(۱۰۳۰) سوال: منظور از به فتنه انداختن زنان و مردان مومن در این آیه چیست؟ {إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ} [بروج: ۱۰]. (به راستی کسانی که مردان مومن وزنان مؤمنه را شکنجه دادند، سپس توبه نکردند، پس برای آنها عذاب جهنم است و برایشان عذاب سوزان است).
جواب:
آیه بدین معناست: آنهایی که مردان و زنان مؤمن را به وسیلهی طرح شبههای و یا با زور، از دینشان بازداشتند، سپس از این کار توبه نکردند، عذاب جهنم و عذاب سوزان در انتظارشان است.
یکی از انواع فتنه برای مومنان در دینشان این است که: معصیت بر آنها سبک شود. میگوید: این که چیزی نیست. این را که همهی مردم انجام میدهند. این که بین مردم رواج دارد. انجامش بده و از الله طلب بخشش کن. و از این قبیل امور که انجام معصیت را برای مومنان آسان میکند و بدین وسیله آنان را در دینشان به فتنه میاندازد. بنا بر این هر حرف یا حرکتی که باعث شود مردم از دین بازمانده و یا دین برایشان ناچیز شود، فتنه به حساب میآید و مشمول این آیه میشود. اما شکی نیست فتنهای که به کفر میانجامد بزرگتر از فتنهای است که به انجام دادن گناهی کبیره منجر شود.نیز فتنهای که به گناهی کبیره بیانجامد، بزرگتر از فتنهایست که به گناهی صغیره منجر شود. یعنی هر فتنه، درجه و جایگاه خودش را دارد.
***