دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۷۳) حکم توزیع غذا و خوراکی‌ به عنوان صدقه در نیمه‌ی شعبان

(۴۷۳) سوال: عادت داریم که هر سال در نیمه‌ی شعبان، غذا و خوراکی‌هایی را به عنوان صدقه، میان همسایگان توزیع می‌کنیم؛ آیا این کار، بدعت است؟

جواب:

بله، بدعت است زیرا در زمان پیامبر ﷺ و یارانش وجود نداشته است؛ هر عملی که به نیت تقرب به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ انجام شود و در زمان پیامبر ﷺ و یارانش انجام نشده باشد، بدعت است. پیامبر ﷺ فرمود: «فَعَلَيكُم بِسُنَّتِي وَسُنَةِ الخُلَفَاءِ المهدیین الرَّاشِدِينَ، تَمَسَّكُوا بِهَا وَعَضُّوا عَلَيهَا بِالنَّواجِذِ، وَإيَّاكُم وَمُحدَثَاتِ الأمُورِ»: (به سنت من و خلفای راشدین هدایت یافته‌ پایبند باشید؛ به آن چنگ بزنید و آن را با محکم با دندان آسیاب بگیرید. از نوآوری‌ها دوری کنید که شما را از آن برحذر می‌دارم).

حتی اگر در نظر بگیریم کسی بگوید: هدف من از این کار، تقرب و نزدیکی به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نیست بلکه آن را از روی عادت انجام می‌دهم؛ می‌گوییم: اختصاص یک عادت به یک روز معیّن که هر سال تکرار شود، آن را به منزله‌ی عید قرار می‌دهد و پوشیده نیست که در شریعت اسلامی فقط اعیادی وجود دارد که در شریعت ثابت شده باشد؛ که عبارت است از: عید فطر، عید قربان و روز جمعه که عید هفته است؛ اما نیمه‌ی شعبان به عنوان عید در شرع، ثابت نیست و قرار دادنش به طوری که در آن صدقات توزیع کنند یا به همسایگان هدیه دهند، عید گرفتن این روز محسوب می‌شود.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة من قطر من الدوحة: لقد اعتدنا في نصف شهر شعبان كل سنة توزيع بعض الأطعمة والمأكولات على الجيران تصدقًا، فهل هذا العمل بدعة؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نعم هذا العمل بدعة، وذلك لأنه لم يكن على عهد النبي صلى الله عليه وسلم وأصحابه، وكل ما يتقرب به العبد مما ليس على عهد النبي صلى الله عليه وسلم وأصحابه فإنه يكون بدعة؛ لقول النبي صلى الله عليه وسلم: «فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي وَسُنَّةِ الْخُلَفَاءِ الْمَهْدِيِّينَ الرَّاشِدِينَ، تَمَسَّكُوا بِهَا وَعَضُّوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِدِ، وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الْأُمُورِ».

حتى لو فرض أن الإنسان قال: أنا لا أقصد بذلك التقرب إلى الله ولكنها عادة اعتدناها نقول: تخصيص العادة بيوم معين يتكرر كل سنة يجعل هذا اليوم بمنزلة العيد، ومن المعلوم أنه ليس هناك عيد في الشريعة الإسلامية إلا ما ثبت في الشريعة، كعيد الفطر، وعيد الأضحى، وكذلك يوم الجمعة هو عيد للأسبوع، وأما النصف من شعبان فلم يثبت في الشريعة الإسلامية أنه عيد، فإذا اتخذ عيدا توزع فيه الصدقات أو تهدى فيه الهدايا على الجيران، كان هذا من اتخاذه عيدا.

مطالب مرتبط:

(۴۳۸) بدعت و انواع آن

بدعت در شرع، یعنی: هر اعتقاد، قول یا عملی که انسان، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با آن عبادت کند اما در شريعت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ چنان چیزی وجود نداشته باشد....

ادامه مطلب …

(۴۸۸) نهی از انجام بدعت‌ها

بر مؤمن واجب است هرگاه دلیل برایش واضح شد، روش خود را ترک کند اگر دلیل بر آن دلالت نداده است. بنابراین برای هیچ کس جایز نیست بنا بر آداب و رسوم قوم خود با دین الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ مخالفت کند.

ادامه مطلب …

(۴۳۹) بدعت‌هایی که موجب خروج از اسلام می‌شود

ضابطه چنین است: هر بدعتی که با اسلام، تناقض داشته باشد یا مستلزم طعنه و ایراد گرفتن از آن باشد، موجب کفر و خروج از اسلام است اما اگر چنین نباشد، بدعتی است که شخص را فاسق می‌گرداند....

ادامه مطلب …

(۴۷۵) حکم زیارت بعضی از مساجد در ماه رجب

این برادرانم که این کار را انجام می‌دهند را نصیحت می‌کنم که خود را خسته نکنند و مالشان را در این راه تباه نکنند که فقط آنان را از الله دورتر می‌کند؛ بلکه همت و کوشش خود را در چیزی  مصرف کنند که مشروعيت آن در كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ یا سنت رسول الله ﷺ ثابت شده باشد که همین برای مؤمن، کافی است.

ادامه مطلب …

(۴۷۸) حکم دعا خواندن بعد از نماز فرض

دعا خواندن بعد از نماز فرض، بدعت است؛ زیرا پیامبر ﷺ این کار را انجام نداده است. انجام هر کاری به قصد عبادت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ که رسول الله ﷺ آن را انجام نداده و به آن امر نکرده باشد و ثابت نشده باشد که از شریعت او است، بدعت است.

ادامه مطلب …

(۴۹۱) توضیح در مورد دیدن رسول الله ﷺ در خواب

ز این قضیه، هیچ حكم شرعی گرفته نمی‌شود و سنت رسول الله ﷺ بلکه شریعت رسول الله ﷺ پیش از وفات ایشان کامل شده است؛ لذا بعد از وفات رسول الله ﷺ هیچ تشریعی ممکن نیست.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه