۱۱- وَعَنْ أبي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم : «صَلاَةُ الرَّجُلِ في جماعةٍ تزيدُ عَلَى صَلاَتِهِ في سُوقِهِ وَبَيْتِهِ بضْعاً وعِشْرينَ دَرَجَةً، وذلِكَ أَنَّ أَحَدَهُمْ إِذا تَوَضَّأَ فَأَحْسَنَ الْوُضُوء ثُمَّ أَتَى الْمَسْجِد لا يُرِيدُ إِلاَّ الصَّلاَةَ، لا يَنْهَزُهُ إِلاَّ الصَّلاَةُ، لَمْ يَخطُ خُطوَةً إِلاَّ رُفِعَ لَهُ بِها دَرجةٌ وَحُطَّ عَنْهُ بِهَا خَطيئَةٌ حتَّى يَدْخلَ الْمَسْجِد، فَإِذَا دخل الْمَسْجِدَ كانَ في الصَّلاَةِ مَا كَانَتِ الصَّلاةُ هِيَ التي تحبِسُه، وَالْمَلائِكَةُ يُصَلُّونَ عَلَى أَحَدكُمْ ما دام في مَجْلِسهِ الَّذي صَلَّى فِيه، يقُولُون: اللَّهُمَّ ارْحَمْه، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَه، اللَّهُمَّ تُبْ عَلَيْه، مالَمْ يُؤْذِ فِيه، مَا لَمْ يُحْدِثْ فِيهِ». [متفق علیه؛ این، لفظ مسلم است.]([۱])
ترجمه: ابوهریره رضي الله عنه میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «نماز انسان بهصورت جماعت بر نمازی که در بازار و خانهاش میخواند، بیست و چند درجه برتری دارد؛ زیرا هرگاه یکی از شما، وضوی درست و کاملی بگیرد و به مسجد برود و قصدی جز نماز نداشته و انگیزهای جز نماز بلندش نکرده باشد، تا زمانی که وارد مسجد گردد، با هر قدمی که برمیدارد، یک درجه بر درجاتش افزود میشود و یکی از گناهاش کم میگردد. و هنگامی که وارد مسجد شود، مادامی که در انتظار نماز نشسته، گویا در حالِ نماز است. و فرشتگان برای کسی که در جای نمازش نشسته تا مادامی که بیوضو یا باعث آزار کسی نشده است، دعا میکنند و میگویند: یا الله! بر او رحم فرما و او را بیامرز؛ یا الله! توبهی او را بپذیر».
شرح
مفهوم حدیث، این است که اگر انسان با جماعت نماز بخواند، نمازش بر نمازی که در خانه یا در محل کسب و کارش میخواند، بیست و هفت درجه برتری دارد؛ چراکه ادای نماز با جماعت، عمل کردن به حکمیست که الله، واجب کرده است. قول راجح علما، این است که نماز جماعت، فرض عین میباشد و بر هر مسلمانی واجب است که نمازش را با جماعت و در مسجد بخواند؛ زیرا احادیثی در اینباره آمده است و آیهی ۱۰۲ سورهی نساء نیز به همین نکته اشاره دارد:
﴿وَإِذَا كُنتَ فِيهِمۡ فَأَقَمۡتَ لَهُمُ ٱلصَّلَوٰةَ فَلۡتَقُمۡ طَآئِفَةٞ مِّنۡهُم مَّعَكَ﴾ [النساء : ١٠٢]
و هنگامی که در میانشان بودی و برایشان نماز را برپا کردی، باید گروهی از آنان، با تو به نماز بایستند.
این، مربوط به زمان جنگ و حالت خوف است؛ پس وقتی خداوند عزوجل نماز جماعت را در چنین حالتی واجب کرده، بهطور قطع نماز جماعت در شرایط عادی، به طریق اولی واجب میباشد.
سپس رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم دلیل برتری نماز جماعت را بیان فرمود: «زیرا هرگاه یکی از شما وضوی درست و کاملی بگیرد و به مسجد برود و قصدی جز نماز نداشته و انگیزهای جز نماز بلندش نکرده باشد، تا زمانی که وارد مسجد گردد، با هر قدمی که برمیدارد، یک درجه بر درجاتش افزود میشود، و یکی از گناهاش کم میگردد». فرقی نمیکند که مسجد، دور باشد یا نزدیک؛ در هرقدمی، دو فایده وجود دارد:
فایدهی اول: اینکه الله در ازای آن، یک درجه بر درجاتش میافزاید.
و فایدهی دوم: اینکه الله جل جلاله یکی از گناهانش را از او کم میکند. و این، فضل بزرگیست.
علاوه بر این، فضیلت بزرگ دیگری نیز دارد و آن، اینکه تا در انتظار نماز نشسته، گویا در حالِ نماز است. هنگامی که وارد مسجد میشوی و نماز تحیةالمسجد و هر نمازی را که خدا بخواهد، بهجا میآوری و به انتظار نماز جماعت مینشینی، برای تو ثواب نماز منظور میشود.
فضیلت چهارمی هم وجود دارد؛ فرشتگان برای کسی که در جای نمازش نشسته است، دعا میکنند و میگویند: «یا الله! بر او رحم فرما و او را بیامرز؛ یا الله! توبهی او را بپذیر». این پاداش، نصیب کسی میگردد که با این نیت و با این اعمال، در مسجد حاضر شود. دلیلش، این بخش حدیث است که: «سپس از خانهاش بیرون شود و انگیزهای جز نماز، او را خارج نکرده باشد». این، نشان میدهد که آنچه برای دستیابی به چنین فضیلتی اعتبار دارد، نیت است؛ اما اگر از خانهاش به قصد دیگری خارج شود، از این فضیلت برخوردار نمیگردد؛ مثلاً اگر بهقصد مغازهاش از خانه بیرون شود و چون صدای اذان را بشنود، به مسجد برود، در این صورت بدین پاداش دست نمییابد؛ زیرا این پاداش از آنِ کسیست که فقط با انگیزهی نماز، خانهاش را ترک میکند. البته پاداش چنین شخصی، از زمانی ثبت میشود که مغازه یا محل کسب و کارش را بهقصد مسجد و در حالت وضو، ترک کند.