دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۶۳) حکم جشن تولد و جشن مولود برای تولد رسول الله ﷺ

(۴۶۳) سوال: به نظر شما حکم جشن تولد و جشن مولودی برای تولد رسول الله ﷺ که نزد ما بسیار رواج دارد، چیست؟

جواب:

نظرم این است که می‌گویم: رسول الله ﷺ به سوی تمام خلق فرستاده شده است و بر همگان واجب است به او ایمان آورند و از او پیروی نمایند؛ با این وجود بر ما واجب است او را بیش از خود، پدر و مادر و فرزندانمان دوست بداریم زیرا او رسول الله است. از نمودها و مصادیق تعظیم پیامبر ﷺ و محبت به او، این است که در چیزی که برای ما تشریع نکرده بر وی پیش‌دستی نکنیم؛ زیرا الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: {يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ * يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِیِّ وَلا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ أَنْ تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنْتُمْ لا تَشْعُرُونَ} [الحجرات: ۱-۲]: (ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بر الله و فرستاده‌اش پیش‌دستی نکنید و تقوای الله را پیشه سازید که الله بسیار شنوا و بسیار دانا است. ‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بالاتر از صدای پیامبر، صدایتان را بلند نکنید و برایش فریاد نزنید چنان ‌که با یکدیگر بلند سخن می‌گویید، مبادا که اعمالتان باطل ‌شود در حالی ‌که متوجه نشوید).

برپا کردن جشن تولد برای پیامبر ﷺ از این سه حالت، خارج نیست:

اول: از روی محبت و بزرگداشت پیامبر ﷺ انجام شود.

دوم: برای بازی و سرگرمی باشد.

سوم: برای مشابهت به نصاری باشد که تولد عيسى ابن مريم ﷺ را جشن می‌گیرند.

اگر از روی محبت و بزرگداشت رسول الله ﷺ باشد، دین و عبادت خواهد بود زیرا محبت پیامبر ﷺ و بزرگداشت او از دین است؛ الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌فرماید: {إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِداً وَمُبَشِّراً وَنَذِيراً * لِتُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُعَزِّرُوهُ وَتُوَقِّرُوهُ وَتُسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلا} [الفتح: ۸-۹]: (ما تو را به عنوان شاهد و مژده‌دهنده و هشداردهنده فرستاده‌ایم تا به الله و فرستاده‌اش ایمان آورید و او را یاری کنید و بزرگ بدارید و صبح و شام تسبیح او بگویید) در صورتی که از دین باشد، ما نمی‌توانیم و اجازه نداریم چیزی که در دین پیامبر ﷺ نیست را تشریع کنیم؛ زیرا تشریع کردن چیزی در دین ایشان که از آن نیست، مستلزم دو چیز باطل است:

اول: این که رسول الله ﷺ خبر نداشته که این عمل از شریعت او است؛ که در این صورت، نسبت به دین و شریعتی که باید ابلاغ می‌نمود جاهل و ناآگاه بوده و کسانی که بعد از او آمده و این جشن‌ها را برگزار نموده‌اند، دين الله را از پیامبر ﷺ بهتر می‌شناختند که البته امکان ندارد هیچ فرد عاقلی چنین سخنی را بر زبان جاری کند، چه برسد به شخص مؤمن!

دوم: این که پیامبر ﷺ دانسته که این کار مشروع است اما آن را از امتش پنهان کرده است؛ که البته این مورد از مورد قبلی زشت‌‌تر و بدتر است چون بدین معنا است که پیامبر ﷺ قسمتی از دستورات الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را از امتش پنهان کرده است و این خیانت بزرگی است که رسول الله ﷺ از آن پاک و مبرا است. عایشه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهَا فرموده است: «لَوْ كانَ مُحَمَّدٌ ﷺ كاتِمًا شيئًا ممَّا أُنْزِلَ عليه لَكَتَمَ هذِه الآيَةَ {وَإِذْ تَقُولُ لِلَّذِي أنْعَمَ اللَّهُ عليه وأَنْعَمْتَ عليه أمْسِكْ عَلَيْكَ زَوْجَكَ واتَّقِ اللَّهَ وتُخْفِي في نَفْسِكَ ما اللَّهُ مُبْدِيهِ وتَخْشَى النَّاسَ واللَّهُ أحَقُّ أنْ تَخْشاهُ} [الأحزاب: ۳۷]۱ : (اگر محمد چیزی از آن‌ چه الله نازل نمود را پوشانده بود، این آیه را پنهان می‌کرد: (وقتی با آن کسی که الله به او نعمت بخشید و تو به او نعمت دادی، می‌گفتی: (همسرت را نگه دار و از الله بترس) و چیزی را در دل پنهان می‌داری که الله آن را آشکار می‌سازد و از خلق می‌ترسی در حالی که الله سزاوارتر است که از او بترسی) بنابراین برپا کردن جشن تولد و مولودی‌خوانی برای تولد پیامبر ﷺ از روی محبت و بزرگداشت ایشان، امری باطل شد.

اما اگر برپا کردن این جشن برای سرگرمی و لهو باشد، بی‌تردید از زشت‌ترین کارها همین است که  برای بازی و سرگرمی کاری انجام دهند که ظاهرش بزرگداشت رسول الله ﷺ است؛ زیرا این نوعی تمسخر و ریشخند است. اگر بازی و سرگرمی است، چگونه به عنوان یک امر دینی برای بزرگداشت پیامبر ﷺ انجام می‌شود؟ اگر برای همانندی با نصارى در جشن تولد عيسى ابن مريم ﷺ باشد، شباهت به نصارى در چنین کاری، حرام است زیرا پیامبر ﷺ فرمود: «مَن تَشَبَّهَ بِقَومٍ فَهُوَ مِنهُم»۲ : (کسی که خود را شبیه گروهی کند، از آن‌ها است).

همچنین می‌گوییم: هیچ‌کدام از صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم، تابعین و اتباع تابعین رَحِمَهُمُ‌الله جشن تولد پیامبر ﷺ را برگزار نکرده‌اند. این عمل در قرن چهارم هجری اتفاق افتاد. چرا سلف و پیشینیان امت، این عملی که انجام دهندگانش آن را از دین الله می‌دانند را انجام ندادند؟ آیا آنان رسول الله ﷺ را کم‌تر از ما دوست داشتند و بزرگ می‌داشتند؟ آیا آنان درباره‌ی حقوق و بزرگداشت پیامبر ﷺ کم‌تر از ما می‌دانستند؟

هر کس این جشن را به گمان بزرگداشت پیامبر ﷺ انجام ‌دهد و ادعا کند پیامبر ﷺ را تعظیم کرده و بزرگ می‌دارد، در حقیقت ادعا کرده است که بیش از صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم و تابعین و تبع تابعین رَحِمَهُمُ‌الله، رسول الله ﷺ را دوست دارد و به ایشان احترام می‌گذارد.

تردیدی نیست که محبت و بزرگداشت پیامبر ﷺ فقط با پیروی از سنت و روش او است که محکم‌ترین دلیل برای ابراز محبت و بزرگداشت شخص به نسبت ایشان، همین پیروی است اما پیش‌دستی بر او و نوآوری چیزهایی که خود وی تشریع نکرده است، دلیلی برای کمال محبت به رسول الله ﷺ و بزرگداشت وی شمرده نیست.

برخی می‌گویند: این مراسم را فقط برای یادآوری برپا می‌کنیم؛ می‌گوییم: سبحان الله! پیامبر ﷺ را با روشی یاد می‌کنید که خودش تشریع نکرده و صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم نیز آن را انجام نداده‌اند؟ در حالی ‌که برای یاد نمودن از ایشان، چیزی وجود دارد که به اجماع و اتفاق مسلمانان، ثابت و استوار است و از این بزرگ‌تر و با دوام‌تر است؟ تمام مسلمانان در اذان‌ نمازهای پنج‌گانه می‌گویند: “أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمداً رسول الله“. تمام مسلمانان در نماز خود می‌گویند: “أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمداً عبده ورسوله“. همه‌ی مسلمانان در پایان وضو می‌گویند: “أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمداً عبده ورسوله“. یاد نمودن پیامبر ﷺ در هر عبادتی که شخص انجام می‌دهد، صورت می‌گیرد زیرا شرط پذیرش عبادت، اخلاص برای الله و پیروی از رسول الله ﷺ است. کسی که هنگام انجام عبادت، حضور قلب داشته باشد و به آن توجه کند، ناگزیر پیامبر ﷺ را هنگام آن عبادت در برابر خود احساس می‌کند که این خودش یادآوری است.

در هر صورت، برای ابراز محبت و بزرگداشت رسول الله ﷺ همان چیزی که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و پیامبرش ﷺ تشریع نموده‌اند، کافی است و به نوآوری و بدعت‌هایی که مردم آورده‌اند که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و پیامبرش ﷺ تشریع ننموده‌اند، نیازی نیست. از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌خواهیم که همگی را برای آن ‌چه خیر و نیکی است، موفق گرداند.

چنان که به گوش می‌رسد در این جشن‌ها و مراسم‌ها، مواردی از غلو و زیاده‌روی وجود دارد که چه بسا مسلمان را از دین خارج ‌کند. همچنین اختلاط مردان و زنان رخ می‌دهد که سبب فساد و فتنه می‌شود. از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌خواهم که زمینه‌ی رشد و هدایت را برای امت فراهم نماید و امت را برای آن چه مصلحت دین، دنیا، عزت و كرامت آنان در آن است، موفق گرداند که او بخشنده‌ی بزرگوار است.

***


  1. صحیح مسلم: كتاب الإيمان، باب معنى قول الله عز وجل: {وَلَقَدْ رَوَاهُ نَزَلَةٌ أُخْرَى}، وهل رأى النبي ﷺ ربه ليلة الإسراء، شماره (۱۷۷). ↩︎
  2. سنن أبوداود: كتاب اللباس، باب في لباس الشهرة، شماره (٤٠٣١). ↩︎

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل .من جمهورية مصر العربية: ما حكم الشرع في نظركم في أعياد الميلاد، والاحتفال بذكرى المولد للرسول صلى الله عليه وسلم لأنها تنتشر عندنا بكثرة؟

فأجاب رحمه الله تعالى: نظرنا في هذه المسألة أن نقول: إن رسول الله صلى الله عليه وسلم إلى الخلق أجمعين، وإنه يجب على جميع الخلق أن يؤمنوا به ويتبعوه، وإنه يجب علينا -مع ذلك- أن نحبه أعظم من محبتنا لأنفسنا ووالدينا وأولادنا؛ لأنه رسول الله صلى الله عليه وسلم ونرى أن من تعظيم النبي صلى الله عليه وسلم و العلامة محبته أ محبته ألَّا نتقدم بين يديه بأمر لم يشرعه لنا؛ لأن ذلك من التقدم عليه، وقد قال الله تعالى: ﴿ يأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا لَا نُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بعضكُمْ لِبَعْضٍ أَن تَحْبَطَ أَعْمَلُكُمْ وَأَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ﴾ [الحجرات: ١-٢]. وإقامة عيد الميلاد النبي صلى الله عليه وسلم لا تخلو من أحوال ثلاث:

إما أن يفعلها الإنسان حبًّا وتعظيما للنبي صلى الله عليه وسلم.

وإما أن يفعلها لهوا ولعبا.

وإما أن يفعلها مشابهة للنصارى الذين يحتفلون بميلاد عيسى ابن مريم -عليه الصلاة والسلام-.

فعلى الأول: إذا كان يفعلها حبًا وتعظيما للرسول الله صلى الله عليه وسلم فإنها في هذه الحال تكون دينا وعبادة ؛ لأن محبة النبي صلى الله عليه وسلم وتعظيمه من الدين، قال الله تعالى: ﴿ إِنَّا أَرْسَلْتَكَ شَهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا لِتُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُعَزِّرُوهُ وَتُوَقِّرُوهُ وَتُسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا ﴾ [الفتح: ٨-٩]. وإذا كان ذلك من الدين فإنه لا يمكن لنا، ولا يسوغ لنا، أن نشرع في دين النبي صلى الله عليه وسلم ما ليس منه؛ إذ إن ذلك -أي شرعنا في دين النبي صلى الله عليه وسلم له ما ليس منه – يستلزم أحد

أمرين باطلين:

١ – إما أن يكون الرسول صلى الله عليه وسلم لم يعلم بأن هذا من شريعته، وحينئذ يكون جاهلا بالشرع الذي كلف بتبليغه، ويكون من بعده، ممن أقاموا هذه الاحتفالات، أعلم بدين الله من رسوله، وهذا أمر لا يمكن أن يتفوه به عاقل، فضلا عن مؤمن.

2 – وإما أن يكون النبي صلى الله عليه وسلم قد علم، وأن هذا أمر مشروع، ولكنه كتم ذلك عن أمته، وهذا أقبح من الأول؛ إذ إنه يستلزم أن النبي صلى الله عليه وسلم قد كتم بعض ما أنزل الله عليه وأخفاه على الأمة، وهذا من الخيانة العظيمة، وحاشا رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يكتم شيئًا مما أنزل الله عليه قالت عائشة رضي الله عنها: وَلَوْ كَانَ حمد صلى الله عليه وسلم كَاتِمَا شَيْئًا مِمَّا أُنْزِلَ عَلَيْهِ لَكَتَمَ هَذِهِ الْآيَةَ: ﴿ وَاتَّقِ اللَّهَ وَتُخْفِي فِي نَفْسِكَ مَا اللَّهُ مُبْدِيهِ وَتَخْشَى النَّاسَ وَاللَّهُ أَحَقُّ أَن تَخْشَهُ ﴾ [الأحزاب: ۳۷].

وبهذا بطلت إقامة الاحتفال بمولد النبي صلى الله عليه وسلم من أجل محبته وتعظيمه.

وأما الأمر الثاني: وهو أن تكون إقامة هذه الاحتفالات على سبيل اللهو واللعب، فمن المعلوم أنه من أقبح الأشياء أن يُفعَل فعل يظهر منه إرادة تعظيم النبي صلى الله عليه وسلم وهو للعب واللهو، فإن هذا نوع من السخرية والاستهزاء، وإذا كان لهوا ولعبا، فكيف يتخذ دينا يعظم به النبي صلى الله عليه وسلم؟

وأما الأمر الثالث: وهو أن يتخذ ذلك مضاهاة للنصارى في احتفالاتهم بميلاد عیسی ابن مريم عليه الصلاة والسلام، فإن تشبهنا بالنصارى في أمر كهذا يكون حراما؛ لأن النبي صلى الله عليه وسلم قَالَ: «مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ».

ثم نقول: إن هذا الاحتفال بمولد النبي صلى الله عليه وسلم لم يفعله الصحابة رضي الله عنهم ولا التابعون لهم بإحسان، ولا تابعو التابعين، وإنما حدث في القرن الرابع الهجري فأين سلف الأمة عن هذا الأمر الذي يراه فاعلوه من دين الله؟ هل هم أقل محبة وتعظيما منا لرسول الله؟ أم هل هم أجهل منا بما يجب للنبي صلى الله عليه وسلم من التعظيم والحقوق؟ أم ماذا؟

إن أي إنسان يقيم هذا الاحتفال، ويزعم أنه معظم للنبي صلى الله عليه وسلم فقد ادعى لنفسه أنه أشد تعظيما لرسول الله صلى الله عليه وسلم وأقوى محبة من الصحابة والتابعين وتابعيهم بإحسان، ولا ريب أن محبة النبي صلى الله عليه وسلم و تعظيمه إنما يكون باتباع سنته صلى الله عليه وسلم لأن اتباع سنته أقوى علامة تدل على أن الإنسان يحب النبي صلى الله عليه وسلم ويعظمه، أما التقدم بين يديه، وإحداث شيء في دينه لم يشرعه، فإن هذا لا يدل على كمال محبة الرسول صلى الله عليه وسلم وتعظيمه.

قد يقول قائل: نحن لا نقيمه إلا من باب الذكرى فقط. فنقول:

سبحان الله تكون لكم الذكرى في شيء لم يشرعه النبي -عليه الصلاة والسلام-، ولم يفعله الصحابة رضي الله عنهم؟ مع أن لديكم من الذكرى ما هو قائم ثابت بإجماع المسلمين، وأعظم من هذا وأدوم؛ فكل المسلمين يقولون في أذان الصلوات الخمس: أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن محمدا رسول الله. وكل المسلمين يقولون في صلاتهم: أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن محمدا عبده ورسوله. وكل المسلمين يقولون عند الفراغ من الوضوء: أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن محمدا عبده ورسوله.

بل إن ذكرى النبي صلى الله عليه وسلم وتكون في كل عبادة يفعلها المرء؛ لأن العبادة من شرطها الإخلاص، والمتابعة الرسول الله صلى الله عليه وسلم فإذا كان الإنسان مستحضرًا ذلك عند فعل العبادة فلا بد أن يستحضر أن النبي صلى الله عليه وسلم إمامه في هذا الفعل، وهذا تذكر.

وعلى كل حال، فإن فيما شرعه الله ورسوله من علامات المحبة والتعظيم لرسول الله صلى الله عليه وسلم كفاية عما أحدثه الناس في دينه مما لم يشرعه الله ولا رسوله، ونسأل الله -سبحانه وتعالى- أن يوفق الجميع لما فيه الخير.

على أن هذه الاحتفالات -فيما نسمع – يكون فيها من الغلو والإطراء ما قد يخرج الإنسان من الدين ويكون فيها من الاختلاط بين الرجال والنساء ما تخشى منه الفتنة والفساد، والله أسأل أن يهيئ للأمة الإسلامية من أمرها رشدا، وأن يوفقها لما فيه صلاح دينها ودنياها، وعزتها وكرامتها، إنه جواد كريم.

مطالب مرتبط:

(۴۷۹) حکم دعا مؤذن مسجد هر پنج‌شنبه پیش از نماز عشاء

این کار بدون شک، بدعتی زشت و نادرست است که واجب است از آن نهی و دوری شود؛ زیرا در كتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ، سنت رسول الله ﷺ و سنت خلفای راشدين، چنین چیزی وجود ندارد که البته هر چه در این سه مصدر وارد نشود، بدعت است.

ادامه مطلب …

(۴۴۴) حکم گفتن ذكر به صورت دسته‌جمعی

در زمان پیامبر ﷺ و اصحابش رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم متعارف نبوده که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را دسته‌جمعی ذکر کنند یا قرآن را به صورت یک‌صدا و دسته‌جمعی بخوانند..

ادامه مطلب …

(۴۶۰) ذکر و تسبیح در روز جمعه

نصیحتم برای این برادران چنین است که به آن چه شرع بدان دستور داده است از نظر مقدار، کیفیت، نوع، زمان و مکان، پایبند باشند زیرا شرط صحت و درستی عبادت و قبول شدن آن، رعایت دو امر است: اول: اخلاص برای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ دوم: پیروی از رسول الله ﷺ

ادامه مطلب …

(۴۳۶) آیا چیزی با عنوان “بدعت حسنه” و “بدعت سیئه” وجود دارد؟

هرگز امکان ندارد که در مورد نوآوری و بدعت در دین الله گفته شود: بدعت نیک و حسنه است بعد از این که پیامبر ﷺ فرموده است: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است) ...

ادامه مطلب …

(۴۶۷) آیا رسول الله ﷺ تولد خود را جشن گرفته است؟

پیامبر ﷺ تولدش را جشن نگرفت و ابوبكر، عمر، عثمان و علي رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم و هیچ یک از صحابه، تابعین، اتباع تابعین و ائمه‌ی مسلمانان، تولد ایشان را جشن نگرفته است. بدعت تولد رسول الله ﷺ سیصد سال پس از هجرت پیامبر ﷺ نوآوری شد.

ادامه مطلب …

(۴۳۸) بدعت و انواع آن

بدعت در شرع، یعنی: هر اعتقاد، قول یا عملی که انسان، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با آن عبادت کند اما در شريعت الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ چنان چیزی وجود نداشته باشد....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه