اللَّهُ عَشْر حَسَنَاتٍ إِلَى سَبْعِمَائِةِ ضِعْفٍ إِلَى أَضْعَافٍ كثيرةٍ ، وَإِنْ هَمَّ بِسيِّئَةِ فَلَمْ يَعْمَلْهَا كَتَبَهَا اللَّهُ عِنْدَهُ حَسَنَةً كامِلَةً، وَإِنْ هَمَّ بِها فعَمِلهَا كَتَبَهَا اللَّهُ سَيِّئَةً وَاحِدَةً». [متّفق عليه]([۱])
ترجمه: از ابوعباس، عبدالله بن عباس بن عبدالمطّلب رضي الله عنهما روایت است که رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم بهنقل از پروردگارش فرمود: «همانا الله، نيکيها و بديها را نوشته است و سپس این را بیان کرد که: هرکس ارادهی انجام عمل نیکی را بکند، ولي آن را انجام ندهد، الله تبارک و تعالی براي او نزد خود، يک نيکي کامل ثبت ميکند. و اگر کسی قصد انجام عمل نيکي را نمايد و به آن عمل كند، الله نزد خود، ده تا هفتصد نيكي و بيشتر، برايش مينویسد. و هرکس قصد انجام عمل بدي را بکند، ولی آن را انجام ندهد، خداوند نزد خود، يک نيکي کامل برايش ثبت ميکند. و اگر قصد انجام عمل بدي را نمايد و انجامش دهد، خداوند برايش يک بدي، ثبت مينمايد».
شرح
فرمود: «الله، نيکيها و بديها را نوشته است». نوشتن نیکیها و بدیها، شامل دو معناست:
معنای نخست: ثبت کردن نیکیها و بدیها در «لوح محفوظ»؛ چراکه الله عزوجل همه چیز را در آن، ثبت کرده است. چنانکه میفرماید:
﴿إِنَّا كُلَّ شَيۡءٍ خَلَقۡنَٰهُ بِقَدَرٖ ٤٩﴾ [القمر: ٤٩]
بهراستی ما، هر چیزی را به اندازه ي (مقرر در لوح محفوظ) آفریدهایم.
و نیز میفرماید:
﴿وَكُلُّ صَغِيرٖ وَكَبِيرٖ مُّسۡتَطَرٌ ٥٣﴾ [القمر: ٥٣]
و هر (عمل) کوچک و بزرگی نوشته شده است.
آری! الله جل جلاله نیکیها و بدیها را در «لوح محفوظ» ثبت و مقدر کرده است.
معنای دوم: هرگاه بندهای نیکی یا بدیای انجام دهد، الله متعال آن را مطابق حکمت و همینطور بر طبق عدل و فضل خویش ثبت میکند.
بنابراین، نوشتن و ثبت و ضبط اعمال بر دو گونه است:
۱- ثبت و ضبط، یا تقدیری که پیشتر رقم خورده و فقط الله عزوجل از آن، آگاه است و هیچیک از ما نمیداند که الله، برای او بدی رقم زده یا نیکی؛ تا آنکه نیکی یا بدیِ رقمخورده، واقع شود.
۲- ثبت و ضبط اعمال به هنگامی که انسان، آن را انجام میدهد؛ وقتی انسان عملی انجام دهد، عملش مطابق حکمت، عدل و فضل الهی ثبت میشود.
«ثم بیَّن ذلک»؛ یعنی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بیان کرد که ثبت و ضبط اعمال انسان چگونه انجام میشود. وقتی ارادهی انجام عمل نیکی را بکند، ولي آن را انجام ندهد، الله تبارک و تعالی براي او نزد خود، يک نيکي کامل ثبت ميکند. مثلاً شخصی وضو میگیرد تا قرآن بخواند، ولی به کار دیگری میپردازد و از تلاوت قرآن خودداری میکند. نیکی کاملی برای او ثبت میگردد.
اراده میکند صدقه دهد و حتی مال صدقه را هم مشخص مینماید، ولی صدقه نمیدهد. با نیتی که کرده، یک نیکی کامل برایش نوشته میشود. و همینطور تصمیم میگیرد دو رکعت نماز بخواند، ولی نمیخواند. آری! پاداش کاملی برای او ثبت میگردد.
ممکن است کسی بگوید: چگونه نیکی کاملی برای او ثبت میشود، حال آنکه آن را انجام نداده است؟ پاسخ، این است که: لطف و فضل الله، بیکران میباشد. همین ارادهی نیک، برای او یک نیکی محسوب میشود؛ زیرا ارادههای زیادی در دل میآید؛ چه نیک و چه بد. اگر ارادهی نیک کند، برایش نوشته میشود؛ اگر به ارادهی نیک خود عمل نماید، ده تا هفتصد نیکی و بلکه بیشتر از این، برایش ثبت میگردد. البته این تفاوت اجر و پاداش، به میزان اخلاص و پیروی او از رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم بستگی دارد. هر چه اخلاص و پیرویاش از رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم بیشتر باشد، عبادتش کاملتر، و ثوابش بیشتر است.
و نیز فرمود: «و هرکس قصد انجام عمل بدي را بکند، ولی آن را انجام ندهد، خداوند نزد خود، يک نيکي کامل برايش ثبت ميکند». به عنوان مثال شخصی، تصمیم میگیرد که دزدی کند، ولی از ترس الله، این کار را انجام نمیدهد؛ بنابراین، یک نیکی کامل برایش ثبت میشود؛ زیرا او به خاطر الله، معصیتی را ترک گفته است و به همین سبب نیز پاداش مییابد. چنانکه در حدیثی آمده است: «تَرَكَهَا مِنْ جَرَّايَ»؛ یعنی: «او به خاطر من، آن را ترک کرده است».([۲]) پس، اگر عمل بدی انجام دهد، فقط یکی بدی برای او نوشته و ثبت میشود، نه بیشتر. زیرا الله متعال میفرماید:
﴿مَن جَآءَ بِٱلۡحَسَنَةِ فَلَهُۥ عَشۡرُ أَمۡثَالِهَاۖ وَمَن جَآءَ بِٱلسَّيِّئَةِ فَلَا يُجۡزَىٰٓ إِلَّا مِثۡلَهَا وَهُمۡ لَا يُظۡلَمُونَ ١٦٠﴾ [الأنعام: ١٦٠]
هر کس کار نیکی انجام دهد، ده برابرش پاداش مییابد و هر کس کار بدی انجام دهد، تنها به اندازهی کارِ بدش مجازات خواهد شد. و هیچ ستمی به آنها نمیشود.
این حدیث، دلیلیست بر اعتبار نیت و اینکه نیت، صاحبش را به خیر و نیکی میرساند.
پیشتر این نكته بیان شد که اگر انسان قصد انجام عمل بدی را بکند و به انجام آن عمل مبادرت ورزد، ولی نتواند آن را به انجام برساند، برای او گناه آن نوشته میشود؛ همانطور كه پیشتر در حدیث آمده بود: «هرگاه دو مسلمان، به روی هم شمشیر بکشند، قاتل و مقتول، در دوزخاند». گفتند: ای رسولخدا! (دوزخی بودن) قاتل روشن است؛ ولی گناه مقتول چیست؟ فرمود: «او، بر کشتن طرف مقابلش حریص بود».([۳])
([۱]) صحیح بخاری، ش: ۶۴۹۱؛ و صحیح مسلم، ش:۱۳۱.