(۱۸۲۵) سوال: زنی ازدواج کرده و پنج فرزند دارد و شکایت دارد که شوهرش نماز و روزه را بجا نمیآورد و معتاد به مسکرات است والعیاذ بالله و در صورتی که حج را نیز بجا آوده است و نماز را نیز بجا میآورده است و بعد آن را ترک کرده است و بر ترک آن و کفر به آن استمرار میورزد و شنیده که میگویید که بر زن مسؤلیت بزرگی در قبال چنین شوهری دارد و بر زن لازم است که شأن این شوهر را اصلاح کند چگونه این کار را بکند در صورتی که او در خانه سلطه و قدرت دارد؟ آیا باقی ماندن با این شوهر در این حالت گناه دارد یا نه؟
سوال دوم: شوهرش به زنش دستور میدهد هنگام دخول و خروج از منزل برای او سجده کند زیرا که عمل به حدیث رسول اللهﷺ است که سجدهی زن برای شوهرش را واجب کرده است آیا او مستحق آن میباشد؟ و آیا این حدیث صحت دارد؟
جواب:
اما این که او نماز را ترک کرده است مقتضای این است که کافر میباشد و از اسلام خارج شده است و مادامی که بر آن اصرار دارد ادامه دادن با او جایز نیست و اگر امکان نصیحت و راهنمایی برای او میباشد پس واجب است که او را نصیحت کنی و اگر برای شما چنین امکانی وجود ندارد پس برای شما واجب است که از او جدا شوی و از خانهاش بیرون روی و باقی ماندن با او جایز نیست زیرا که با مرتد شدنش از اسلام عقد نکاح فسخ شده است و تا زمانی که بر این حال خود باقی است او ولایتی بر فرزندانش ندارد و امر کردن او به سجده برایش چیزی است که اطاعت نمیشود و او دارد امر به کفر و شرک میکند و قولش که آن را یه رسول اللهﷺ نسبت میدهد دروغ است بلکه رسول اللهﷺ فرموده است: «لَوْ كُنْتُ آمِرًا أَحَدًا أَنْ يَسْجُدَ لِأَحَدٍ لَأَمَرْتُ الْمَرْأَةَ أَنْ تَسْجُدَ لِزَوْجِهَا»[۱] (اگر امر میکردم که کسی برای کس دیگر سجده کند به زن امر میکردم که برای شوهرش سجده کند) از حق شوهر بر زن میباشد و او در آن چیزی که گفته و به رسول اللهﷺ نسبت داده است دروغ گفته است و از اللهÀ میخواهم که هدایت نصیبش کند و بنگر اگر اللهÀ او را هدایت کرد که مطلوب است وگرنه از خانهی او خارج شو و با او ادامه نده.
و حدود مسؤلیت زن این است که او را نصیحت چ راهنمایی کند و حق را برایش بیان کند و به سوی آن دعوت دهد اگر از کفرش باز گشت و تغییر کرد پس همسرش میباشد و اگر برنگشت پس بر آن زن واجب است که از او جدا شود.
[۱] رواه ترمذی (۱۱۵۹).