دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۸۲۵) حکم شوهری که نماز و روزه را بجا نمی‌آورد

(۱۸۲۵) سوال: زنی ازدواج کرده و پنج فرزند دارد و شکایت دارد که شوهرش نماز و روزه را بجا نمی‌آورد و معتاد به مسکرات است والعیاذ بالله و در صورتی که حج را نیز بجا آوده است و نماز را نیز بجا می‌آورده است و بعد آن را ترک کرده است و بر ترک آن و کفر به آن استمرار می‌ورزد و شنیده که  می‌گویید که بر زن مسؤلیت بزرگی در قبال چنین شوهری دارد و بر زن لازم است که شأن این شوهر را اصلاح کند چگونه این کار را بکند در صورتی که او در خانه سلطه و قدرت دارد؟ آیا باقی ماندن با این شوهر در این حالت گناه دارد یا نه؟

سوال دوم: شوهرش به زنش دستور می‌دهد هنگام دخول و خروج از منزل برای او سجده کند زیرا که عمل به حدیث رسول اللهﷺ است که سجده‌ی زن برای شوهرش را واجب کرده است آیا او مستحق آن می‌باشد؟ و آیا این حدیث صحت دارد؟

جواب:

اما این که او نماز را ترک کرده است مقتضای این است که کافر می‌باشد و از اسلام خارج شده است و مادامی که بر آن اصرار دارد ادامه دادن با او جایز نیست و اگر امکان نصیحت و راهنمایی برای او می‌باشد پس واجب است که او را نصیحت کنی و اگر برای شما چنین امکانی وجود ندارد پس برای شما واجب است که از او جدا شوی و از خانه‌اش بیرون روی و باقی ماندن با او جایز نیست زیرا که با مرتد شدنش از اسلام عقد نکاح فسخ شده است  و تا زمانی که بر این حال خود باقی است او ولایتی بر فرزندانش ندارد و امر کردن او به سجده برایش چیزی است که اطاعت نمی‌شود  و او دارد امر به کفر و شرک می‌کند و قولش که آن را یه رسول اللهﷺ نسبت می‌دهد دروغ است بلکه رسول اللهﷺ فرموده است: «لَوْ كُنْتُ آمِرًا أَحَدًا أَنْ يَسْجُدَ لِأَحَدٍ لَأَمَرْتُ الْمَرْأَةَ أَنْ تَسْجُدَ لِزَوْجِهَا»[۱] (اگر امر می‌کردم که کسی برای کس دیگر سجده کند به زن امر می‌کردم که برای شوهرش سجده کند) از حق شوهر بر زن می‌باشد و او  در آن چیزی که گفته و به رسول اللهﷺ نسبت داده است دروغ گفته است و از اللهÀ می‌خواهم که هدایت نصیبش کند و بنگر اگر اللهÀ او را هدایت کرد که مطلوب است وگرنه از خانه‌ی او خارج شو و با او ادامه نده.

و حدود مسؤلیت زن این است که او را نصیحت چ راهنمایی کند و حق را برایش بیان کند و به سوی آن دعوت دهد اگر از کفرش باز گشت و تغییر کرد پس همسرش می‌باشد و اگر برنگشت پس بر آن زن واجب است که از او جدا شود.


[۱] رواه ترمذی (۱۱۵۹).

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة في سؤالها الأول: إنها امرأة متزوجة ولها خمسة أطفال، إلا أنها تشتكي زوجها الذي وصفته بأنه تارك للصلاة والصيام، مدمن على شرب المسكرات والعياذ بالله، مع أنه حج بيت الله، وقد كان يؤدي الصلاة، إلا أنه عاد وتركها واستمر على تركها والكفر بها، وتقول: إنها سمعت أن عليها مسؤولية كبيرة نحو زوجها هذا وتصرفه، وأن عليها أن تصلح شأنه، فكيف ذلك وهو الذي له السلطة والقوة في بيته؟ ثم تسأل عن حكم بقائها معه بهذا الوضع هل تأثم أم لا؟

والسؤال الثاني: إن زوجها يأمرها بالسجود له في حالة دخوله المنزل وخروجه، عملا بالحديث الذي يزعم أنه روي عن الرسول صلى الله عليه وسلم أنه أوجب السجود على المرأة لزوجها، فهل هو محق في ذلك أم لا؟ وهل هذا الحديث صحيح أم لا؟

فأجاب رحمه الله تعالى: أما تركه للصلاة فإنه يقتضي أن يكون كافرا خارجا من الإسلام، ولا يجوز لك البقاء معه ما دام مصرا على ذلك، فإن أمكن نصيحته وإرشاده ورده إلى الإسلام فهذا هو الواجب، وإذا لم يمكن فإنه يجب عليك مفارقته والخروج من بيته، ولا يجوز لك البقاء معه، لأنه انفسخ نكَاحَكِ منه بردَّتِه عن الإسلام، وليس له ولاية على أولاده ما دام على هذه الحال. وأما أمره إياك بالسجود له فلا سمع له ولا طاعة في ذلك، وهو أمر بالكفر والشرك، وأما قوله إن الرسول -عليه الصلاة والسلام- أمر أن تسجد المرأة لزوجها فقد كذب في هذا، بل قال النبي -عليه الصلاة والسلام-: «لو أمرت أحدًا أن يسجد لأحد لأمرت المرأة أن تسجد لزوجها»، من حقه عليها، وهو كاذب فيما قاله وفيما نسبه إلى الرسول عليه الصلاة والسلام، ونسأل الله له الهداية. وأنتِ انظري: إن هداه الله، وإلا فاخرجي من بيته ولا تبقي عنده.

وحدود مسؤولية المرأة أن تَنْصَحَهُ وتُرْشِدُه وتبين له الحق وتدعوه إليه، فإن رجع عن كفره وَغَيَّه فهي زوجته، وإن لم يرجع فإنه يجب عليها أن تفارقه.

مطالب مرتبط:

(۱۷۹۰) توبه‌ی شخص بی‌نماز

وبه‌ی شما گناهان قبل شما را پاک می‌گرداند و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شما را با این توبه می‌بخشد

ادامه مطلب …

(۱۸۲۰) همسرم تارک نماز است، حکم شریعت در مورد ارتباط با این مرد چیست؟

حکم شرع در نظر ما در مورد این شوهری که تارک نماز است و سوال کننده می‌داند که او کافر است پس ادامه دادن زندگی با او جایز نیست...

ادامه مطلب …

(۱۷۶۳) حکم شخصی که در حالت جنابت بدون خواندن نماز تا غروب می‌خوابد

اگر این مرد نماز این روز و غیره را رها کند روزه‌ی او باطل است...

ادامه مطلب …

(۱۷۶۲) آیا شخصی که فقط در ماه رمضان نماز می‌خواند. روزه‌ی او صحیح است؟

کسی که فقط در روز رمضان نماز می‌خواند اگر این نماز، رجوع و توبه از ترک نمازهایی که در این سال نخوانده است، باشد و عزم داشته باشد که در باقی عمر خود نماز بخواند پس روزه‌ی این صحیح است....

ادامه مطلب …

(۱۸۰۲) آیا قضای نمازهای فوت شده لازم است؟

قضای نماز و روزه‌ای که به صورت عمدی آن را ترک کرده‌ای برای تو مشروع نمی‌باشد زیرا که برای تو فایده‌ای ندارد و هر عبادتی که وقت معینی دارد و اگر انسان بدون عذر آن را از وقتش خارج کند از او قبول نمی‌شود ...

ادامه مطلب …

(۱۷۶۱) حکم تارک نمازی که می‌داند خواندن آن واجب است

اگر نماز را به صورت کلی ترک کند و هیچ نمازی را نمی‌خواند نه انفرادی و نه جماعتی این مسئله‌ای است که اهل علم در مورد آن اختلاف کرده‌اند و قول درست از بین اقوالشان کافر بودن آن است از آنجایی که قرآن و سنت دلالت بر کفر آن می‌دهد....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه