(۸۵۱) سوال: خانمی پرسیده: ما در مدرسه هر وقت جشن یا سخنرانی باشد، جلسه را با قرآن شروع میکنیم. گاهی از من میخواهند که با خواندن قرآن، جلسه را افتتاح کنم. البته با ذکر این نکته که قرائت در بلندگو پخش میشود و در مراسم، مردانی نیز هستند. آیا این کار گناهی دارد؟ آیا اگر من قرآن بخوانم، صدای زن عورت است؟
جواب:
این سوال، چندین سوال را در خود جای داده:
سوال اول در این سوال: افتتاح سخنرانی و جشن با قرآن، آیا جزء امور مشروع است؟ در این زمینه از سنت رسولاللهﷺ چیزی را سراغ ندارم. در حالی که ایشان ﷺ خیلی اوقات اصحابشان را جمع میکردند؛ در هنگام غزوات یا هنگامی که اتفاق مهمی برای مسلمانان میافتاد. ولی ندیدهام که جایی آمده باشد ایشان این اجتماعات را با قرائت قرآن شروع کرده باشند. اما اگر سخنرانی یا سمینار دارای موضوع خاصی باشد و کسی بخواهد آیاتی که در این زمینه هستند را قرائت کند، که مراسم با قرائت این آیات شروع شود، اشکالی ندارد. اما اینکه همیشه سخنرانیها و سمینارها و جشنها را با قرائت آیاتی از قرآن افتتاح کنند، طوری که انگار سنت باشد، درست نیست.
سوال دوم در این سوال: اینکه زن قرآن را در بلندگو بخواند و مردم نزدیک و دور، تا جایی که صدای بلندگو برود، صدایش را بشنوند: چنین کاری شایسته نیست. چون زن دستور داده شده که خود را از مردان پنهان کند. در حالی که اگر صدایش را با بلندگو به گوش آنها برساند، با این دستور شرعی در تضاد است.
سوال سوم در این سوال: آیا صدای زن، عورت است؟ جواب: صدای زن، عورت نیست. چرا که زنان نزد رسولاللهﷺ میآمدند و در حضور مردان، از ایشان سوال میکردند. اما پیامبرﷺ آنها را از این کار نهی نمیکردند. در صورتی که اگر صدای زن عورت بود، پیامبرﷺ آنها را از این کار باز میداشتند. بنا بر این صدای زن عورت نیست. اما برای مرد جایز نیست از آن تلذذ بجوید. فرقی نمیکند که این لذت جستن، از لحاظ شهوت جنسی باشد یا از لحاظ لذت بردن و آرامش گرفتن روحی. بلکه مرد، صدای زن را در صورتی که به او نامحرم باشد، به قدری که نیاز ایجاب کند، باید گوش دهد.
***