(۴۴۸) سوال: حكم غلوّ و زیادهروی در محبت به رسول الله ﷺ چیست؟
جواب:
غلوّ در محبت به رسول الله ﷺ بدین معنا که انسان از مرزها تجاوز کند و پا فراتر بگذارد و بگوید: این از محبت به رسول الله ﷺ است! این کار، حرام است زیرا پیامبر ﷺ از این که در مورد ایشان، غلوّ و زیادهروی صورت بگیرد، منع و نهی نموده است. همچنین کسی که در محبت به رسول الله ﷺ زیادهروی کند و ایشان را با ادعای محبت، از جایگاهی که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ برای ایشان قرار داده است بالاتر ببرد، ادعایش دروغین است؛ زیرا فردی که کسی را دوست دارد، به نصیحت و توصیهی محبوب خود عمل میکند و از او پیروی میکند اما کسی که در مورد رسول الله ﷺ غلوّ و زیادهروی میکند با ایشان مخالفت ورزیده است؛ لذا چگونه ادعای محبتش را دارد در حالی که از فرمانش سرپیچی میکند؟
به همین خاطر است که میگوییم: هر چه انسان به پیروی از رسول الله ﷺ پایبندتر باشد، محبتش صادقانهتر است و هر کس با رسول الله ﷺ مخالفت کند به همان اندازه در محبتش نسبت به ایشان، نقص دارد.
فریب کسانی را که دربارهی رسول الله ﷺ غلو میکنند و احادیثی بیاصل و اساس نقل میکنند را نخورید زیرا به طور بدیهی معلوم است که این احادیث، دروغ و جعلی هستند لذا فریب آنان را نخورید و چنان به آنان بگویید که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ} [آل عمران: ۳۱]: (بگو: اگر الله را دوست دارید از من پیروی کنید تا الله شما را دوست بدارد) اما سرودن اشعار غمانگیز، تکان دادن سر، دست زدن و سبکسری به ادعای تعظيم و بزرگداشت رسول الله ﷺ، مخالف رسول الله ﷺ و رهنمودهاید ایشان است. اگر دوستدار واقعی ایشان هستید، باید از ایشان پیروی کرده و در پیروی از ایشان از کوتاهی و عبور از مرزها خودداری کنید زیرا تمام خوبیها در پیروی از ایشان نهفته است و تمام شرور و بدیها در بدعتگزاری نهفته است. اگر بخواهید کردارتان را با معیار درست و عادلانهای بسنجید، به صحابه رَضِيَاللهُعَنْهُم بنگرید که از دیگران به حق و به رسول الله ﷺ نزدیکتر هستند زیرا با وی زندگی کرده و او را یاری نمودهاند و الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ نیز به آنان، شرافت و جایگاه همراهی وی را بخشید، آیا آنان چنین عملی را انجام دادهاند؟ اگر آنان انجام دادهاند، حق و درست است و اگر انجام ندادهاند، باطل است زیرا هرگز امکان ندارد که نسل متأخرین این امت از گذشتگان خود بهتر باشند؛ اصلا چگونه میتواند امکان داشته باشد در حالی که پیامبر ﷺ فرموده است: «خَيرُ النَّاسِ قَرنِي، ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُم، ثُمّ الَّذِينَ يَلُونَهُم»۱ : (بهترین مردم، مردم زمان من هستند، سپس کسانی که بعد از آنان میآیند و سپس کسانی که بعد از آنان میآیند)؟
از بدعتهایی که حاوی غلوّ در مورد رسول الله ﷺ است که در دین ایجاد شده است، دوری کنید و به خاطر داشته باشید که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ} [التوبه: ۱۰]: (پیشتازان نخستین از مهاجران و انصار و کسانی که به نیکی از آنان پیروی کردند، الله از آنان راضی گشت و آنان نیز از او خرسند شدند) بنابراین رضایت و خشنودی الله از پیروان آنان فقط زمانی حاصل میشود که به نیکی پیروی کنند و پیروی به نیکی بدین صورت است که انسان در مقابل رهنمودهای آنان، کوتاهی نکند و پا از آن فراتر نگذارد.
***
- صحیح بخاری: كتاب المناقب، باب فضل أصحاب النبي، شماره (٣٦٥١) / صحیح مسلم: كتاب فضائل الصحابة، باب فضل الصحابة ثم الذين يلونهم، ثم الذين يلونهم، شماره (٢٥٣٣). ↩︎