(۱۷۶۸) سوال: در روستای ما مردمی هستند که نماز نمیخوانند و آنها را به نماز امر میکنیم ولی انجام نمیدهند و مشکل اینجا است که آنها نزدیکانم هستند و داییهایم میباشند و من با آنها مینشینم و صحبت میکنم پس آیا گناهی بر من هست؟ با وجود این که نمیتوانم به جای دیگری بروم و همیشه با ایشان هستم؟ و مرا به چه چیزی نصیحت میکنید؟ جزاکم الله خیرا
جواب:
این سوالی هست که مقتضای دو چیز است:
اول: اینکه اینهایی که نماز نمیخوانند نصیحت شوند و اگر اصلا در نه خانه و نه در مسجد نماز نمیخوانند ایشان مرتد و کافر هستند به دلالت قرآن و سنت و اقوال صحابه و بسیار در مورد این صحبت کردهایم و رسالهی کوچکی هم نوشتیم و در آن دلایل را بیان کردهایم و واضح ساختیم که در این قول، تعارضی نیست و بیشترین چیزی که میتوان گفت نصوص عامی هست که در آن آمده است کسی که لا اله الا الله گفت در آتش جهنم جاودانه نمیماند که در واقع این نصوص با نصوصی که دال بر کفر تارک نماز هستند تخصیص مییابند و این در صورتی است که ما پذیرفتیم که دلیل و استدلال صحیح باشد پس میگوییم: این نصوص عامی است که با نصوص که دلالت بر کفر تارک نماز میدهد از قرآن و سنت و اقوال صحابه که بعضی از ائمه اجماع آنها را نیز حکایت کردهاند تخصیص مییابد. این گونه ضعف دلیل مخالف در این مسئله آشکار میشود.
و این قومی که سوال کننده ذکر کردند را نصیحت میکنم که تقوای الهی را در مورد خود و خانواده خودشان رعایت کنند زیرا که وقتی میبینند شما نماز نمیخوانید ایشان هم نمیخوانند و تقوای الله را در مورد روستایتان و عموم مسلمین رعایت کنید که الله À میفرماید: {وَٱتَّقُوا۟ فِتۡنَةࣰ لَّا تُصِیبَنَّ ٱلَّذِینَ ظَلَمُوا۟ مِنكُمۡ خَاۤصَّةࣰۖ وَٱعۡلَمُوۤا۟ أَنَّ ٱللَّهَ شَدِیدُ ٱلۡعِقَابِ} [سوره اﻷنفال: ۲۵] (و از فتنهای بپرهیزید که تنها به ستمکارانِ شما نمیرسد، (بلکه همه را فرا میگیرد) و بدانید که الله سخت کیفراست) و هنگامی که جامعهی مسلمان نماز را رها کرد پس چه برایشان باقی میماند؟ رسول اللهﷺ نماز را به ستون دین وصف میکند و ستون رکنی است که امکان ندارد بنا بدون آن پابرجا بماند. مگر نماز به او چه ضرری میرساند؟ مدت نماز خواندن به نسبت ۲۴ ساعت زمان زیادی نیست با این وجود که نشاط و پاک بودن بدن را نیز به دنبال دارد و در آن برگشت به سوی الله و خشوع و سلامت و اصلاح قلب را به ارمغان میآورد که اللهÀ میفرماید: {إِنَّ ٱلصَّلَوٰةَ تَنۡهَىٰ عَنِ ٱلۡفَحۡشَاۤءِ وَٱلۡمُنكَرِ} [سوره العنكبوت: ۴۵] (یقیناً نماز (انسان را) از زشتیها و منکر باز میدارد) و این در نماز خواندن اجر اخروی وجود دارد و الله میفرماید: {إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ خُلِقَ هَلُوعًا* إِذَا مَسَّهُ ٱلشَّرُّ جَزُوعࣰا* وَإِذَا مَسَّهُ ٱلۡخَیۡرُ مَنُوعًا* إِلَّا ٱلۡمُصَلِّینَ} [سوره المعارج: ۱۹-۲۲] (یقیناً انسان کم طاقت (و حریص) آفریده شده است* هنگامیکه بدی (و مصیبتی) به او رسد، بیتابی میکند* و هنگامیکه خوبی به او رسد، باز دارنده (و بخیل) میشود*مگر نمازگزاران) و کسی که نمازگزار است هنگام رسیدن مصیبت به او جزع و فزع نمیکند بلکه میگوید: این از قضا و قدر الهی است و الحمدلله علی کل حال و نمازگزار هنگامی که خیری به او برسد از آن به بندگان الله نفع میرساند که در حقیقت نفع رساندن به خود است. اللهÀ نمازگزاران را مستثنی میکند: {إِلَّا ٱلۡمُصَلِّینَ* ٱلَّذِینَ هُمۡ عَلَىٰ صَلَاتِهِمۡ دَاۤىِٕمُونَ} [سوره المعارج: ۲۲-۲۳] (مگر نمازگزاران* همان کسانیکه بر نمازهایشان همیشه مداومت میکنند) سپس صفاتشان را ذکر میکند و در آخر میگوید: {وَٱلَّذِینَ هُمۡ عَلَىٰ صَلَاتِهِمۡ یُحَافِظُونَ} [سوره المعارج: ۳۴] (و کسانیکه بر نمازشان محافظت میکنند) که با نماز شروع و با آن خاتمه یافت و در این مجال فرصت بیان آثار نماز بر قلب، دیدگاه و عمل نمیباشد چون که بسیار زیاد است.
و تقوای الله را در مورد خودشان رعایت کنند و اگر برای نفسان نماز و اعمال خیر سنگین میآید به مدت یک هفته تمرین کنند و من مطمئن هستم که بعد از آن زندگی جدیدی برایشان آغاز خواهد شد و از عبادت، لذت میبرند و با اللهÀ انس میگیرند پس تقوای الله که پرودگارشان هست را رعایت کنند.
و اگر در خانههایشان نماز را برپا میدارند بدون شک در آن خیر است ولی از اجر بسیار عظیمی خود را محروم کردهاند رسول اللهﷺ میفرماید: «صَلَاةُ الْجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ الْفَذِّ بِسَبْعٍ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً»[۱] (نماز جماعتی بیست و هفت درجه از نماز فرادی برتری دارد) و من گمان میکنم که یک دهم آن از کالای دنیا بود هر سختی را تحمل میکردند تا به آن دست یابند پس چگونه میباشد این که در مورد آخرت آنها، بهتر و باقیتر است؟ و هنگامی که نماز جماعت از آنها وفت میشود ایشان شبیه منافقین میگردند همانگونه که رسول اللهﷺ میفرماید: «أَثْقَلَ صَلَاةٍ عَلَى الْمُنَافِقِينَ صَلَاةُ الْعِشَاءِ وَصَلَاةُ الْفَجْرِ، وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِيهِمَا لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا»[۲] (سنگینترین نماز برای منافقان، نماز عشاء و نماز صبح است و اگر میدانستند چه خیری در آنها نهفته است، به سوی آنها میآمدند) و زمانی که نماز جماعتی را ترک میکنند خود را در معرض عقاب قرار میدهند به این خاطر که قول راجح از اهل علم نماز به صورت جماعت، واجب است و تخلف از آن جایز نمیباشد مگر با عذر و این نصیحت من برای این قومی است که سوال کننده ذکر کرد.
و اما جواب سوالش که میگویم: اگر که این اشخاصی که اصلا نماز نمیخوانند از خویشاوندانش هستند پس باید پی در پی آنها را نصیحت کند ولی خودش مثل آنها نگردد و واجب است که از آنها دوری کند و سلامشان را نکند و دعوتشان را اجابت نکند و ایشان را به خانهاش دعوت نکند و بر این صبر پیشه کند و قطعا الله برای او فرج و راه برون رفتی از آن برایش قرار میدهد اما با وجود هجر ایشان از دعوت دادنشان ناامید نگردد و آنها را با گفتگو و پیام نصیحت کند و شاید که با نصیحت مکرر ایشان به آنچه به صلاح دین و دنیایشان هست، هدایت شوند.
[۱] [رواه البخاري (٤٧٧) و مسلم (٦٤٩)]
[۲] [رواه البخاری (۶۵۷) و مسلم (۶۵۱)]