(۵۰۸) سوال: چرا دعا کردن از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با توسل به جاه، حق یا حرمت افراد صالح و نیکوکار که وفات کردهاند، درست نیست؟
جواب:
دعا و درخواست از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با هیچ وسیلهای جایز نیست مگر این که آن وسیله در شرع، ثابت باشد؛ زیرا دعا عبادت است و در عبادت نیز باید به آن چه در شرع وارد شده بسنده کرد. بنابراین درخواست و دعا از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با وسیله و توسل، دو نوع است:
- با وسیلهای که در شرع ثابت شده باشد؛ مانند:
اول: توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با نامها و صفتهایش؛ چنان که مثلا بگویی: “اللّهُمَّ يَا غَفُورُ اغفِر لِي وَيَا رَزَّاقُ ارزُقنِي وَيَا رَحِيمُ ارحَمنِي“: (ای الله!ای بخشنده! مرا ببخش و بیامرز، ای روزیدهنده! به من روزی عطا فرما، ای مهربان! به من رحم فرما).
دوم: توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با ایمان که به او و پیامبرانش؛ چنان که مثلا بگویی: “اللّهُمَّ إنِّي آمَنتُ بِكَ وَبِرُسُلّكَ فَاغفِر لِي“: (ای الله! من به تو و پیامبرانت ایمان آوردم، پس مرا ببخش و بیامرز) الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نیز از خردمندان حکایت میکند که چنین میگویند: {رَبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِياً يُنَادِي لِلإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأَبْرَارِ} [آل عمران: ۱۹۳]: (پروردگارا! ما شنیدیم که منادی به ایمان، ندا میدهد که به پروردگارتان ایمان آورید؛ پس ایمان آوردیم؛ پس گناهان ما را ببخش و اشتباهاتمان را بپوشان و ما را با نیکوکاران بمیران).
سوم: توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با بیان حال خود که به حاجت و ضرورت افتاده است؛ چنان که از سخن موسى عَلَيْهِالسَّلَام آمده است: {رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ} [القصص: ۲۴]: (پروردگارا! به آن چه از خیر به سوی من نازل کنی، فقیر و نیازمندم).
چهارم: توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با دعای کسی که دعایش به اجابت و پذیرش نزدیکتر است؛ چنان که عمر رَضِيَاللهُعَنْهُ هنگام دعای باران گفت: “اللَّهُمَّ إنَّا كُنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بنَبِيِّنَا فَتَسْقِينَا، وإنَّا نَتَوَسَّلُ إلَيْكَ بعَمِّ نَبِيِّنَا فَاسْقِنَا“: (ای الله: قبلا با پیامبرمان به تو متوسل میشدیم و بر ما باران میباراندی، اکنون با عموی پیامبرمان ﷺ به تو متوسل میشویم پس بر ما باران ببار) پس عباس رَضِيَاللهُعَنْهُ میایستاد و دعا مینمود و سپس باران میبارید.
این انواع که زیر قسمت اول، وارد میشود، جایز است زیرا در شرع ثابت و وارد شده است.
۲- وسیلهای که در شرع، ثابت نشده باشد؛ دعا و درخواست از الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با این وسیله جایز نیست زیرا با چیزی به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ متوسل میشوید که عامل و سبب رسیدن به او نیست که البته این به تمسخر و استهزاء شباهت دارد؛ لذا اگر برای رسیدن و نزدیک شدن به پادشاهی از پادشاهان دنیا به شخصی از مردم کوچه و بازار متوسل شوید و بگویید: برای من نزد پادشاه، شفاعت کن! این کار، تمسخر به پادشاه است. همچنین اگر با چیزی که سبب نیست به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ متوسل شوید، مانند مسخره کردن الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و آیات او است.
توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با جاه و حرمت پیامبر ﷺ که در سؤال بدان اشاره شد نیز از همین نوع است؛ زیرا جاه و منزلت پیامبر ﷺ فقط برای خودش مفید است اما دیگران سودی از آن نمیبرند. فقط چون رسول الله ﷺ در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از جایگاه، منزلت و حرمت برخوردار است به دیگری فایده نمیرسد و بدین خاطر است که کسانی مانند ابو لهب که لیاقت رحمت و مغفرت الهی را ندارند از جاه و مقام پیامبر ﷺ در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ سودی نبردهاند.
حتى در درخواست از بندگان برای انجام کار یا رفع نیاز، درست نیست که به مقام فلان شخص، متوسل شویم تا آن شخص، تأثیری در طلب و درخواست داشته باشد. همچنین الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ حرمت رسول الله ﷺ و مقامش را وسیلهای برای توسل به خود، قرار نداده است و در حقیقت نیز وسیله نیست؛ زیرا انسان با جاه و مقام شخص دیگر سودی نمیبرد. اگر انسان سبب و وسیلهای نداشته باشد که او را به مقصودش برساند، حرمت رسول الله ﷺ در نزد الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ سبب و عاملی برای برآورده شدن حاجت و نیاز تو نیست؛ اما منظور از سبب و وسیله چیست؟ سبب، فعل و کردار انسان، حالت انسان یا اسماء و صفات الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ است. پیامبر ﷺ نیز در جایگاه اجابت دعا نیست که دعا با حرمت، تعظيم و مقام وی همانند دعا با اسماء و صفات الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ و… باشد. بنابراین از رسول الله ﷺ دعا و درخواست نمیشود و او دعا را اجابت نمیکند که بگوییم: توصیف وی با این صفات و ویژگیهای پسندیده مقتضای اجابت دعا است.
***