(۹۸۲) سوال: معنی این آیات چیست؟ {الم * غُلِبَتِ الرُّومُ * فِي أَدْنَى الْأَرْضِ وَهُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ * فِي بِضْعِ سِنِينَ} [روم: ۱-۴]: (الم. رومیان مغلوب شدند. در نزدیکترین سرزمین و آنها بعد از مغلوب شدنشان به زودی غالب خواهند شد. در عرض چند سال).
جواب:
در این آیات، الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ در مورد رومیان سخن میگوید. رومیان قبل از بعثت پیامبرﷺ بر نصرانیت بودند و طبیعتا از دشمنشان یعنی فارسها به حق نزدیکتر. الله تَعَالَىٰ میفرماید: {غُلِبَتِ الرُّومُ * فِي أَدْنَى الْأَرْضِ}: (رومیان مغلوب شدند. در نزدیکترین سرزمین). یعنی: سرزمینی که نزدیکتر از دیگری است؛ چون آنها، یعنی رومیان، در شام بودند. {وَهُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ}: (و آنها بعد از مغلوب شدنشان به زودی غالب خواهند شد) و دور، دور آنها خواهد شد بعد از اینکه شکست خورده بودند. اما چه زمانی؟ {فِي بِضْعِ سِنِينَ}: (در عرض چند سال). (بضع) به معنای چند، عددی بین ۳ تا ۹ است.
الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ هر خبری بدهد، همان طور که گفته، خواهد شد. الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ خبر داد که رومیان شکست خورده، در ظرف این مدت، پیروز خواهند شد و همان طور نیز شد. رومیان پس از آن بر فارس غلبه کرده و مومنان از نصرت الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ برای رومیان بر علیه فارس، مسرور گشتند.
***