دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۴۲) آیا انسان در مقابل انجام بدعت، مجازات می‌‌شود ؟

(۴۴۲) سوال: آیا انسان در مقابل انجام بدعت، مجازات می‌‌شود یا پاداش می‌گیرد؟ به خصوص در مورد سلام و صلوات بر پیامبر ﷺ بعد از اذان.

جواب:

رسول الله ﷺ در مورد بدعت فرمود: «وَإيّاكُم وَمُحدَثَاتِ الأُمُورِ، فَإنَّ كُلَّ مُحدَثَة بِدعَةٍ، وَكُلَّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (شما را از نوآوری‌ها هشدار می‌دهم زیرا هر نوآوری، بدعت است و هر بدعتی، گمراهی است) بنابراین در هر صورت هر کسی مرتکب بدعت شود گناه‌کار می‌شود و تفاوتی ندارد که وی آن بدعت را از نو ایجاد کرده باشد یا در انجام این بدعت از دیگری پیروی کرده باشد؛ زیرا همان طور است که رسول الله ﷺ فرمودند و این گمراهی سبب دچار شدن به عذاب و مجازات در آتش دوزخ می‌شود. هشدار رسول الله ﷺ به امتش از بدعت‌ها بدین معنا است که بدعت، فساد محض است و هیچ خیری در بر ندارد زیرا رسول الله ﷺ چیزی را استثنا نکرد و به طور عام فرمود: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است).

همچنین بدعت در واقع، انتقاد غیر مستقیم از شریعت اسلام است زیرا معنا یا مقتضایش این است که اسلام، کامل نشده اشت و شخص مبتدع آن ‌را با عبادتی که ایجاد کرده که به گمان خودش با آن به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ تقرب می‌جوید و نزدیک می‌شود، کامل می‌کند. بدین خاطر است که می‌گوییم: هر بدعتی، گمراهی است و هر گمراهی در آتش جهنم است. همچنین بر انسان واجب است از تمام بدعت‌ها خودداری کند و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را فقط با چیزی که رسول الله ﷺ تشریع نموده است عبادت کند تا ایشان امام و پیشوای حقیقی‌ وی باشد؛ زیرا هر کس راه بدعت را در پیش گیرد، شخص مبتدع را به جای رسول الله ﷺ امام و پیشوای خود قرار داده است.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل تطبيق البدعة يعاقب أم يثاب عليها مطبقها، وخاصة الصلاة والسلام على النبي بعد الأذان؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: البدعة قال فيها رسول الله صلى الله عليه وسلم: «وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الْأُمُورِ، فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ، وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ». وإذا كان كذلك فإن البدعة سواء كانت ابتدائية أم استمرارية – يأثم من تلبس بها؛ لأنه كما قال الرسول -عليه الصلاة والسلام، فإن الضلالة هذه تكون سببًا للتعذيب في النار، وإذا كان الرسول -عليه الصلاة والسلام- حذر أمته من البدع فمعنى ذلك أنها مفسدة محضة ؛ لأن الرسول صلى الله عليه وسلم عمم ولم يخص، قال: «كل بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ».

ثم إن البدع في الحقيقة هي انتقاد غير مباشر للشريعة الإسلامية؛ لأن معناها، أو مقتضاها، أن الشريعة لم تتم، وأن هذا المبتدع أتمها بما أحدث من العبادة، التي يتقرب بها إلى الله كما زعم وعليه نقول: كل بدعة ضلالة، وكل ضلالة في النار، والواجب الحذر  من البدع كلها، وألا يتعبد الإنسان إلا بما شرعه رسول الله صلى الله عليه وسلم ليكون إمامه حقيقة أي ليكون الرسول صلى الله عليه وسلم إمامه حقيقة؛ لأن من سلك سبيل بدعة فقد جعل المبتدع إماما له في هذه البدعة دون رسول الله صلى الله عليه وسلم.

مطالب مرتبط:

(۴۵۳) حکم مدح پیامبر ﷺ در قالب شعر و قصیده و تخصیص این کار به شب جمعه و دوشنبه

مدح پیامبر ﷺ با صفات ستودنی، اخلاق کامل و مراتب والا که در ایشان بوده است، مشروع و درست است. اما مدیحه‌سرایی که با غلو همراه باشد، پیامبر ﷺ از آن نهی نموده و به هیچ وجه، جایز نیست.

ادامه مطلب …

(۴۶۰) ذکر و تسبیح در روز جمعه

نصیحتم برای این برادران چنین است که به آن چه شرع بدان دستور داده است از نظر مقدار، کیفیت، نوع، زمان و مکان، پایبند باشند زیرا شرط صحت و درستی عبادت و قبول شدن آن، رعایت دو امر است: اول: اخلاص برای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ دوم: پیروی از رسول الله ﷺ

ادامه مطلب …

(۴۵۹) آیا استفاده از تسبیح (ذکر شمار) بدعت است؟

بهتر است انسان اذکارش را با انگشتان خود شمارش کند زیرا انگشتان طبق فرمایش پیامبر ﷺ در رستاخیز به سخن می‌آیند و همچنین شمارش اذکار با تسبیح، موجب غفلت انسان از ذکر می‌شود.

ادامه مطلب …

(۴۶۱) حکم ایستاده و با صدای بلند، ذکر الله را گفتن در شب دوشنبه و جمعه

این افراد باید بدانند که هر عمل قولی، فعلی یا اعتقادی که برای نزدیکی به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ انجام می‌دهند، اگر در کتاب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ و سنت رسول الله ﷺ مشروع نباشد، فقط سبب دوری آنان از الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌شود.

ادامه مطلب …

(۴۷۷) حکم تلفظ و به زبان آوردن نیت در روزه‌ی واجب

تلفظ و به زبان آوردن نیت در هیچ عبادتی از پیامبر ﷺ ثابت نشده است؛ اصلا چرا نیت را به زبان بیاوریم؟ مگر جایگاه نیت، قلب نیست؟!

ادامه مطلب …

(۴۳۹) بدعت‌هایی که موجب خروج از اسلام می‌شود

ضابطه چنین است: هر بدعتی که با اسلام، تناقض داشته باشد یا مستلزم طعنه و ایراد گرفتن از آن باشد، موجب کفر و خروج از اسلام است اما اگر چنین نباشد، بدعتی است که شخص را فاسق می‌گرداند....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه